Загубата на Ердоган в Истанбул доведе до нови избори за кмет

Преди месец опозиционната Републиканска народна партия спечели вота

Партията на президента Ердоган загуби почти всички икономически центрове на местните избори преди месец
Партията на президента Ердоган загуби почти всички икономически центрове на местните избори преди месец
Партията на президента Ердоган загуби почти всички икономически центрове на местните избори преди месец    ©  Reuters
Партията на президента Ердоган загуби почти всички икономически центрове на местните избори преди месец    ©  Reuters

Върховният избирателен съвет в Турция реши резултатите от местните избори в най-големия град Истанбул да бъдат анулирани и да се насрочат нови. По този начин избирателната комисия уважи искането на управляващата Партия за справедливост и развитие (ПРС), която се оплака от "нередности и корупция" и призова за повторение, след като загуби вота от опозиционната Републиканска народна партия.

Лидерът на ПРС и президент Реджеп Тайип Ердоган, който започва политическата си като кмет на Истанбул, упражни натиск върху Върховната избирателна комисия да се подчини на искането на неговата партия за отмяна на резултатите.

Според телевизия "Хабертюрк" официалната причина комисията да вземе решението са проблеми с документи от секционни комисии и статутът на част от членовете им, които не са били държавни служители.

Отказът на Ердоган да признае поражението в града беше критикувано от опонентите му като знак за все по-авторитарното му управление по време на мандата му, който продължава над 15 години.

Според местните медии новите избори ще се състоят на 23 юни.

Европейската комисия от своя страна разкритикува решението и смята, че то противоречи на самата идея на демократичния изборен процес.

Загубата боли

Новината беше обявена в понеделник вечерта, след като миналия месец при оспорвана надпревара кандидатът на опозиционната Републиканска народна партия (РНП) Екрем Имамоглу спечели кметския пост срещу бившия премиер Бинали Йълдъръм, който беше изборът на управляващите. Разликата в гласовете беше под 14 хил.

Изборите на 31 март бяха удар за управляващата партия и президента Реджеп Ердоган, след като тя загуби контрола върху почти всички икономически центрове на страната.

Само ден преди решението на комисията турските медии съобщиха, че властите започват разследване на нередности заради "43 длъжностни лица, свързани с FETÖ". С това съкращение Анкара има предвид движението на проповедника Фетхуллах Гюлен, обвиняван за неуспелия опит за преврат отпреди почти три години.

Онурсал Агъдюзел, който е член на опозиционната Републиканска народна партия, нарече в Twitter решението "чиста диктатура". "Незаконно е да се побеждава ПСР", написа той. "Това е система, която надвива волята на хората и пренебрегва закона, и не е нито демократична, нито легитимна."

Реакцията на ЕК

ЕС разкритикува решението на Висшата избирателна комисия на Турция да отмени резултатите от изборите за кмет в Истанбул и да обяви повторно гласуване на 23 юни. В съвместно изявление върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан казват, че това решение противоречи на самата идея на демократичния изборен процес, съобщава БТА.

В документа се отбелязва, че решението е било политизирано и противоречи на ключовата цел на демократичния изборен процес, изразяваща се в признаване на народната воля. Освен това тази стъпка подкопава изборния процес, към който турският народ е засвидетелствал привързаност, като е гласувал при много висока избирателна активност. Решението нарушава също така задълженията на Турция като член на Съвета на Европа, се казва още в изявлението.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 8

    Защо тази информация е анонимна?
    Не допускам на Иван Вазов да е инсталиран изкуствен интелект, който да миксира инфопотока. Или компилаторът се притеснява, ако си сложи името, да не би на Капъкуле да му сложат черен печат и да му изгори ол инклузива в Кушадасъ?

    Текстът не дава отговори на най-естествените въпроси: защо се прави това и какво може да последва?

    Задължително е да се обясни на читателя, че местните избори в Турция конкретно няма логика да се разглеждат откъснати от икономическата и политическата ситуация вътре и вън от страната.

    В Турция няма еврофондове, та политическите партии да се стремят чрез овладяване на местните властови структури да сложат ръка на парите от ЕС чрез къщи за гости и други нашенски мурафети. Местните избори в Турция са лакмус за политическите нагласи на обществото. Само толкова, но каквито и да са сега те, най-близките парламентарни избори са след 5 г. а дотогава - я камилата, я камиларят на днешните настроения...

    Защо му е на Ердоган тогава кметството на Истанбул?

