🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Румънският премиер със заявка да остане на власт въпреки разпада на коалицията

Управляващата партия остана без парламентарното мнозинство и най-вероятно ще загуби вота на доверие

От ALDE цитират "огромни различия" със социалдемократите като причина за оттеглянето им
От ALDE цитират "огромни различия" със социалдемократите като причина за оттеглянето им
От ALDE цитират "огромни различия" със социалдемократите като причина за оттеглянето им    ©  Reuters
От ALDE цитират "огромни различия" със социалдемократите като причина за оттеглянето им    ©  Reuters
Социалдемократите имат 205 от общо 465 места в парламента.

Румънският премиер Виорика Дънчила заяви, че нейната Социалдемократическа партия (PSD) ще запази властта си, въпреки че остана без коалиционен партньор и е изправена пред вот на недоверие, поискан от основната опозиционна партия. В началото на седмицата PSD изгуби мнозинството си в парламента, след като младшият партньор - либералната ALDE, напусна коалицията.

Защо се оттегли ALDE

Либералите твърдят, че тяхното оттегляне се дължи на "огромни неразбирателства" със социалдемократите. "Доверието ми беше сериозно разклатено след серия от мерки, предприети без моята консултация", коментира ситуацията лидерът на ALDE Кълин Попеску-Търичану. Трима от общо четирима министри от редиците на либералите подадоха оставките си, като само министърът на външните работи Рамона Манеску отказа да го направи.

Два дни преди да оттегли ALDE, Търичану загуби вота на правителството за общ кандидат на коалицията на президентските избори, които ще се проведат през ноември. Ултимативната подкрепа отиде при Дънчила, която ще се състезава за поста с действащия президент Клаус Йоханис.

Какво следва

След оттеглянето на ALDE социалдемократите останаха с 205 от общо 465 места в парламента. За да запълни липсващите 25 места до мнозинство, PSD потърси подкрепата на партията на етническите унгарци UDMR, които имат 31. Още във вторник обаче зам.-председателят на UDMR Атила Короди отказа такава и заяви, че до следващите избори партията му ще застане зад правителство, съставено от опозиционни партии.

Самите опозиционни партии вече заявиха, че искат да свалят правителството на Дънчила, а най-голямата от тях - Националлибералната партия (PNL), планира да поиска вот на недоверие. "Ще го внесем, когато съберем 233 подписа, за да сме сигурни, че има ясно мнозинство, което може да свали правителството на Дънчила", коментира лидерът на NLP Людовик Орбан. От друга страна, Дънчила има срок от 45 дни, в които трябва да предложи заместници на напусналите министри и да поиска вот на доверие в новия кабинет.