🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ обмислят нови санкции срещу Турция заради руските ракети

Най-суровите мерки на Белия дом ще ударят тежко икономиката на южната ни съседка

Лидерите на Конгреса в САЩ настояват Турция да се откаже от сделката за руската ракетна система С-400 и да избере американската Patriot
Лидерите на Конгреса в САЩ настояват Турция да се откаже от сделката за руската ракетна система С-400 и да избере американската Patriot
Лидерите на Конгреса в САЩ настояват Турция да се откаже от сделката за руската ракетна система С-400 и да избере американската Patriot    ©  Reuters
Лидерите на Конгреса в САЩ настояват Турция да се откаже от сделката за руската ракетна система С-400 и да избере американската Patriot    ©  Reuters

Администрацията на Доналд Тръмп претегля ефектите от три пакета нови санкции срещу Турция заради купуването на руски зенитни ракети С-400, твърдят пред Bloomberg източници, запознати с въпроса.

Най-тежкият пакет, обсъждан между членове в Съвета за национална сигурност, Държавния департамент и финансовото министерство, ще засегне значително турската икономика, която и в момента изпитва сериозни трудности, твърдят трима души, запознати с разговорите.

Всеки от вариантите на санкциите ще бъде добавен към ултиматума, който Вашингтон даде на Анкара. Според него, ако до 31 юли Турция не се откаже от купуването на руските ракети, страната ще бъде извадена от програмата за най-модерния боен самолет в света - F-35.

Най-тежкият вариант

Най-голяма подкрепа засега получава идеята мерките да се насочат към няколко компании в ключовия сектор на отбраната на Турция, които може да бъдат санкционирани според Закона CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), наказващ американски партньори, които купувт руско военно оборудване. Такива санкции биха спрели възможността тези компании да се финансират от САЩ, което означава, че няма да могат да купуват американски компоненти или да продават продукцията си в САЩ. Турската лира поевтиня с 1.5% в началото на търговията в сряда, след като новината беше разпространена.

Засега държавният департамент не е коментирал новите планове за санкции срещу Турция.

Дискусиите за нови мерки отразяват колко лоши са отношенията между съюзниците в НАТО САЩ и Турция през последните години, като ситуацията ескалира заради решението на турския президент Реджеп Ердоган страната да купи руските ракети. Турция също така е ключов играч в събитията в Сирия, отношенията с Русия и връзките с Иран.

В момента Анкара произвежда няколко ключови компонента на F-35 за Lockheed Martin, като страната има договор за купуване на 100 броя от изтребителите. Турция влезе в програмата за изграждането на самолета през 2002 г. и е едва осмата страна участник. Тя е вложила значителни средства и турски компании като Turkish Aerospace Industries, Roketsan и Tusas Engine Industries произвеждат 937 компонента на стойност около 3 млн. долара във всеки самолет.

Натиск от Конгреса

Според източниците на агенцията САЩ могат да наложат санкции още през юли, когато се очаква Турция да започне да получава компоненти от руската ракетна система. Президентът Доналд Тръмп не е склонен да вземе никакво решение преди среща на Г-20 в Япония следващата седмица, където се очаква да се срещне с Ердоган, отбелязва агенцията.

Тръмп обаче е изправен пред нарастващ натиск от страна на Конгреса, който е движеща сила в усилията да се накара Турция да се откаже от С-400 и вместо това да се насочи към американската система за противоракетна отбрана Patriot. Лидерите на Конгреса твърдят, че санкциите на CAATSA са задължителни и няма начин Турция да ги избегне, ако продължи сделката за С-400.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    practic avatar :-|
    Практик от София
    • - 3
    • + 4

    През февруари Ердоган потвърди, че страната няма да откаже да закупи руските противовъздушни системи С-400 "Триумф". Изявлението му бе направено няколко дни по-късно, след като Министерството на финансите на САЩ обяви разширяването на списъка със санкции, в който влиза износителят на руски оръжия "Рособоронекспорт".
    Експериментира пустият му Ердоган, иска му се да разбере аджеба докъде се простира пределът на американското търпение ! А както знаем от историята, от такива ориенталски игрички и пишман приятелства планираната печалба от изкопчване на облаги е съмнителна, а загубите са гарантирани...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 4

    Текстът под фотографията казва всичко за вулгарната американска протекционистична политика: "... САЩ настояват Турция да се откаже от сделката за руската ракетна система С-400 и да избере американската Patriot".

