🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ увеличават с 25% военния си контингент в Полша

Варшава подписа договор за доставка на американски втечнен газ

Посещението на Анджей Дуда в Белия дом е четвъртото от централноевропейския лидер през последните три месеца
Посещението на Анджей Дуда в Белия дом е четвъртото от централноевропейския лидер през последните три месеца
Посещението на Анджей Дуда в Белия дом е четвъртото от централноевропейския лидер през последните три месеца    ©  Reuters
Посещението на Анджей Дуда в Белия дом е четвъртото от централноевропейския лидер през последните три месеца    ©  Reuters
Военните ще бъдат прехвърлени от Германия.

Визите за поляци може да отпаднат до 90 дни.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще увеличи с 1000 души броя на военния си контингент в Полша. Изявлението беше направено след срещата с полския му колега Анджей Дуда в Белия дом. В момента в страната има разположени 4500 американски военни, което означава, че броят им ще нарасне с близо 25%. Те ще бъдат прехвърлени от Германия, където има 52 хил. американски войници. Варшава засилва военното си сътрудничество със САЩ на фона на повишената активност на Русия в Източна Европа.

Разходите за сметка на домакините

Американският президент отбеляза, че Варшава ще поеме изцяло разходите за изграждане на инфраструктурата за настаняване на допълнителните американски военни.

"Полша скоро ще предостави база и инфраструктура, за да подкрепи военното присъствие на около 1000 американски войници", каза Тръмп на пресконференция с полския президент, цитиран от Financial Times.

От своя страна Дуда заяви, че се надява американското военно присъствие да е постоянно и да се увеличава. Полша настояваше САЩ да установят постоянно военно присъствие в страната поради опасения за руското влияние в региона. По време на посещението си във Вашингтон миналата година Дуда каза, че би искал да "покани повече американски войски в Полша". Тогава той обяви, че Варшава ще вложи 2 млрд. долара за изграждане на съоръженията.

Според източник на The Wall Street Journal новото военно подкрепление няма да са бойни части, а по-скоро тилови сили за поддръжка на дронове или осигуряване на логистика. Миналата година американски официални представители са казали пред вестника, че в сегашната си численост и структура контингентът в Полша е достатъчен да задоволи централната цел на президента Дуда - да има сила, сдържаща руската агресия.

Полски интерес към F-35 и американски газ

Американският президент добави, че Полша е поискала да купи значителен брой от модерните самолети F-35. Белият дом направи за полската делегация необичайна демонстрация, като един F-35 прелетя два пъти над Белия дом, като в един момент почти застина във въздуха. Минувачите бяха стъписани не само от грохота на двигателя, но и от появата на боен самолет в зона, която е затворена за полети след атентатите от 11 септември 2001 г.

Американският президент съобщи също така, че Полша е подписала договор за доставка на 2 млрд. куб. метра втечнен природен газ от САЩ на стойност 8 млрд. долара. По думите на Тръмп досега Полша е сключила сделки с американски компании за закупуването на над 6 млрд. куб. метра втечнен природен газ. Общата сума на договорите е около 25 млрд. долара.

Президентът на САЩ подкрепи строителството на газопровода Baltic Pipe, който трябва да свърже находищата по норвежкото крайбрежие на Северно море с Полша през територията на Дания. Baltic Pipe ще помогне на европейските страни да диверсифицират енергийните си ресурси", заяви американският президент.

Освен това с включването на Варшава в специална програма за борба с престъпността е направена важна крачка към отпадането на американските визи за поляци, може би в следващите 90 дни, каза още Тръмп.

Отново критики към Германия

На пресконференцията Тръмп беше запитан дали предислоциране на американски военни от Германия не е опит за натиск над Берлин да втвърди политиката си към Русия. Президентът отвърна, че според него Германия прави голяма грешка с газопровода "Северен поток 2", който я прави още по-зависими от Русия, но че иначе германците се справят добре и днешното решение не е с такъв характер.

Тръмп обаче отново повтори критиката си към Берлин, че не прави достатъчно военни разходи и не успява да изпълни ангажимента на НАТО за увеличаването им до 2% от брутния вътрешен продукт.

Централна и Източна Европа пак е на картата

Посещението на Анджей Дуда в Белия дом е четвъртото от централноевропейския лидер през последните три месеца. Това подчертава стремежа на администрацията на Тръмп да се ангажира отново с региона, който не беше с висок приоритет при президента Барак Обама.

Увеличаването на броя на войниците, резултат от интензивните преговори между Вашингтон и Варшава през последните девет месеца, ще бъде стимул за управляващата в Полша партия "Право и справедливост", която има редица проблеми с Европейската комисия и заложи на по-силни връзки с САЩ.

През миналата година Полша подписа споразумение за 4.8 млрд. долара за закупуване от САЩ на системи за противоракетна отбрана на Patriot, а миналия месец прояви интерес за закупуването на изтребители F-35. Полша е една от седемте страни на НАТО, които изпълняват целта на алианса да изразходва 2% от БВП за отбрана. Варшава е обещала да инвестира 185 млрд. злоти (48 млрд. долара) до 2026 г. за модернизиране на въоръжените си сили.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза в изявление, че решенията в сряда "показват силната ангажираност на САЩ към европейската сигурност и силата на трансатлантическите връзки".