🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сметката на Фон дер Лайен

Поне няколко български евродепутати ще гласуват срещу Урсула фон дер Лайен, номинирана за председател на Европейската комисия

Одобрението на номинираната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен все още не е сигурно, което предвещава драматичен ден в Европейския парламент. Въпреки опитите си да събере подкрепа от различните парламентарни групи, предлагайки на всяка по нещо, засега изглежда, че изходът от гласуването на кандидатурата й, коeто ще се проведе в 19 часа българско време, ще се реши в последния момент.

Много е вероятно част от скептичните евродепутати все пак да подкрепят настоящия германски министър на отбраната, след като Фон дер Лайен обещае допълнителни отстъпки в представянето на приоритетите си, което ще започне в 10 часа българско време. Тя вече загатна, че е готова да направи това, като например в писмата си до основните политически групи Фон дер Лайен заяви, че е готова да работи за повишаване на климатичните цели на ЕС, така че страните членки да свият емисиите си на парникови газове до 2030 с 55%. В хода на преговорите за новото европейско енергийно законодателство тази година за такъв процент настояваше Европейският парламент, но в крайна сметка целта беше установена на 40%.

Каква е аритметиката

За да стане председател на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен трябва да получи подкрепата на поне 374 евродепутати, но за да има комфортно мнозинство, за нея трябва да дадат гласа си над 400. Настоящият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер бе избран през 2014 г. с 425 гласа.

Засега твърдо зад германския министър застава нейната Европейска народна партия (ЕНП), която има 182 депутати. За да си осигури необходимото мнозинство, тя трябва да привлече поне още няколко политически групи, като най-вероятно "Обнови Европа" (бившите либерали) ще застанат на нейна страна. С техните гласове обаче Фон дер Лайен ще има нужда и от поне още 110 евродепутати или повече, ако се предположи, че при тайното гласуване тази вечер част от "сигурните" гласове в ЕНП или "Обнови Европа" решат да се въздържат.

Евентуалните донори на гласове могат да бъдат групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, както й от Зелените/Европейски свободен алианс и Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). Общо те имат 286 депутати - предостатъчно, за да може Фон дер Лайен да привлече част от тях.

Левите премиери на Испания и Португалия например призоваха своите представители да подкрепят Фон дер Лайен, очаква се това да направят и част от левите евродепутати от страни като Словакия или Румъния, които са доволни от нейната кандидатура. Заместник-председателят на социалистическата група Роберто Гуалтиери пък каза в понеделник, че повечето членове на Прогресивния алианс на социалистите и демократите са останали доволни от поетите от нея ангажименти, като засега твърдо против са само германските социалдемократи.

По-сложна е ситуацията с консервативната група, която изглеждаше по-скоро готова да гласува за германския министър. Миналата седмица по време на срещата си с ЕКР Фон дер Лайен намекна, че ще работи за по-плавен енергиен преход, послание, което е насочено почти изцяло към полските евродепутати. Там тя обеща и въвеждането на всеобхватен механизъм за върховенство на правото, чрез който Варшава или София се надяват да излязат от стигмата на страните, които са нарочени от Брюксел за проблеми със съдебните им системи.

За да спечели подкрепа от социалистите и "Обнови Европа", Фон дер Лайен обаче се очаква да обещае по-силен механизъм за върховенство на правото. В петък говорител на групата на социалистите каза, че "ние няма да приемем нито една стъпка назад от работата на настоящата ЕК в областта на върховенството на правото". Европейската комисия точно днес ще направи презентация на идеите си за подобряване на тези механизми, което едва ли е съвсем случайно съвпадение. Въпреки че миналата седмица Фон дер Лайен обяви, че е готова да работи за повишаване на европейските климатични цели, така че към 2030 г емисиите на парникови газове да се ограничат с 50% спрямо нивото им през 1990 г., сега тя вече заяви, че е готова да работи за 55%.

Всичко това може й донесе допълнителни гласове от ляво, но пък може да доведе до отлив на гласове от консерваторите или дори от ЕНП. ЕКР са допълнително раздразнени, тъй като техните предложения за председатели на парламентарните комисии бяха отхвърлени, което намали шанса за подкрепа от тяхна страна. Макар и да изглежда малко вероятно, не е изключено унгарските евродепутати от ЕНП също да решат, че Фон дер Лайен вече не е тяхната фаворитка.

Как ще гласуват българските евродепутати

Засега публично позицията си е заявил единствено Иво Христов от социалистите. Доскорошният началник на кабинета на президента Румен Радев писа във фейсбук страницата си, че ще гласува срещу Фон дер Лайен. Освен обичайните мотиви - като начина на номинация от страните членки, които пренебрегнаха избраниците на европейските политически партии (т.нар. водещи кандидати), Христов посочва, че е против, тъй като в писмото си до социалистите тя "заявява намерение ЕС да възприеме и наложи Истанбулската конвенция. Намерението е в разрез с решение на 13/2018 на КС".

Ако Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие е определящата точка, почти цялата група на българските социалисти трябва да гласува срещу Фон дер Лайен, тъй като това е позицията на БСП. Изключение би направил само бившият премиер Сергей Станишев, който влезе в конфликт с ръководството на партията си именно по този повод.

Депутатът от ЕНП (ДСБ) Радан Кънев писа, че не е удовлетворен от изслушването на Фон дер Лайен, но не зае ясна позиция как ще гласува.

Първоначално изглеждаше, че двамата депутати от ВМРО, които са част от ЕКР, ще подкрепят Фон дер Лайен. Последните изявление на Ангел Джамбазки по-скоро говорят за обратното. В интервю по bTV в понеделник той каза, че номинацията й е "безпринципна политическа сделка".

Групата на ГЕРБ в ЕНП най-вероятно ще подкрепи номинацията на германския министър, въпреки че евродепутатите не са правили публични изявления. Подобно е положението и с ДПС, които най-вероятно ще следват партийната линия на "Обнови Европа".

Урсула фон дер Лайен вече обяви, че независимо от резултата тази вечер в сряда ще подаде оставка като министър на отбраната на Германия.

Все още няма коментари
Нов коментар