🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще кипне ли Черно море

Колкото и да драматизира българският премиер, Западът по-скоро търси деескалация на конфликта в Керченския проток

Ако все пак се стигне до изпращане на американски кораб, най-вероятно това ще е някой от четирите ракетни разрушителя от Шести американски флот
Ако все пак се стигне до изпращане на американски кораб, най-вероятно това ще е някой от четирите ракетни разрушителя от Шести американски флот
Ако все пак се стигне до изпращане на американски кораб, най-вероятно това ще е някой от четирите ракетни разрушителя от Шести американски флот    ©  Reuters
Ако все пак се стигне до изпращане на американски кораб, най-вероятно това ще е някой от четирите ракетни разрушителя от Шести американски флот    ©  Reuters
Темата накратко
  • Американски политици намекнаха, че САЩ може да изпрати бойни кораби в Черно море заради Керченския инцидент.
  • В отговор Русия организира непланирано учение с подводници и системи за противовъздушна отбрана.
  • Турция планира да изгради скоро нова военноморска база в района на Източното Черноморие.

"Моите опоненти, които едно време ме атакуваха, че съм против военна флотилия в Черно море, сега им се дава една голяма възможност да кажат: ето, виждаш ли, не беше прав тогава."

Бойко Борисов

Ако случайно сте останали с впечатлението, че крайбрежните води на България скоро ще се напълнят с натовски бойни кораби и из небето ни ще полетят крилати ракети "Томахоук" и "Калибр", по-скоро може да сте спокойни – вероятността за директен сблъсък между НАТО и Русия в момента е пренебрежимо малка. Инцидентът между Киев и Москва в Керченския проток, при който руски граничари и специални сили превзеха три украински плавателни съда, както и последвалите призиви на американски политици за спешно изпращане на военноморски сили в региона, обаче отприщи драматично политическо говорене по темата у нас през последните няколко дни.

Платноходки срещу фрегати

"Черно море е прекрасна територия за водене на военни действия. Много прекрасна. Сигурно тук е 1% от БВП (на ЕС – бел. ред.), сиреч нищо като заплаха. И ако мислят, че не разгадаваме тези планове, много грешат", енигматично заяви българският премиер Бойко Борисов миналия петък. Причината за конспиративното изказване на министър-председателя, който не уточнява чии точно са плановете за война в българската акватория, беше съобщение на американската телевизия CNN, че САЩ подготвят извънредни патрули на техни кораби в Черно море във връзка с ескалацията на напрежението.

За подобно действие призова и американският сенатор Джон Барасо. "Путин уважава силата. Думите нямат голямо значение за него за разлика от действията. Смятам, че трябва да направим повече. Призовавам за изпращане на кораби в Черно море. НАТО трябва да направи същото", обяви преди седмица той. От своя страна руското министерство на отбраната обяви, че започва извънредни учения на своя боен флот в региона с участието на две подводници и системи за противовъздушна отбрана. Също така Русия обяви разполагане на зенитни установки със среден радиус "Панцир" на територията на Кримския полуостров. Украйна пък извърши успешни тестове на свои собствени крилати ракети, предназначени за поразяване на сухоземни и морски цели на разстояние до 280 км.

"Шести американски флот винаги е готов да реагира", коментира от своя страна подп. Кайл Рейнс, говорител на американските военноморски сили за региона. Според CNN Вашингтон е изпратил вече официално уведомление до Турция за преминаване през Босфора и Дарданелите на боен плавателен съд съгласно режима за корабоплаване, наложен от Конвенцията от Монтрьо. Международният документ обаче ограничава присъствието на чужди военни кораби в Черно море до 21 дни, като става дума за максимум 9 плавателни съда , а общата им водоизместимост не може да надвишава 30 хил. тона. По този начин в мирно време в акваторията не може да навлезе голяма ескадра на нечерноморска държава. Също така е забранено допускането на бойни кораби над 15 хил. тона, което на практика блокира достъпа за самолетоносачи и тежки десантни кораби.

Плуват ли натовски корабчета

"Когато разрешаваме влизането на чужда военна техника, това става с решение на Министерския съвет. И когато видите такава точка, ще ми зададете такъв въпрос. Към момента нямаме", коментира по този повод премиерът, де факто без да потвърди или отрече плановете за извънредно пребазиране на съюзнически кораби в Черно море. По информация на "Капитал" точните дати за посещения на чужди военни плавателни съдове в български пристанища винаги се пазят в тайна до последния момент от съображения за сигурност, но чисто процедурно се нуждаят от поне 1-2 седмици, за да получат разрешение от Министерския съвет. "Към България няма искане за засилване на присъствието на чужди кораби в нашите пристанища. НАТО присъства в Черно море в рамките на държавите членки Турция, България, Румъния", коментира по този повод военният министър Красимир Каракачанов.

