🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фон дер Лайен върви към одобрение за председател на ЕК

Урсула фон дер Лайен предлага по-агресивни климатични политики и отхвърля компромисите с върховенството на правото

Българските социалисти казаха, че няма да гласуват за Фон дер Лайен заради подкрепата й за Истанбулската конвенция
Българските социалисти казаха, че няма да гласуват за Фон дер Лайен заради подкрепата й за Истанбулската конвенция
Българските социалисти казаха, че няма да гласуват за Фон дер Лайен заради подкрепата й за Истанбулската конвенция    ©  Reuters
Българските социалисти казаха, че няма да гласуват за Фон дер Лайен заради подкрепата й за Истанбулската конвенция    ©  Reuters

За 33 минути, колкото продължи речта й пред евродепутатите, Урсула фон дер Лайен трябваше да ги убеди девет часа по-късно да гласуват за нея като новия председател на Европейската комисия. В този половин час Фон дер Лайден трябваше да разсее всяко съмнение в собствената си Европейска народна партия (ЕНП), да държи щастливи "Обнови Европа" (бившите либерали), които вече застанаха зад нея, да даде основание на Прогресивния алианс на социалистите и демократите да минат в нейния лагер и малко да ядоса консерваторите и националистите, за да отхвърли впечатлението, че търси тяхната подкрепа.

В общи линии тя успя, както може да се съди по изказванията на депутатите, което почти сигурно гарантира избирането й тази вечер (то ще се проведе в 19.00 часа българско време). Лидерът на социалистите в европарламента Ираче Гарсия каза, че групата й не иска да предизвика конституционна криза, т.е. да отхвърли Фон дер Лайен. ЕНП, "Обнови Европа" и социалистите общо имат 444 гласа, повече от необходимия праг от 374 гласа за постигане на мнозинство. Заедно с няколко гласа от други политически формации, като например италианското движение "5 звезди", Фон дер Лайен вероятно ще може да си гарантира стабилно мнозинство, дори много социалисти да гласуват срещу нея.

За завоя на социалистите със сигурност помага и решението на групата на Идентичност и демокрация (където са италианската Северна лига, германската Алтернатива за Германия и френската Национален сбор) и на Европейските консерватори и реформисти (където членува ВМРО) да гласуват срещи Фон дер Лайен. Така повече леви евродепутати ще имат основание да заявят, че са гласували са про-европейско мнозинство, срещу популистите.

Допълнителни точки за Фон дер Лайен носи и обявената късно вчера оставка на генералния секретар на ЕК Мартин Зелмайер. Той беше началник на кабинета на Жон-Клод Юнкер и често бе обвиняван, че е сивият кардинал в Европейската комисия, докато миналата година не получи най-високия административен пост след съмнително повишение и назначение. Европейският парламент на няколко пъти поиска обяснение от Юнкер, което беше отбивано с бюрократични похвати. Сега обаче напускането на Зелмайер, който трябваше да си отиде най-малкото защото на върха на ЕК не може да има двама германци, ще зарадва немалко евродепутати.

Големият печеливш от опита на Фон дер Лайден да намери мнозинство за своята кандидатура бяха социалистите. На практика тя звучеше повече като ляв кандидат, който говори за минимални заплати, субсидии за младежи вместо за конкурентоспособност или ниски данъци. "Трябва да направим така, че икономиката да работи за хората, а не хората за икономиката" беше една от звучните фрази в речта й, която по-често може да се чуе от леви политици. Този уклон се забелязва и в почти едновременно публикувания "Моят дневен ред за Европа", политическите насоки за работата на бъдещата Европейска комисия.

Колко лява е дясната Фон дер Лайен

В речта си Фон дер Лайен подкрепи идеите за въвеждане на минимална работна заплата в ЕС, "която да позволява достоен живот". Освен това тя се ангажира с въвеждането на общоевропейска схема за осигуряване срещу безработица и засилване на младежката гаранция. В духа на "икономиката да работи за хората" Фон дер Лайен заяви, че иска така да преформатира европейския семестър (който следи европейските икономики и дава препоръки на страните членки), че той да поеме грижата и за устойчивото развитие.

Въпреки привидния ляв уклон това са все политики, вече предложени от Европейската комисия, и на практика в тях няма нищо особено ново. Например за единен механизъм за определяне на минималните заплати в ЕС се споменава в Социалния стълб, набор от 20 принципа целящи повече хармонизация на социалните системи на съюза, който бе приет още през 2017 г.

