Либералните кметове от Вишеградската четворка

Градоначалниците на Будапеща, Прага, Варшава и Братислава се обединиха, за да се противопоставят на собствените си правителства

Кметовете на Прага, Будапеща, Братислава и Варшава (от ляво надясно)
Кметовете на Прага, Будапеща, Братислава и Варшава (от ляво надясно)
Кметовете на Прага, Будапеща, Братислава и Варшава (от ляво надясно)    ©  Reuters
Кметовете на Прага, Будапеща, Братислава и Варшава (от ляво надясно)    ©  Reuters

Лидерите на Вишеградската четворка са обединени срещу Европейската комисия (ЕК) по няколко въпроса, включително имиграцията, изменението на климата и върховенството на закона. Сега те са изправени пред нов вид опозиция отвътре - кметовете на собствените им столици. В понеделник кметовете на Будапеща, Прага, Варшава и Братислава се срещнаха в унгарската столица, за да подпишат "Пакт за свободни градове", обещавайки да работят заедно в защита на проевропейските градски избиратели, които застават срещу социално консервативните национални правителства и подкрепят зелените политики, съобщава Financial Times.

"Въпросът е дали Европа може да излезе от собствената си сянка и директно да участва в проекти", каза Гергей Карачон, либералният кмет на Будапеща, който през октомври постигна победа над "Фидес", партията на премиера Виктор Орбан. "Това прави особено актуално старото правило "Мисли глобално, действай локално", допълни той.

Пактът беше подписан още от Рафал Тшасковски от Варшава и колегите му в Прага - Зденек Хржиб, и в Братислава - Матуш Вало.

Заедно срещу популизма

"Популизмът, който се стреми към хегемония, не може да спечели градовете. Градовете могат да бъдат форпостовете, от които изпадналата в криза демокрация може да бъде възстановена. Ето защо градовете са трън в очите на популизма ", заяви още Гергей Карачон.

В показно предизвикателство кметовете се срещнаха в понеделник в бившия кампус на Централноевропейския университет, основан от милиардера Джордж Сорос. Университетът беше затворен миналата година от правителството на Виктор Орбан. Инициативата може да помогне за промяна на имиджа в чужбина на четирите централноевропейски държави, смятат анализатори. Тя съвпада и със зеления тласък на градско и щатско равнище в САЩ, насочен към противодействие на решението на президента Доналд Тръмп страната да напусне Парижкото споразумение за климата.

"Алиансът на прогресивните градове определено може да създаде по-нюансиран образ на Вишеградската четворка като регион", заявява Злилике Чаки от базираната в САЩ Freedom House. Това обаче може да доведе и до изостряне на вътрешното разделение между градските и селските райони, "което може да не е от полза за партиите в националните избори", добави тя.

Директно финансиране от Брюксел

Кметовете от четирите столици призоваха в обща декларация ЕС да заобикаля национални правителства, които не спазват демократичните стандарти, и да работи директно с общинските власти, които биха могли да постигнат "чудеса" в сфери като иновациите, заетостта, икономиката и борбата с климатичните промени.

"Ние искаме да се борим за директен достъп до европейските средства, защото сме преките двигатели на растежа в нашите страни", казва кметът на Варшава Рафал Тшасковски.

Те се надяват тяхната инициатива да бъде приветствана в Брюксел в момент, когато техните държави блокират политиките на ЕС и предизвикват спорове относно върховенството на закона.

На срещата на лидерите на ЕС в белгийската столица миналата седмица зависимата от въглища Полша, Унгария и Чехия се противопоставиха на плановете на президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен за въглеродния неутралитет в целия ЕС до 2050 г.

"Правителствата на страните използват еврофондовете, за да се окопават във властта и да обогатяват приятелите си. Поради това спешно се нуждаем от възможност средствата на ЕС за развитие да бъдат канализирани директно към градовете, в които в повечето случаи са концентрирани обществени и екологични проблеми", пише в общото изявление на кметовете.

Според Тшасковски Европейската комисия се отнася благосклонно към инициативата и е включила в препоръките за следващия 7-годишен бюджет на ЕС предложение да директен достъп до еврофондовете.

Проблеми с ЕК

Полша и Унгария също са изправени пред така наречените процедури по член 7 за предполагаеми нарушения на принципа на правовата държава. Полша е под обстрел заради редица съдебни промени, а Унгария заради законите за съдебната система, медиите и чуждестранните университети. И двете страни обаче обявиха, че наложат вето върху всякакви санкции, които биха засегнали другата.

В Унгария и Чехия се извършват проверки заради потенциални злоупотреби с фондове на ЕС. Унгарското правителство се съгласи да върне 1.5 млрд. евро на ЕС - или 10% от средствата, които бяха отпуснати между 2014 и 2020 г., поради лошо управление. Сумата е равна на 2% от годишния размер на икономиката на страната.

Чешкият премиер Андрей Бабиш е под натиск, след като ЕК може да поиска страната да върне субсидии от ЕС, след като одитът заключи, че Бабиш има потенциален конфликт на интереси.

В Унгария опозиционните кметове също се обединяват в цялата страна. Миналата седмица лидерите на 10 ръководени от опозиция градове кметове се съгласиха да създадат официална платформа за сътрудничество и обмен на опит. Има признаци, че кметските съюзи се възприемат като сериозна политическа заплаха: унгарската управляваща коалиция одобри законодателството миналата седмица, ограничаващо властта на общините.

"Ако постигнем успех в нашите градове, това може да бъде нов импулс за либералните сили във всички наши страни", заяви кметът на Прага Зденек Хржиб от Пиратската партия.

Инициаторите

Будапеща

44-годишният Гергей Карачон е новият либерален кмет на Будапеща, който през октомври постигна победа над партията на премиера Виктор Орбан - "Фидес".

Варшава

Рафал Тшасковски е центрист, спечелил кметските избори миналата година срещу кандидат - консерватор и националист. Той също е емблематична фигура на полската опозиция.

Прага

Зденек Хржиб е на 38 години и е представител на Пиратската партия, която критикува управлението на премиера на Чехия, популиста и бизнесмен Андрей Бабиш.

Братислава

Матуш Вало е на 42 години и е архитект, който не членува в нито една партия, но е представител на местните активистки среди в една страна, управлявана от популистката левица. През 2018 г. той беше подкрепен в кампанията си от две партии ("Прогресивна Словакия" и "Зедно"), които изстреляха Зузана Чапутова до президентския пост 5 месеца по-късно.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2

    Източните избиратели нямат абсолютно никакъв проблем с консерватизма. Проблемът им е с корупцията. Ако имаше консервативен антикорупционен блок, щяха да гласуват за него. Но не би..

    Докато либералите ни говорят за малцинства вместо да се борят с корумпираните автократи, нищо няма да постигнат.

    Нередност?
Нов коментар