    И заради имидж, естествено, но и за да постави под свой контрол най-крупния и определящ финансов, икономически и социален център на републиката.
    Разбира се, че тамошната ЦИК е било поставена под натиск. Използван е аргумент, на който никой в Турция няма да рискува да откаже: 43-ма от участниците в комисиите са обявени за гюленисти. Дали са гюленисти или не - в момента няма кой да потвърди или отхвърли. Същественото е, че и никой не би дръзнал да защитава обвинени за привърженици на Фетхуллах Гюлен, защото е сигурно, че ще ги придружи до затвора...

    После: Турция е поставена в много сложно положение от ледените си отношения с Вашингтон. Едно мръдване на пръста на Д.Д.Тръмп преди месеци доведе до рухване на турската лира и тотални финансово-икономически проблеми. Поводът - купуването на руските ЗРК С400 - не само, че не е отстранен, но и реализацията му напредва. А и се говори, че вместо отказаните Ф35, Турция има нагласи да купи руски СУ57...
    Освен това отпреди седмици отпаднаха амариканските преференции за някои страни за доставки на потрол от Иран. Ембаргото е особено болезнено за Турция, която купува половината си нефт от Иран.

    Видимо сътресенията в Турция не са отшумели. Лирата отново взе да пада спрямо долара, кредитите в индустрията са в долари, а приходите от продажби - в лири...

    Любопитно ми е ще успее ли опозицията за 23 юни да намери пресечна точка на интересите си и да се обедини, защото 20 хил. гласа са си 20 хил. гласа и ако отново ги спечели, това ще е разгромна победа за републиканското и светско начало в турската държава.




    Нередност?
  • 2
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • + 4

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Докторе, едно малко техническо пояснение. Руските ракети не са повод, а голям проблем. Става въпрос за кодовете за разпознаване "свой - чужд". Американците не искат да дадат най-новия си самолет на държва, която се опитва да "сработи" руско ПВО с американска авиация. Много е ясно, че ако се случи, то тази информация ще попадне в ръцете на руския обслужващ персонал....

    Нередност?
  • 3
    peni_nikol.53. avatar :-P
    Peni Nikol
    • - 2
    • + 4

    Заради гюленистите ще да е те са му трън в окото на ердоганЮ :-).

    Нередност?
  • 4
    practic avatar :-|
    Практик от София
    • + 4

    Загубата на Ердоган в Истанбул доведе до нови избори за кмет и бележи повратна точка: отсега нататък той се движи нагоре по пътя на автократа, който води надолу ...

    Нередност?
  • 5
    anihilator_jack avatar :-|
    anihilator_jack
    • + 4

    [quote#1:"D-r D"]Любопитно ми е ще успее ли опозицията за 23 юни да намери пресечна точка на интересите си и да се обедини, защото 20 хил. гласа са си 20 хил. гласа и ако отново ги спечели, това ще е разгромна победа за републиканското и светско начало в турската държава. [/quote]

    Както е казал Сталин няма значение кой за кого гласува, важното е кой брои гласовете. Не мисля, че Ердоган ще допусне втори път това да се случи. Иначе реалната разлика според мен е доста над тези 20 000 гласа.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 5

    До коментар [#2] от "kratun.ko":

    Благодаря за техническото пояснение. Винаги се радвам, когато ме допълвате, защото дообяснявате на достъпен език това, което аз само маркирам, за да не отегчавам читателите.

    По отношение на кодовете, обаче, ще си позволя да ви допълня и аз на свой ред.
    Брилянтният довод на турците заради отказа на американците да им доставят предплатените Ф 35 по изтъкнатите от вас причини е, че в Сирия също има разположени руски С 400 и то не в експортния им вариант, а в доста по-съвършен, който е предназначен само за нуждите на ВС на РФ. Та тези ЗРК в Сирия чудесно си контактуват с израелските Ф 35 и хич не си създават проблеми едни на други.

    Но това е друга тема.

    Аз лично съм смутен, защото вече половин ден нямам свой фаворит за кмет любимия ми Истанбул.
    Разкъсвам се между убеждението си, че Реджеп е най-великият турски политик след Мустафа Кемал от една страна и от друга - последователната симпатия към турската светска секуларистка държава, която възпита у мен творчеството на Орхан Памук.

    Не знам доколко познавате Турция. Забележително интересна страна е. И не говоря за природата, а за хората и историята й.

    Народът й е мъдър. Вярвам, че ще избере най-доброто за себе си и държавата си. А какво мисля аз или Могерини - никого не интересува.

    Нередност?
Нов коментар