🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В Румъния: Три шамара за 48 часа

Евроизбори, референдум и затвор за лидера вкараха в криза управляващите социалдемократи

Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня беше осъден на три години и половина затвор
Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня беше осъден на три години и половина затвор
Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня беше осъден на три години и половина затвор    ©  Reuters
Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня беше осъден на три години и половина затвор    ©  Reuters

Три последователни шамара получиха управляващите в Румъния. Бяха тежки 48 часа за Социалдемократическата партия – първо, тя отбеляза най-слабия си резултат от десетилетие на изборите за Европейски парламент; второ, претърпя поражение на референдум за корупцията; трето, лидерът ѝ Ливиу Драгня беше осъден окончателно на затвор. Това вкара социалдемократите в криза, даде началото на вътрешна битка за власт и повдига въпроса дали правителството ще оцелее.

Удар по най-влиятелния политик в Румъния

Драгня, който е и председател на долната камара на парламента, е смятан за най-влиятелният политик в Румъния. В понеделник Върховният касационен съд се произнесе по обжалването му и потвърди присъдата от три години и половина затвор по обвинения в подстрекаване към злоупотреба със служебно положение. "Съдебното решение несъмнено ще създаде вакуум в управлението на социалдемократите, ще повдигне въпроси за бъдещата посока на партията и може да сложи край на политическа кариера на Драгня", обобщава анализ на Politico. Според Сергиу Мискоиу, професор от Babes-Bolyai University, въпреки че управляващите са се отправили към дъното, те все още разполагат с подкрепата на една четвърт от електората и могат да се съвземат. Но допълва пред Reuters: "За Румъния това изпраща силен сигнал. Показва, че съдебната система и институциите работят въпреки натиска."

Социалдемократическата партия подкопава съдебната независимост, което предизвика критики от ЕС и най-големите протести в страната от десетилетия.

Лидерът на социалдемократите вече има двегодишна условна присъда за изборни нарушения, която му попречи да стане премиер, след като неговата партия спечели най-много гласове на парламентарните избори през 2016 г. Сегашният случай, довел до затвор, е от времето, когато той е председател на окръжен съвет в Южна Румъния до 2012 г. и според прокуратурата е накарал ръководителя на местната дирекция за социална помощ да плаща заплати на двама души, които са работили за партията му.

Присъдата на лидера ѝ Ливиу Драгня обаче показва, че съдебната система и институциите работят въпреки натиска.

Реакциите на опозиционните партии след обявяването на присъдата варираха от "Драгня не успя да постави румънското правосъдие на колене" до "това е хаос и огромно излагане за социалдемократите". Стотици антиправителствени демонстранти вдигнаха тост с шампанско по същите площади в столицата, които събираха протестиращи срещу спорните съдебни реформи на социалдемократите.

Присъдата от понеделник идва ден след като румънците гласуваха с "не" на необвързващ референдум дали правителството да може да дава амнистия при корупционни дела и за по-широките правомощия на властите да променят свързани с правосъдието закони. Допитването бе свикано от президента дясноцентрист Клаус Йоханис едновременно с изборите за Европейски парламент, на които Социалдемократическата партия се класира втора, като подкрепата ѝ се стопи наполовина до 22.9% в сравнение с последния парламентарен вот през 2016 г. То бе насочено срещу предложени от управляващите законови промени, които според критиците ще отслабят независимостта на съдебната система и ще помогнат на политици, обвинени в корупция, включително на висши социалдемократи като Драгня. При преброени 85% от гласовете около 5 млн. избиратели са гласували против съдебните реформи на Социалдемократическата партия, а едва 850 000 са подкрепили правителството. Избирателната активност е била 41%, което е над 30-процентния праг за валидност. "Благодаря ви, румънци. Никой политик не може да игнорира вашия ясен вот за независима съдебна система", заяви Йоханис.

Въпреки че референдумът е само консултативен, той е очевиден удар по социалдемократите. Европейската комисия предупреди Румъния за реформите и заедно с Германия и Франция призова страната да не прокарва закони, които могат да подкопаят ролята на съда и неговата способност да се бори с корупцията.

Според Йон Йоница, старши редактор във в. Adevarul, управляващите ще зачетат резултатите от референдума: "Той не е обвързващ, но отразява силната обществена воля", казва той пред "Капитал". Но Овидиу Нахой, журналист от румънското седмично списание Dilema Veche и от тв Money Channel, припомня пред "Капитал", че в страната е имало друг референдум през 2009 г. за намаляване на броя на депутатите и след него нищо не е последвало.

Обезглавяването на една партия

"Партията беше обезглавена и ще ѝ бъде трудно да намери заслужаващ доверие и приемлив за гласоподавателите ръководител. Социалдемократите винаги са били формация, групирана около лидер и без идеология. Без него те са в много трудно положение", твърди пред AFP анализаторът Андрей Тарану.

Премиерът Виорика Дънчила пое временно ролята на Драгня. Социалдемократическата партия и нейният младши коалиционен партньор запазват крехко мнозинство в парламента и отхвърлят призивите за оставка. Скандалите обаче не са без последствия. "Популярността на партията страда с всеки изминал ден. Мисля, че те не осъзнават мащаба на случилото се и все още не са отговорили по подходящ начин. Младшият партньор в коалицията ALDE приключи изборите под прага от 5% (за да изпрати евродепутати) и това също повдига въпроса за надеждността на правителството. Ще видим дали в това положение социалдемократите мога да запазят парламентарното си мнозинство", посочва Овидиу Нахой.

Според Йон Йоница управляващите са в криза и се наблюдава вътрешна битка за власт. "Правителството все още функционира, но е много вероятно опозицията да поиска вот на недоверие през идващите седмици, като шансовете за успех са 50 на 50. Всичко зависи от две малки партии - ALDE и партията на унгарското малцинство в Румъния (подкрепяща закони на управляващите в парламента). Ако те сменят лагерите, вотът ще бъде успешен", прогнозира Йоница.

Битката срещу корупцията в Румъния има върхове и спадове, откакто страната се присъедини към ЕС. Но има място за оптимизъм. "Присъдата на Драгня показва, че войната срещу корупцията в страната е вкарана обратно в релси. Това е победа за елементите в съдебната система, които се борят за изчистването на системата, както и за Националната дирекция за борба с корупцията, която вкара в затвора хиляди държавни служители и бизнесмени", пише сп. Еconomist. И допълва, че мнозина са се притеснявали, че Румъния тръгва по пътя на Унгария на Орбан, но присъдата на Драгня дава нова надежда. Дано само не е прибързана.

Опашки за гласуване

Хиляди румънци, работещи в чужбина, не успяха да гласуват в неделя, след като чакаха с часове пред консулства и изборни секции заради бюрокрация и проблеми със служителите. Социалните мрежи бяха пълни с видеоклипове, показващи опашки, простиращи се до няколко пресечки, в градове като Рим, Брюксел, Амстердам, Дъблин и Женева. Според анализатори тези кадри само са увеличили още повече загубите на управляващите.