"Шах!" със зенитни ракети

Разполагането на руски противовъздушни комплекси С-400 в Сърбия би било тежък удар по сигурността на България и НАТО

Разполагайки С-400 в Крим, Калининград и Сирия, Русия разширява обхвата на противовъздушната си отбрана над няколко съюзнически държави (България, Румъния, Естония, Латвия, Литва, Полша, Германия и Турция), както и над няколко партньорски нации (Украйна, Грузия, Молдова, Финландия и Швеция)
Разполагайки С-400 в Крим, Калининград и Сирия, Русия разширява обхвата на противовъздушната си отбрана над няколко съюзнически държави (България, Румъния, Естония, Латвия, Литва, Полша, Германия и Турция), както и над няколко партньорски нации (Украйна, Грузия, Молдова, Финландия и Швеция)
Разполагайки С-400 в Крим, Калининград и Сирия, Русия разширява обхвата на противовъздушната си отбрана над няколко съюзнически държави (България, Румъния, Естония, Латвия, Литва, Полша, Германия и Турция), както и над няколко партньорски нации (Украйна, Грузия, Молдова, Финландия и Швеция)    ©  Reuters
Разполагайки С-400 в Крим, Калининград и Сирия, Русия разширява обхвата на противовъздушната си отбрана над няколко съюзнически държави (България, Румъния, Естония, Латвия, Литва, Полша, Германия и Турция), както и над няколко партньорски нации (Украйна, Грузия, Молдова, Финландия и Швеция)    ©  Reuters
Пропускайки С-400 през България, управляващите създават геостратеги- ческа пукнатина в югоизточния фланг на НАТО.

Представете си хипотетична ситуация, при която държава от източния фланг на НАТО става обект на внезапна агресия или хибридна военна операция от типа на "малките зелени човечета", анексирали Крим. Единственото, което Северноатлантическият алианс може да направи в този момент, за да помогне на атакуваната страна, е да активира силите си за незабавно действие VJTF – съюзническа бригада с численост 4-5 хил. души, способна да реагира в рамките на 48 часа. Тя трябва да удържи фронта, докато дойдат останалите подразделения от Силите за отговор на НАТО с численост около 40 хил. души.

За жалост всичко това е само на теория. За да може "острието" на НАТО да стигне местоназначението си навреме, войниците и техниката съвсем логично трябва да се транспортират по въздух. Ако обаче в потенциалния театър на бойните действия вече са разположени вражески противосамолетни системи с голям радиус на действие, превозването на сили може да е невъзможно или най-малкото силно затруднено. Или улеснено, ако става дума за самолети на потенциалния агресор.

Кой контролира небето (ни)

Точно такива са руските зенитно-ракетни установки С-400, които в края на миналия месец България тихомълком пропусна през въздушното ни пространство за участие в съвместното сръбско-руско учение "Славянски щит 2019" на територията на Сърбия. По закон правителството е длъжно да обяви преминаването на чужди сили през територията ни публично (включително и ако те прелитат над страната), но то близо седмица мълча по темата, а след това призна само за два полета на руски военно-транспортни самолети, въпреки че в публичната авиационна база данни flightradar24 фигурират 12. Закупуването на руски С-400 от страна на Турция пък стана повод за драматичен разрив между властите в Анкара и САЩ, заради което югоизточната ни съседка беше извадена от програмата за производство и придобиване на стелт-изтребителите F-35. Притеснението там беше, че зенитните системи могат да предават на Москва секретни данни за новото поколение самолети.

На другите места обаче - включително и в случая със Сърбия, основният проблем със зенитните системи С-400 е тяхната далекобойност – до 400 км, ако използват най-модерните ракети 40N6, както и рекламираната им теоретична способност да откриват стелт-самолети. Така тези установки престават да бъдат само отбранително оръжие, тъй като могат да поразяват цели над територията на съседни държави. В стратегическите документи на НАТО тези системи се класифицират като Anti Area/Area Denial, защото създават обширни зони (т.нар. A2AD-балони), в които силите на алианса не могат да се придвижват безопасно по въздух. Вместо това войските трябва да се транспортират по суша или по море, което ги прави в пъти по-бавни и вероятно ще им попречи да се противопоставят навреме на потенциална агресия.

Придвижването на бойни части в Европа по суша от своя страна създава сериозни логистични и бюрократични проблеми, тъй като военните трябва да прекосяват границите на много държави. Точно това беше причината бившият командващ на сухопътните сили на САЩ в Европа ген.-лейт. Бен Ходжис да призове преди около три години за създаване на своеобразен "военен Шенген" - трансгранична зона, където съюзническите армии могат да се придвижват свободно и без тежки административни процедури по границите. За жалост това и до момента не се е случило на практика, въпреки че Ходжис откровено споделяше, че му трябва поне седем дни, за да премести войски от Германия в Полша и две седмици, за да прекоси със силите си Чехия.

