Повторните избори за кмет на Истанбул може да определят бъдещето на Турция

Ердоган се разграничава от кандидата си Йълдъръм, за да се застрахова от евентуална нова загуба

Екрем Имамоглу прави заявка да обедини не просто гражданите на Истанбул, ами и цяла Турция като алтернатива на президента Ердоган
Екрем Имамоглу прави заявка да обедини не просто гражданите на Истанбул, ами и цяла Турция като алтернатива на президента Ердоган
Екрем Имамоглу прави заявка да обедини не просто гражданите на Истанбул, ами и цяла Турция като алтернатива на президента Ердоган    ©  Reuters
Екрем Имамоглу прави заявка да обедини не просто гражданите на Истанбул, ами и цяла Турция като алтернатива на президента Ердоган    ©  Reuters

Възможно ли е турският президент Реджеп Тайип Ердоган да загуби едни и същи избори два пъти поред? В Истанбул на 23 юни ще се повторят изборите за кмет. През март партията на развитието AKP на Ердоган беше победена на местните избори. Президентът обаче отказа да приеме резултатите и оказа натиск върху избирателната комисия, която ги отмени 14 дни по-късно. Решението беше определено като недемократично от опозицията, както и от ЕС, пише Deutsche Welle. С наближаването на повторните избори обаче кандидатът на републиканската опозиция Екрем Имамоглу пак води в екзит половете пред бившия турски премиер Бинали Йълдъръм.

Минали и бъдещи избори

Около 10 млн. души ще могат повторно да гласуват за кмет на най-големия град в Турция след поредица от фарсове, които доведоха до отмяната на предишните изборни резултати. Главните кандидати са същите като на вота през март - предишният победител Екрем Имамоглу - от Републиканската опозиционна партия и бившият турски премиер и кмет на Истанбул Бинали Йълдъръм от AKP на Ердоган.

Засега екзит половете показват, че Имамоглу отново води с около 2% през Йълдъръм. Това обаче не значи много - и на изборите през март Имамоглу водеше с толкова и повече според социолозите, а спечели само с 14 хил. гласа. Системата, ръководена от Ердоган и партията му, има всички интереси подобно нещо да не се повтаря, като нарастват съмнения от страна на опозицията и ЕС, че след недемократичната отмяна на предишните избори, резултатите от предстоящите може да не са реални.

Интересно е да се спомене обаче, че този път Ердоган почти изчезна от публичното пространство и оставя Йълдъръм да води кампанията си. При предишните избори Йълдъръм беше в сянката на всесилния президент, който водеше гигантски националистки митинги в центъра на Истанбул. Така загубата в изборите се превърна в уронваща престижа загуба на самия президент. Този път Ердоган се застрахова и се разграничава от Йълдъръм, ако се окаже, че кандидатът му загуби повторно.

Съдбата на Истанбул, но и на Турция

Колкото и да се разграничава от Бинали Йълдъръм обаче, Ердоган осъзнава, че сегашните избори са огромен залог. Чрез отмяната на резултатите от предишните той ядоса дори собствените си последователи, които виждат в Имамоглу честен кандидат, готов да строи мостове между различните групи в Турция. Ердоган също така познава политическия път пред Имамоглу. Самият Ердоган започва пътя си към сегашната си почти неограничена власт като кмет на Истанбул. Истанбул е най-големият икономически център на страната и отговаря за 31% от икономиката й. Повторна загуба там би означавала и оценка на бизнес елита за AKP, който партията "на развитието" уж ухажва.

Продължаващата рецесия, инфлация от почти 20% и все по-влошаващата се дългова криза се отразяват сериозно на общественото мнение. Фактът, че Ердоган контролира всички важни институции на страната от последните 15 години означава, че и по-голямата част от отговорността за сегашната криза пада върху него. В същото време след отмяната на предишните изборни резултати Имамоглу обеща, че пак ще спечели, но направи залог, че той е не просто бъдещето на Истанбул, а и бъдещето на Турция. Подобно директно предизвикателство към Ердоган е рисковано и може да доведе до крах на политическите амбиции на Имамоглу, ако той все пак загуби на 23 юни. Ако пък партията на Ердоган спечели, това ще затвърди и без това почти абсолютните позиции на президента Ердоган в страната, независимо дали има рецесия или не.

Кампанията на опозицията

Имамоглу спечели изборите през март след кампания, базирана на антикорупция, помощ за бедните в града и реформа на обществените поръчки в мегаполиса. Още по-важни обаче бяха методите на Имамоглу - той обиколи почти всеки квартал в Истанбул и разговаря с избирателите, често един по един, като правеше това дори в квартали, считани за крепости на AKP.

Този път Имамоглу, който прекара 14 дни като кмет на Истанбул, набляга още по-силно на борбата срещу корупцията. В абсолютно всяка своя телевизионна поява Имамоглу обещава да разбие мрежата от обществени поръчки към приближени хора и компании, с която Истанбул стана известен през последните 15 години. Имамоглу описва огромното количество пари, които просто потъват в черната дупка на истанбулските институции поради корупция, неефективност и приятелски връзки. Това послание се приема особено добре от турците, които все по-сериозно усещат ефектите от рецесията.

Имамоглу също разчита на подкрепата на кюрдите в Истанбул, каквато получи и на миналите избори. Този път разрешената кюрдска партия HDP дори няма кандидат в знак на ясна подкрепа към републиканската CHP, от която идва Имамоглу. От своя страна кампанията на Йълдъръм започна да пуска кюрдска музика на всеки негов политически митинг. След години репресия от страна на AKP обаче подобни ходове са прекалено дребни и прекалено късни.

Исторически дебат между двамата кандидати

В неделя се проведе исторически телевизионен дебат между двамата основни претенденти за кметския пост на Истанбул - Бинали Йълдъръм и Екрем Имамоглу. Той е първият от 2002 г., когато партията на Реджеп Ердоган дойде на власт. Двубоят беше предаван по всички канали в Турция. Според опозиционния кандидат Имамоглу най-големите проблеми на града, на който иска да стане кмет, са злоупотребите и разхищенията на средства.

Йълдъръм отхвърля тези твърденията и обещава създаване на технологични центрове с цел намаляване на безработицата.

Младежите са във фокуса и на двамата кандидати. Имамоглу обяви, че ако бъде избран за кмет, ще даде стипендии на 75 хил. учащи в размер на 400 лири за срок от 8 месеца. Така също ще бъдат изградени пансиони и 10 младежки центрове, както и 10 езикови центрове.

Бинали Йълдъръм обеща при победа да предостави 10 гигабайта безплатен интернет на младежите.