🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фон дер Лайен се бори да събере до вторник подкрепа за председателството на ЕК

Тя трябва да привлече поне 375 гласа "за" на вота в Европейския парламент

Отхвърлянето на Фон дер Лайен има потенциала да предизвика политическа криза в ЕС
Отхвърлянето на Фон дер Лайен има потенциала да предизвика политическа криза в ЕС
Отхвърлянето на Фон дер Лайен има потенциала да предизвика политическа криза в ЕС    ©  Reuters
Отхвърлянето на Фон дер Лайен има потенциала да предизвика политическа криза в ЕС    ©  Reuters

Урсула фон дер Лайен трябва до вота във вторник да спечели достатъчна подкрепа от евродепутатите за кандидатурата й за председател на Европейската комисия. Залогът е евентуална институционална криза в ЕС, ако тя не получи достатъчно гласове, пише Financial Times.

Фон дер Лайен трябва да привлече поне 375 гласа "за". През уикенда тя сглобяваше програмата си, която трябва да удовлетвори основните искания на евродепутатите по въпроси като поддържането на върховенството на закона, борбата с климатичните промени и разпределението на еврофондовете, като целта й е да си гарантира подкрепата на основните проевропейски групи в Европейския парламент. Вотът се очертава като изключително оспорван, ако не успее да спечели достатъчно лявоцентристки гласове.

Компромисен или спорен кандидат

Отхвърлянето на Фон дер Лайен има потенциала да предизвика политическа криза в ЕС само две седмици след като националните лидери се договориха за пакетна сделка за председателството на ЕК и за другите водещи постове в блока. Фон дер Лайен, която е съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, се обособи като компромисен кандидат, но решението се оказа спорно за някои евродепутати, особено за социалдемократите, левите и зелените. Групите на зелените и на крайнолевите официално оповестиха, че няма да я подкрепят, като посочиха начина, по който е била избрана, и недостатъчно амбициозната й според тях програма.

Фон дер Лайен опитва да спечели гласовете на евродепутатите, включително чрез изслушвания пред различните политически групи в ЕП. Отказът на парламента да я подкрепи рискува да отведе блока в неизследвани територии, особено заради трудностите да се намери друг кандидат, който да събере достатъчно поддръжка сред националните лидери.

Ангажиране с върховенството на закона

Фон дер Лайен вече разполага с подкрепата на своята политическа група – ЕНП. Групите на социалдемократите и либералите поставиха условия за поддръжката си, като й изпратиха отделни писма с исканията си. Според тях факторът, който ще наклони позицията им, е нейното ангажиране с върховенството на закона. Това означава гаранции, че тя ще продължи с натиска по въпроса върху страни като Полша и Унгария.

Причината за притеснението е, че двете страни изиграха ключова роля в проправянето на път за Фон дер Лайен, като блокираха кандидатурата на Франс Тимерманс за председателството на ЕК. Тимерманс многократно е влизал в сблъсъци с правителствата във Варшава и Будапеща.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    "Групите на социалдемократите и либералите поставиха условия за поддръжката си, като й изпратиха отделни писма с исканията си. Според тях факторът, който ще наклони позицията им, е нейното ангажиране с върховенството на закона."

    Браво! Така се печелят избиратели!

    Нередност?
Нов коментар