Защо Тръмп ухажва Вишеград

САЩ търсят начини да се завърнат в Централна Европа, включително с оръжейни сделки

Виктор Орбан (вляво) и Доналд Тръмп
Виктор Орбан (вляво) и Доналд Тръмп
Виктор Орбан (вляво) и Доналд Тръмп    ©  Reuters
Виктор Орбан (вляво) и Доналд Тръмп    ©  Reuters

Срещата между Виктор Орбан и Доналд Тръмп в Белия дом в средата на май е символ на новата ера във взаимоотношенията на САЩ с Централна Европа. След години отсъствие от региона, отворили пространство за Русия и Китай, сега Вашингтон придърпва съюзниците си по-близо. В сегашния вариант обаче механизмът на обвързване не са споделени ценности, а стратегически сделки за снабдяване с американски оръжия и предупреждения за рисковете от руския газ и китайските технологии.

За Орбан визитата в Белия дом идва след дълга изолация по времето на предишните президенти Барак Обама и Джордж У. Буш. За унгарския премиер срещата е легитимация, макар да не получи прегръдка от Тръмп и настроенията и в двете големи американски партии да остават отрицателни спрямо "нелибералния демократ". След Орбан покана за Белия дом получи и полският президент Анджей Дуда, който ще бъде приет от Тръмп на 12 юни. Преди това през февруари американският държавен секретар Майк Помпео направи обиколка в Унгария, Словакия и Полша.

Дългата изолация на Виктор Орбан

Това е едва втората визита на унгарския премиер в Белия дом, като предишната се е състояла през далечната 1998 г., при президента Бил Клинтън. Тогава Орбан нарича Клинтън "либералът, който ще ни пази от агресията на Москва". По онова време Унгария все още е кандидат за членство в НАТО и ЕС, а Орбан е изгряваща надежда.

Повече от две десетилетия по-късно Виктор Орбан е идеолог и практик на "нелибералната демокрация". Той контролира ключови държавни и частни медии, разпределя обществени поръчки и е обграден от кръг лоялни олигарси. Унгарският премиер ефективно е овладял инструментите на държавата, за да преследва лични интереси и активно флиртува с Китай и Русия въпреки членството на Унгария в НАТО и в ЕС.

Въпреки поканата от Тръмп и демократи, и републиканци в САЩ не спират да сочат към срива на демократичните институции в Унгария. В навечерието на визитата си във Вашингтон Орбан получи официално писмо от Комисията по външни отношения на американския Сенат, подписано включително от бившия републикански кандидат за президент Марко Рубио, в което се настоява за твърд подход към нарушаването на свободите в Унгария и отношенията на Будапеща с Москва и Пекин.

Причините за сегашната визита

Между реториката на Тръмп и методите на управление на Орбан могат да бъдат направени много паралели. Както отбеляза наскоро американският посланик в Унгария и близък приятел на Тръмп Дейвид Корнстийн в интервю за сп. The Atlantic, "мога да ви кажа, познавайки президента от поне 25 или 30 години, че на него много би му се искало да бъде в ситуацията, в която е Виктор Орбан, но не е".

Двамата всъщност нямат особени причини за сближаване. Една от стратегиите на Орбан е да използва членството на страната си в НАТО и ЕС, за да отваря вратите за руски и китайски интереси в замяна на солидни икономически ползи. Орбан, поне публично, поддържа близки взаимоотношения с Кремъл, скрепени включително със сделка за изграждане на руска ядрена централа в Унгария. В същото време жп линията между Белград и Будапеща се строи с китайски пари и ще представлява търговски маршрут за Китай към сърцето на Европа. Освен това администрацията на Орбан е дала правата за изграждането на държавната 5G мрежа на китайската компания Huawei въпреки предупрежденията на САЩ.

Унгарският премиер флиртува с държавите, които администрацията на Тръмп е определила за стратегически опоненти. Според неназовани унгарски високопоставени източници, цитирани от Politicо, "дори и унгарското правителство да имаше желанието, то няма капацитета да държи руските и китайските разузнавателни служби под контрол". САЩ придърпват по-близо съюзниците си в Централна Европа в този момент и не могат да си позволят подобна несигурност. Така Орбан отиде във Вашингтон не като победител, а по-скоро като ненадежден съюзник, който трябва да бъде стабилно обвързан към САЩ.

Оръжейни сделки вместо общи ценности

Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео бе пределно ясен, че целта на обиколката му бе да противодейства на руското и китайското влияние в Централна Европа. След посещението му последваха и визити до Вашингтон, почти като на конвейер. Пръв беше чешкият премиер Андрей Бабиш, после дойде ред и на словашкия премиер, а след Орбан щафетата поема полският президент. По този начин се показва на Вишеградската четворка, която се превръща на терен за противопоставяне срещу Русия и Китай, че не бива да се отделя от строя.

Този път методът на обвързване към интересите на САЩ идва под формата не на споделени ценности и очаквания за демократични институции, а на сделки за американско оръжие. Новата стратегия на САЩ в Централна Европа е цялостно да доминират оръжейното снабдяване и по този начин да демонстрират мощ и присъствие. Орбан подписа подобна сделка точно преди да отлети за Вашингтон, като според източници на Politico при затворени врата са били обсъждани ролята на Китай и Русия в унгарската политика. И както отбелязва изданието Visegrad Insight, точно защото Орбан е ненадежден съюзник, ще трябва да плати висока цена на фона на назряващия конфликт между САЩ и Китай.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Какъвто и да е Орбан, той успява да изведе икономически дивиденти от разкрачената си позиция. Медийната свобода страда, но икономиката се развива, спорта също. Бойко така не може, колкото и да му се иска. Ние продължаваме да търпим унищожаването на съдебната и медийната среда, институциите... Какво получаваме в замяна? Най-ниския растеж в цяла Източна Европа.

    Нередност?
Нов коментар