Консерваторите в Гърция печелят мнозинство

Избирателите наказаха премиера Ципрас заради нарушени обещания, но и заради сделката за Северна Македония

Лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис е приветстван от симпатизанти в Атина
Лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис е приветстван от симпатизанти в Атина
Лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис е приветстван от симпатизанти в Атина    ©  Reuters
Лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис е приветстван от симпатизанти в Атина    ©  Reuters

След завой към антисистемното гърците се завърнаха към статуквото. Така анализатори обобщават днешните предсрочни избори в страната, на които консервативната "Нова демокрация" на Кириакос Мицотакис победи премиера Алексис Ципрас и неговата лява партия СИРИЗА. Десницата спечели с близо 40% от гласовете според окончателните резултати, а управляващата досега партия взе около 31.6%.

Този резултат дава на "Нова демокрация" безспорно мнозинство, тъй като победителят получава 50 допълнителни места в парламента, пише ВВС.

От "без икономии" до "още икономии"

Ципрас дойде на власт заради протестния вот срещу традиционните партии. Но се наложи да свика предсрочните избори след претърпяната загуба от "Нова демокрация" на неговата СИРИЗА в европейския и местния вот през май.

През 2015 г. гърците подкрепиха Ципрас, който обещаваше да сложи край на икономиите. Но в крайна сметка той трябваше да се придържа към строгите условия за спасителната програма, изисквани от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ). Гърция получи серия заеми през изминалото десетилетие, след което официално излезе от спасителната програма миналия август.

Освен продължилите мерки за икономии и друго нещо подкопа популярността на Ципрас, а именно сключеното споразумение за името със Северна Македония. То се радва на широка подкрепа в ЕС, но според местни социологически изследвания две трети от гърците са недоволни от новото име.

Обявените от СИРИЗА точно преди европейския вот данъчни съкращения и пенсионни надбавки предотвратиха по-голямо изборно поражение тогава за Ципрас, но не успяха да го спасят. Бившият партиен активист Андреас Цанаварис твърди пред AFP: "През 2015 г. СИРИЗА представляваше политическото обновление. Сега е партия като всяка друга."

Планът на "Нова демокрация"

Потенциалният нов премиер идва от една от отдавнашните политически династии в Гърция. Мицотакис обещава по-ниски данъци, по-голяма приватизация на обществените услуги и опит за предоговаряне на споразумението с кредиторите на страната, което би позволило повече пари да се реинвестират в Гърция.

Преди изборите той атакува своя опонент Ципрас, като заяви, че икономическото подобрение е прекалено бавно. По думите му единственият начин за стимулирането на растежа е чрез реформи и инвестиции.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    Историята ше гаври с нас!
    Неа Демократия, семейната партия на клана Караманлис/Мицотакис, която от 1974 г. до 1995 г през мандат се редуваше във властта с другата семейна партия - ПАСОК - на клана Папандреу, и накрая се оказа, че двете са закопали страната си с 350 000 000 000 долара кредити, сега се обявява за спасител...

    През 2015 г. гърците, отвратени от ПАСОК и Неа Демократия, масово гласуваха за зародилата се като народно движение СИРИЗА. Бившият комунист Ципрас беше най-популярният и обичан човек в Гърция. Защото носеше надежда.

    През юли 2016 г. напук на Тройката той свика референдум с въпрос дали гърците подкрепят предлагания от кредиторите план? 61% казаха ОХІ. Меркел изтръпна, че всичко отива по дяволите, но Ципрас предаде сънародниците си, прогони Варуфакис и стана един от шайката. Та и до вчера. Всички мои приятели гърци се кълнат, че е и милионер. Това не знам. Но бедни от властта и у нас не излизат...
    Тогава Алексис умря политически. Онова с Македония просто го доотписа...

    Гърците са много наясно, че поредният правнук,внук и племеник от клана Мицотакис няма да възроди Гърция, няма да денонсира Преспанския договор, няма да изгони американците от отстъпените им бази. Но просто Ципрас за тях е олицетворение на предателството.

    И който не ще да вярва, че антиамериканизмът е много жив в Гърция, да погледне в медиите отразяването на демонстрациите в Атина сред априлските 2018 г американо-англо-френски бомбардировки над Сирия. Гърците тогава бяха напът да съборят най-опикавания в историята паметник на политик - този на Труман, и само мощни полицейски части го спасиха.

    Гърците свързват управлението на Ципрас и с възродилата се тежка емиграция, която бе абсолютно забравено явление и бе свързвано с политическите преследвания по време на черните полковници. Т.е. СИРИЗА в това отношение докара страната до състоянието от времето на военната хунта.

    Това днес е протестен вот. Никой в Гърция не вяра, че Мицотакис ще ги оправи.

    Нередност?
  • 2
    samsum avatar :-|
    Deputat 241
    • + 1

    Слава на драхмата!!!

    Нередност?
Нов коментар