В момента Русия вече е извършила предно разполагане на комплекси С-400 в три зони – анексирания полуостров Крим, Калининградска област и Сирия. "Възможностите на противовъздушните системи С-400 са добре известни. Те увеличават възможностите на Кремъл да извършва непровокирани атаки срещу нашите съюзници и допринасят за A2AD-способностите на руснаците в тези три региона", коментира за "Капитал" ген. Ходжис, който в момента води програмата по стратегически изследвания на политическия институт Center for European Policy Analysis (CEPA). "Разполагайки С-400 на тези три места, включително анексирания Крим, Русия разширява обхвата на противовъздушната си отбрана над няколко съюзнически държави (Турция, България, Румъния, Естония, Латвия, Литва, Полша и Германия), както и над няколко партньорски нации (Украйна, Грузия, Молдова, Финландия и Швеция)", уточнява ген. Ходжис.

Защо С-400 в Сърбия е проблем

Групата на потенциално застрашените държави ще набъбне още повече, в случай че Москва се договори да разположи С-400 перманентно и в Сърбия. В обхвата на зенитната система биха попаднали натовските страни Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, Словения, Хърватия, Черна гора, Албания, Македония, както и Австрия, Босна и Херцеговина и Косово. Всичко това трябва да се приема с известна доза условност, тъй като най-далекобойните ракети 40N6Е са твърде скъпи и присъстват в единични бройки на въоръжение в руската армия. В общия случай С-400 е въоръжена с по-старите 48N6Е3, чийто обхват е "само" 250 км и е достатъчен да застраши въздухоплаването в съседните на Сърбия държави. "Ако в Сърбия има подобни комплекси, се затруднява достъпът до въздушното пространство. Например сценарий с руски военно-транспортен самолет, който идва без разрешение, трябва да бъде прихванат от съюзнически изтребители, които обаче попадат в обсега на С-400", коментира за "Капитал" бившият военен министър Тодор Тагарев.

За щастие вероятността властите в Белград да се сдобият с авангардната зенитна система или да допуснат руска такава на своя територия не е чак толкова голяма. Президентът на Сърбия Александър Вучич вече призна във вторник, че С-400 би била твърде скъпа придобивка за страната и би я приел на въоръжение само ако дойде като подарък от Русия. Ген. Ходжис също е скептичен дали ще има базиране на ракетите в западната ни съседка. "Не очаквам Сърбия да направи това. Провеждането на учения са едно нещо, а постоянното разполагане – съвсем друго. Сърбия знае, че бъдещето й е свързано с продължаването на интеграцията към Запада, а не с Кремъл", коментира той за "Капитал". Според генерала, ако Сърбия реши да разположи системите на своя земя, "НАТО и ЕС ще я питат защо и срещу каква заплаха се готви да се защити". Накратко казано – купуването на далекобойни руски ракети би съсипало перспективата на Белград за присъединяване към евросъюза.

По-голямата заплаха за страната ни в случая е разнобоят в съюзническите редици на НАТО, провокиран от пропускането на С-400 за учение в Сърбия. "Трябва да е ясно, че действията на Русия създават рискове за страни от НАТО и докато президент и премиер у нас не успяват да формулират позиция по този въпрос, основният риск за България е, че доверието към нас спада, а това е пряко пропорционално на солидарността, която можем да очакваме. Член пети не е автоматичен – изисква се решение с консенсус", коментира за "Капитал" бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов. "Кремъл се опитва да използва разделителните линии и пукнатините в НАТО и ЕС", обобщава ситуацията и ген. Ходжис.

Иначе гузното поведение на управляващите в София и неглижирането на проблема са закономерни с оглед на провелите се през последните две седмици местни избори, в които ГЕРБ се опитваше да се позиционира като проатлантическа партия, която защитава страната от "комунистите" и руската заплаха. Когато обаче пушекът от престрелките около кметския вот се разсее, на дневен ред ще остане само сериозната геостратегическа пукнатина, която управляващите създават в югоизточния фланг на НАТО, пропускайки безпрепятствено руски сили. И опитът за балансиране на интересите с изгонването на един руски шпионин едва ли ще е достатъчен да компенсира пропускането на руските зенитни системи.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xba1496037641523567 avatar :-|
    Наблюдател
    • - 2
    • + 12

    Сигурността на България? Нас никой не иска да ни закача, не сме пречка нито противник на нито една сила. Сами се ликвидираме, сами се закопаваме, нямаме лидери. Какъвто и конфликт да възникне, ако не изпратим военни там където не трябва , на никой не сме му притрябвали.