    Същото янките се опитват да наложат и на Индия, която също като Турция очаква доставка на С-400. Което един анализатор охарактеризира така: "Янките правят мастър клас по прострелване в крака".

    Турция няма да има друг избор, освен да се прегърне още по-силно с Москва, Пекин, ШОС и всичко антиамериканско. Същото важи и за Индия, 3/4 от въоръжението, на която е съветско/руско. И това също е резултат от традиционния американски изстрел в ботуша, защото при Индийско-пакистанската война Америка заложи на Пакистан я зарина с остарялото си оръжие, и Индия не остана друг вариант, освен да се обърне към Москва.

    После: бая старичките Patriot-и всяка седмица доказват нефелността си, като в Саудитска пропускат домотъканите йеменски ракети, които хуситите методично обстрелват летища, петролни инсталации, дори Ер Рияд.

    И накрая една корекция: CAATSA е Закон за противодействие на ПРОТИВНИЦИТЕ на Америка чрез санкции. В този смисъл е далеч от истината твърдението, че " Закона CAATSA ...наказва американски партньори, които купуват руско военно оборудване."

    Безсмислиците взеха да стават лавина.

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 5
    • + 2

    Американците се излагат с тези постоянни санкции, че даже и на съюзници. Олекват година след година, месец след месец.

    Нередност?
  • 4
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679
    • - 5
    • + 3

    И как веднъж не ви хрумна да дадете и другата гл.т.? Защо въпреки заплахите Турция ще инсталира руските ракети? Хвърлих една око на картата. Щатите са пак си толкова. Няма 52-ри щат Турция. Значи Турция може да решава без да пита.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#4] от "ahj21578679":

    Каква турска гледна точка искате? Та Капитал да не се издържа от "Турция за България? Който плаща, той заръчва флейтите...

    Нередност?
  • 6
    ahj21578679 avatar :-P
    ahj21578679
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#5] от "D-r D":

    Капитал е като кьорав кон с капаци и рипа само за тоя, дето му сипва зоб. Като ви чета, и вие не разчитате да научите нещо оттук.
    Да, нелогично е след водопада статийки за страховитите американски закани, никой тукашен журналист да не се сети да се замисли: Абе, тия турци защо толкова упорстват за руските ракети? Не ги ли втриса от американските заплахи?
    Не се замислят, защото няма журналисти в Капитал. И за това съм абсолютно съгласен с Вас. Тези направиха от Капитал многотиражка на американската амбасада.
    И откъде знаят - а и да знаят няма да напишат, че Турция онзи ден на авиосалона в Бурже показа своя собствена разработка на изтребител пето поколение, в която са впрегнати всички водещи турски авиокосмически фирми. Защо им е обвръзката с Ф-35? Ето фото:
    https://www.aa.com.tr/en/pg/photo-gallery/53rd-international-paris-air-show-/4

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#6] от "ahj21578679":

    От коне не разбирам.
    Мога да изкажа предположение за намеренията на Турция да има С-400. При метежа през юли 2016 г. два турски Ф-16 от Инджирлик излетяха, за да свалят самолета с президента Ердоган. Оказва се, че са взети на прицел от руските С-400 в Сирия и са предупредени да не предприемат "непревилни" действия. Ердоган също е бил информиран от руснаците за случвалото се. Опитът за преврат и последващата западна реакция разруши доверието на Ердоган кам САЩ и Запада. Руските С-400, неинтегрирани в системата на НАТО имат за цел да осигуряват личната сигурност на турския президент.
    И независимостта на турската държава.

    Нередност?
Нов коментар