Протестът в Хонконг вече е директно предизвикателство към Пекин

Превземането и разгромяването на парламента предизвика подозрения към действията на полицията

"Хонконг не е Китай" - този графит, изписан на много места в превзетия от демонстранти парламент на автономната територия, е символ на най-голямото предизвикателство към президента Си Цзинпин за 7-те години, откакто е на власт, и се превърна в най-силния от десетилетия китайски лидер.

Избухналият късно в понеделник в атака и превземане на сградата на администрацията на Хонконг протест най-после накара Пекин да отговори на продължаващите седмици наред протести и да предупреди, че случилото се е "неприкрито предизвикателство" към модела "една държава, две системи", гарантиращ висока степен на автономност на бившата британска колония.

Странното бездействие на полицията срещу радикалната част от иначе мирните протести в деня на 22-ата годишнина от предаването на Хонконг под властта на Пекин позволи около няколкостотин души да разбият заключените стъклени врати, около 3000 души да нахлуят в комплекса и в пленарната зала на парламента, като по пътя си трошаха и изписваха графити. Дори лидери на опозицията оцениха случилото се като провокация.

Когато часове по-късно тежко въоръжени полицаи изтласкаха протестиращите със сълзотворен газ, вътрешността на сградата остана облепена с хиляди бележки и послания от хора, които се борят да защитят права, каквито в континентален Китай изобщо няма. Полицията отцепи улиците около парламента, намиращ се близо до финансовия център, който не работеше в понеделник заради празник. Във вторник бизнесът бе подновен нормално и нямаше видима негативна реакция на събитията. Но повредените административни офиси не работеха, а законодателното събрание ще остане затворено в следващите две седмици.

Защо протестират

Този път демонстрациите, събрали милиони души, избухнаха заради проект на закон за екстрадиране в Китай, включително на политически дисиденти и чужденци. Местният лидер Кари Лам отстъпи и замрази прокарването му през парламента, но те настояват за пълен отказ от проекта и оставката на Лам. През цялото време централната власт в Пекин следеше мълчаливо как тя ще се справи с кризата.

Сега централната власт нарече случилото се "сериозни незаконни действия", които "потъпкват върховенството на закона", и призова хонконгските власти да разследват "престъпната отговорност на нападателите, прибегнали до насилие".

Мнозина анализатори на действията на Пекин са единодушни, че сега Си Цзинпин може да използва събитията като катализатор, за да затегне контрола си над Хонконг десетилетия преди да изтекат в 2047 г. специалните гаранции за автономията на територията. Сред тях са правото на протести и на независимо правосъдие. Юристи, правозащитници, делови и дипломатически среди критикуваха проектозакона на Лам, който може да постави под огромна въпросителна защитата в честен съдебен процес, какъвто в Китай не е гарантиран, посочва Reuters. Агенцията цитира твърдения за изтезания в китайските арести и затвори, изтръгването със заплахи и сила на самопризнания, произволно задържане на хора.

Цензура и реакции

Китайската цензура работи на високи обороти за блокиране на новините за протестите в Хонконг, за да не допусне те да вдъхновят подобни действия в континентален Китай, допълва Reuters. Чуждестранни телевизии като CNN и BBC са достъпни само в луксозни хотели и тесен кръг луксозни жилищни комплекси в Китай, а когато те излъчват репортажи от Хонконг, екраните им стават черни. В същото време държавната агенция "Синхуа" разпространяваше репортаж с приповдигнат тон за организиран от властите концерт по повод годишнината от връщането под властта на Пекин с описание как публиката е пяла националния химн, а изпълнителите демонстрирали своята "дълбока любов към Родината".

Великобритания и САЩ предупредиха, че ще има сериозни последици, ако китайско-британското споразумение от 1984 г. не се спазва. При предишни подобни реакции британската позиция редовно е бивала отхвърлена от Пекин с обясненията, че Лондон повече няма думата какво се случва в Хонконг. Сега бе заявено, че съвместната декларация от средата на 80-те години е само един исторически документ. "Отхвърляме подобна позиция, която внушава, че декларацията вече не е валидна и нашите права и задължения по договора са приключили", заяви в парламента за.-министърът на външните работи Алън Дънкан. "Категоричната ни позиция е, че декларацията задължава китайското правителство да поддържа висока степен на автономност на Хонконг и неговите права и свободи и призоваваме Китай да ги изпълнява."

Странната тактика на полицията

Внезапното оттегляне на полицията, защитаваща парламентарната сграда, озадачи доста специалисти по обществена сигурност, посочва още Reuters. Стотиците маскирани младежи бяха оставени часове наред да щурмуват, след което да трошат из сградата оборудване и мебели.

"Какво са смятали, когато са решили да ги оставят да влязат в комплекса? Не се сещам за нито една тактическа причина за това. Направо е стъписващо", коментира Крис Педър, ветеран от хонконгската полиция, който сега работи като консултант по въпросите на сигурността и тероризма.

Мартин Лий, един от лидерите на продемократичното движение в града, каза за радио BBC, че според него властите са оставили протестиращите да нахлуят. "Когато влязоха, полицаите изведнъж изчезнаха. Виждали ли сте нещо подобно в който и да е град по света, където има важна сграда като парламента? Да бъде атакувана, да има там полиция и тя да не се опита да ги спре? Никое правителство не би толерирало атака срещу подобна сграда, докато полицията бездейства."

Стивън Ло Уайчун, началник на полицията в Хонконг, каза на пресконференция, че подчинените му в сградата са били под обсада повече от 8 часа и са се оттеглили около 21 часа. По това време отвън вече се бяха събрали около 30 000 души, твърди той. Очевидци казват, че едва няколкостотин от тях са действали радикално. Ло казва още, че част от атакуващите са опитали да изключат тока, а в тясно и тъмно пространство на полицията е трудно да използва обичайни средства за разгонване на демонстранти.

Стив Викърс, консултант и бивш началник на кралската служба за наказателни разследвания в града, коментира, че макар полицията да е демонстрирала изключителна сдържаност, тактиката ѝ е "подозрителна". "Малцина правителства биха капитулирали в толкова мащабно и фактически да предадат при подобни обстоятелства парламентарната сграда на подстрекатели и радикални демонстранти. Винаги трябва да се помни, че при подобно невероятно събитие, когато полицията не задържа фронта, единствената алтернатива е пряка интервенция от континентален Китай."

Когато часове по-късно полицията изгради стена от щитове и започна да изтласква събралите се, те просто се разпръснаха след изстрелването на няколко гранати със сълзотворен газ. При предишни случаи се стигаше до сблъсъци, а този път нямаше съпротива и не се видя някой да е арестуван. Последното означава, че сега ще отнеме месеци, а може и години, в опити да бъдат разпознати от видеозаписи най-радикалните сред маскираните демонстранти.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2
    • + 2

    Намериха им цаката. Сега започва най-лошото за Хонгконг. Който може, да емигрира. Нито ОК е в състояние да ги пази, нито ястребите.

    Твърде вероятно е полицията да е получила заповеди, спуснати от Китай. Сега комунистите имат повод да "осмирят" протестите.

    Нередност?
Нов коментар