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 6
    • + 8

    Това са отбранителни оръжия.. как ще застрашат сигурността ни и тази на НАТО? да не би да искаме да ги атакуваме?

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 8
    • + 14


    Сърбия няма С 400, а и да има, това си е нейна работа. Отказът от перспектива за ЕС прати Белград в Евразийския алианс. Заобиколена отвсякъде н Натовски страни какво неестествено е да се погрижи и за сигурността си, още повече сърбите не са забравиле и простили натовските бомбардировки.

    А България? Родината ми е докарана до магистралка: днес свирка на запад, утре на изток. Такива винаги ги презират.

    Словоблудците - също.

    Нередност?
  • 4
    palpatin avatar :-|
    palpatin
    • + 4

    Максимална скорост 4,1 км в секунда? Това прави 17.280 км в час! Сигурни ли сте в тази висока скорост на руските ракети или някой е писал автоматично, без да мисли?

    Нередност?
  • 5
    palpatin avatar :-|
    palpatin
    • - 3
    • + 6

    И максимална височина на поразяване от 185 км? Това е в космоса. Според Уикипедиа са 30 км. Не, че е малко, ама май не сте си направили труда да проучите по-внимателно данните.

    Нередност?
  • 6
    xfh59608894 avatar :-|
    xfh59608894
    • - 11
    • + 8

    Защо не търсите отговорност от САЩ, която с неадекватните си действия разпали военни конфликти и поддържа тлеещи такива в Близкия Изток, Източна Европа и Балканите? Ааа? Русия като всека друга сила си гледа интересите, но защо не търсите причината на събитията.

    Нередност?
  • 7
    momchi avatar :-|
    Момчил Милев
    • - 7
    • + 5

    До коментар [#5] от "palpatin":

    Здравейте,

    Рекламираните от Русия способности на С-400 включват използване на ракетата 40N6E, предназначена и за поразяване на балистични ракети на височина до 185 км. отвъд пределите на земната атмосфера. Повече по темата има в английската статия във Wikipedia - https://en.wikipedia.org/wiki/S-400_missile_system

    Поздрави!

    Нередност?
  • 8
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 7
    • + 7

    Нато верно е в мозъчна смърт. Клакьорите му също.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 8
    • + 12

    Сега прочетох целия доклад за Козяк, изграден на десетки "ако"-та.
    Доста кьопаво написано като за дебиляци от Средния Запад, ама грантът вече е заслужен.

    За разлика от "ако"-тата, Русия е заобиколена от реално съществуващи американски бази със системи МК-41, които могат да изстрелват, както РСОбсег томахоук и вече изпитаните по-съвременни изпълнения (чиято цифрова комбинация не се постарах да запомня). Това са действащите ракетни бази в Полша (Ресилово), Румъния (Девесило), авиобазата Инджирлик в Турция, фрегатите с РСО и системите иджис, непрекъснато "гостуващи" в Черно море и Балтика, ракетните бази в Бахрейн, Катар и Саудитска, системата ТНААД в Южна Корея, предстоящото разполагане на МК-41 в Япония, Тихоокеанският флот на САЩ. Ако погледнете картата, Русия (и Китай от изток) са в американски ракетни клещи.

    Но за наличието на хилядите инсталирани на стотина км от границите на Русия американски ракети, способни да носят ядрен заряд, в Капитал се правят на ампе. И пак в същия дух преразказват хорор приказката за нероден Петко колко страшно щяло да стане, ако...

    Ами ако Момчил вземе да се самоплаши, че в Сърбия ще вземат да сложат ивъв всяко село по няколко Воевода, Ярс, Тополь, а бази на стратегически подводници в Дунав край Неготин и Железни врата могат да изстрелват Булава, горкият още в понеделник ще го заваря пред кабинета си потен, със зеници като топлийки и говорещ несвързано.

    Айде стига епигони на Хичкок. При това елементарни.

    Янки, вървете си у дома!

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 4


    Само за интересуващите се - намерих инфо за въпросните американските ракетни комплекси от ново поколение Иджис Ешор в аналитичен РУСКИ коментар. Комплексите постъпиха на въоръжение някакви си 3 ( три!!!) месеца след излизанвето на САЩ от ДРСМО...Излиза, че за 3 месеца са проектирани, конструирани, изработени опитни образци, изпитани, серийно произведени и разпратени по дивизионите. Егати фогите!
    Защото другото е, че са правени в нарушение на международен договор, което е доста по-логично и срамно...

    https://topwar.ru/164311-v-igre-ne-tolko-tomagavki-nerazglashaemyj-boekomplekt-jeshorov-brosaet-vyzov-vks-rossii.html

    Нередност?
Нов коментар