Предложенията на Фон дер Лайен в областта на данъците, укрепването на валутния съюз или социалната политика, също не се отличават с особена оригиналност и изглеждат сякаш са писани в Брюксел.

Зелената сделка на Фон дер Лайен

Вероятно най-силното изявление на Фон дер Лайен беше предложението за "Европейска зелена сделка", която поне като име много напомня на предложенията на опозиционните демократи в САЩ. Зелената сделка, разбира се, черпи вдъхновение от "Новата сделка" на президента Франклин Рузвелт от 30-те години на миналия век, която трансформира икономиката на САЩ. Сега според Фон дер Лайен явно европейската икономика трябва да премине през подобен процес.

За да се случи това, "Инвестиционната програма за устойчива Европа" трябва да отдели 1 трлн. евро в следващото десетилетие "за всеки ъгъл на Европа", с които да се финансира енергийният преход към по-устойчива икономика. Средствата трябва да идват от публично-частно партньорство, като една трета от капитала на Европейската инвестиционна банка трябва да се отдели за нова зелена банка. Освен това Фон дер Лайен предлага обособяването на специален фонд за справедлив преход (всъщност вече предложен от ЕК), от който да се финансират най-силно засегнатите от прехода региони. Специфичното е, че тя подчертава, че финансирането няма да бъде съсредоточено само до най-бедните региони, както е сега с Кохезионния фонд.

Освен това Фон дер Лайен предлага въглероден данък за всички сектори – авиационния, морския, пътния транспорт и строителството, макар че тя не беше конкретна към кой момент се очаква да се случи това. Номинираната за председател на ЕК също подкрепя идеята за граничен въглероден данък, с който да се облага вносът от страни, които нямат стриктно климатично законодателство.

Това ще позволи Европа да "стане първият въглеродно неутрален континент", каза Фон дер Лайен в речта си, като заяви, че ще предложи и закон, който да гарантира, че това ще случи до 2050 г.

Без компромис за върховенството на закона

"Не може да има компромис в спазването на върховенството на правото", каза Фон дер Лайен в опит да отхвърли съмненията, че ще отслаби натиска на Брюксел върху страни като Полша, Унгария или България. Например предлаганият от Европейската комисия нов механизъм за наблюдение на върховенството на правото в целия ЕС няма да замени сега съществуващите процедури и инструменти, каза тя в експозето си.

Шамар за българските социалисти

Българските социалисти (публично Иво Христов, бившият началник на кабинета на президента Румен Радев) казаха, че няма да гласуват за Фон дер Лайен заради подкрепата й за Истанбулската конвенция. Тя обаче предлага текстовете от конвенцията за насилието над жените да бъдат вкарани в списък на престъпленията в ЕС, които да бъдат записани в Договорите на ЕС. Причината за това предложение е, че заради България и още няколко страни, които са против, ЕС не може да се присъедини към Истанбулската конвенция.

Разбира се, това не е може да бъде направено от ЕК, подобно решение може да бъде взето само от страните членки, но е ясна декларация за намеренията на Фон дер Лайен.

Къде Фон дер Лайен се размечта

Освен за промяната на Договорите на ЕС, така че да включват санкции срещу насилието на жените, Фон дер Лайен си помечта и решенията в областта на външната политика да се взимат с квалифицирано мнозинство, а не с единодушие, както е сега. Това отново е настоящо предложение на ЕК, което има много малък шанс да бъде прието от страните. Подобни са и идеите Европейският парламент да има правото на законодателна инициатива, но Фон дер Лайен обеща, ако евродепутатите излязат с резолюция по някой въпрос, ЕК да отговоря със законодателна инициатива.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    samoedin avatar :-|
    samoedin
    • + 1

    Много жалко, тази персона просто говори нещата, които знае, че евродепутатите искат да чуят, но никога няма да изпълни !

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 1

    Силно се надявам тая известна само с плодовитостта си женица да бъде бламирана. Номинацията й беше в резултат на безпринципен пазарлък. Министерстванията - скандални.

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 1

    До коментар [#2] от "masay":

    Избраха я с 383 гласа от 750. Пирова победа над демокрацията. Женицата ще слушка.

    Нередност?
Нов коментар