Борисов пък не пропусна отново да размаха "маслинова клонка" и да развие за пореден път своята пацифистка доктрина за превръщането на крайбрежието ни в демилитаризирана зона. "Винаги съм считал, че Черно море трябва да е място за туризъм, място за газопроводи, фериботи. Влизането на кораб, влизането на толкова могъщ руски флот от другата страна неминуемо ще доведе до голяма криза. Още повече, доколкото знам, на територията на Черно море най-добрите туристически курорти са в България. Това пряко ще ни засегне. Така че полагам всички усилия. Надявам се да се вложи здрав разум", коментира той. Със същите аргументи пред около 2 години той блокира инициативата на румънския президент Клаус Йоханис за кооперирането на трите натовски държави, които граничат с Черно море, в регионална натовска флотилия, която да реагира на провокативни руски активности като инцидента край Керченския проток или пък експлоатирането на украински нефтени платформи в морето между Крим и Одеса.

"Моите опоненти, които едно време ме атакуваха, че съм против военна флотилия в Черно море, сега им се дава една голяма възможност да кажат: ето, виждаш ли, не беше прав тогава", все пак признава сега Борисов. За разлика от българския премиер обаче Турция, изглежда, не стои със скръстени ръце пред лицето на все по-дръзкото поведение на Русия в региона. Във вторник турският вестни "Миллиет" съобщи, че страната започва изграждането на нова военноморска база в близост до град Трабзон в североизточното турско Черноморие. Изданието цитира адмирала от резерва Джем Гюрдениз, според когото такива планове е имало още по време на студената война и в момента това е много правилен геостратегически ход.

Мирише ли на война

Въпреки фалцетната реторика за момента няма индикации, че западните съюзници ще реагират с нещо повече от осъждащи изказвания по повод последната ескалация на руско-украинския конфликт.

По принцип алиансът би могъл да отговори на инцидента с извънредно изпращане кораби от състава на Шести американски флот с командване в Неапол, Италия, или от Втора постоянна военноморска група на НАТО (SNMG2), която в момента тренира в района на Египет. На теория също така САЩ биха могли да разположат в района на Егейско море ударната група на самолетоносача "Хари Труман". Тя взе участие в учението Trident Juncture 2018 в Норвегия през септември и през последните три месеца извършваше разнообразни тренировъчни мисии край европейските брегове.

Вместо това обаче американските военноморски сили изтеглиха във вторник флотилията на "Хари Труман" от оперативната зона на Шести флот, което е ясен сигнал, че Вашингтон търси деескалация и не смята да повишава градуса на конфронтацията с Русия в Черно море. Защото при всяко патрулиране на американски кораби в региона Русия извършва провокации, като изпраща свои невъоръжени самолети да извършват симулирани нападения, което създава условия за реален сблъсък, ако някой си изпусне нервите.

Ако все пак се стигне до изпращане на американски кораб, най-вероятно това ще е някой от четирите разрушителя от Шести американски флот – USS Porter, USS Carney, USS Donald Cook или USS Ross. Но бойният кораб едва ли ще се насочи към някое българско пристанище. Много по-вероятно е той да се насочи към базата на украинския флот в Одеса, за да даде поне някаква морална подкрепа на задушаваното с хибридни средства прозападно правителство в Киев.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 9
    • + 5

    Я колко миролюбиво!
    И ни дума, че НАТО проучва за военноморска база в България и че ген. Данфорд е питал дали Турция ще наруши конвенцията от Монтрьо и ще пусне повече от 1 американски кораб. Назали са му - не!
    Керченската провокация на украинците не цели война, а две неща:
    - изборджийски сметки на Порошенко;
    - пропагандно нагнетяване на нов скандал около Русия.
    Капитал е в работна група по т.2.
    И изтеглянето на Шести американски не е поради миролюбивост, а защото е много уязвим там, където е.

    Нередност?
  • 2
    gosko22 avatar :-|
    gosko22
    • - 5
    • + 9

    Ще е супер НАТО да направят база в БГ.
    - От както направиха база в Румъния, махнаха руските разведки от властта и сега там са 30% по-високи заплати от нас, по-голям ръст на икономиката и тн и тн.
    Това ще доведе и инвеститори, защото тях ги е страх от Русия и нейните агенти тук и не инвестират.

    Нередност?
Нов коментар