Мицотакис обещава икономическа промяна след изборната победа в Гърция

Новият премиер ще се сблъска със старите проблеми на страната

Инвеститорите очакват Мицотакис да докаже, че пробизнес репутацията му е заслужена
Инвеститорите очакват Мицотакис да докаже, че пробизнес репутацията му е заслужена
Инвеститорите очакват Мицотакис да докаже, че пробизнес репутацията му е заслужена    ©  Reuters
Инвеститорите очакват Мицотакис да докаже, че пробизнес репутацията му е заслужена    ©  Reuters

Новият дясноцентристки гръцки премиер Кириакос Мицотакис обещава, че страната "гордо ще вдигне отново глава". "Искам да видя хората да преуспяват. Искам да видя децата, които напуснаха, да се връщат", коментира той след изборната победа над досегашния премиер Алексис Ципрас и неговата лява партия СИРИЗА.

Мицотакис обаче ще се сблъска с редица икономически проблеми, а инвеститорите очакват той да докаже, че пробизнес репутацията му е заслужена, пише Bloomberg. На новия премиер ще му се наложи да се захване бързо с изпълнението на обещанията си да оправи правителствените финанси, лошите кредити и задушаващата бюрокрация. И всичко това в рамките на строгите фискални ограничения, наложени от международните кредитори.

Отчаяна нужда от инвестиции

Мицотакис трябва да покаже, че Гърция може да привлича инвестициите, от които отчаяно се нуждае, и може да създава работни места на фона на спадналия стандарт на живот. Освен това справянето с лошите кредити за 80 млрд. евро, които са наследство от кризата, се очертава като една от най-трудните предстоящи задачи.

Гръцката икономика нарасна с 1.9% през 2018 г. и е на път да постигне 2% през тази година. Целта на Мицотакис е да удвои това число до 4% през 2020 г. За да постигне този резултат, ще се нуждае от инвестиции. А за да убеди инвеститорите, че могат отново да вярват на страната му, новото правителство ще трябва да се справи с прекалените регулации, бавната съдебна система и корупцията. Ще трябва и забързване на приватизацията, особено в енергийния сектор.

Законодателство за данъчните съкращения

Мицотакис планира да въведе данъчни съкращения, които да влязат в сила от 2020 г., за да стимулира икономиката и да покаже на инвеститорите, че Гърция създава по-благоприятна среда за тях. Законодателството по въпроса се очаква малко преди излизането на парламента в почивка през август.

Новият премиер се стреми да покаже, че идва промяна още в първите дни на поста си. Той иска да предоговори сделката с гръцките кредитори, което би позволило повече пари да бъдат реинвестирани в страната. Кредиторите обаче изглеждат решени да изпратят ясен сигнал, че Атина трябва да се придържа към ангажиментите си да постига първичен излишък от 3.5% всяка година до 2022 г.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    Това е най-естественият речетатив на всеки политик, на сутринта след спечелването на властта. Имам чувство, че ги преписват един от друг.
    Просто думи, които едва ли ще се превърнат в действие. Е, някой % от данъците може и да падне. Все пак в Еллада корпоративният е цели 28% (при 10 в БГ), а масовият ДДС е 24% (при 20 в БГ) при ръст от няма 2% при почти 3 в БГ.

    Гърците са наясно, че Константинос няма и един работен ден дори на най-ниско ниво в изпълнителната или местната власт - професия политик, но след Македония Ципрас им дойде в повече. Отчитат, че ако Ципрас все пак цяла година се съпротивляваше на диктата на кредиторите, Мицотакис няма да жертва и ден за това.

    Иронията на ситуацията е, че в политиката и икономиката Неа Демократия ще стъпва в обувките на СИРИЗА и ще провежда абсолютно същия курс на зависимост от Брюксел и Берлин, заради който Ципрас отнесе негативите. Което отсега обрича Мицотакис да не довърши мандата си. Още повече, че той няма и сянка от харизмата на Алексис.

    НД спечели 40%. Друга дясна или десноцентристка партия в парламента няма. Останалите до 100% гласове са за разпокъсаната гръцка левица: социал-демократи, левоцентристи, марксисти, крайно леви. Освен НД в парламента са само леви партии - СИРИЗА, блокът на ПАСОК, компартията и Варуфакис. Те сумарно имат с почти 50% по-голяма електорална подкрепа от НД, което доста ще пресира решенията на правителството. А като се знае и легендарната готовност на гърците да излязат на улицата при всяко недоволство, нищо добро не чака поредният Мицотакис...

    Сигурно заради това политическата мъдрост на бащите на гръцката Конституция е предвидила пропорционално да се разпределят само 250 мандата в 300-местния парламент и спечелилата парламентарните избори партия да получава като бонус още 50 мандата, за да има шанс за самостоятелно управление.

    Новото при Мицотакис ще е единствено резкия завой към Вашингтон, на чиято подкрепа Атина и кипърските гърците ще разчитат за изтласкването на Турция от проучването за нефт и газ в морската икономическа зона на юг ог Кипър. И за запазването на военноморското присъствие на север от Либия.

    Но това са други, много дълбоки теми. За тях - Бранислава Бобанац. :)




    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Разбира се, че горе пиша за Кириакос, а не за покойния му баща - великият Консантинос Мицотакис. Извинявам се.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    И честна дума последно: кланът Мицотакис са от о. Крит.
    Това е един от само четирите района в Гърция - Драма, Южна Атика, един в Пелопонес и Крит - в които СИРИЗА имат тотален превес.
    Критяни не гласуват за Мицотакис.

    Нередност?
Нов коментар