Протестите в Хонконг вече заплашват състоянието на икономиката

Мрачни прогнози сочат, че в дългосрочен план територията може да изгуби репутацията си на финансов център

Протестите в Хонконг могат да окажат ефект отвъд политиката и отношенията с Китай
Протестите в Хонконг могат да окажат ефект отвъд политиката и отношенията с Китай
Протестите в Хонконг могат да окажат ефект отвъд политиката и отношенията с Китай    ©  Reuters
Протестите в Хонконг могат да окажат ефект отвъд политиката и отношенията с Китай    ©  Reuters

"Икономическото възстановяване ще отнеме дълго време."

Кари Лам, главен администратор на Хонконг

"Това не е просто цикличен спад." С тези думи миналата седмица главният администратор на Хонконг Кари Лам описа икономическото състояние на територията, която вече четири месеца се тресе от масови протести. Липсата на сигнали за близък край обаче вече насочва вниманието отвъд политиката и отношенията с Китай към икономиката. Опасенията са, че в краткосрочен план Хонконг може да изпадне в рецесия, а в дългосрочен план - че може да загуби репутацията си на световен финансов център.

Сигнали на безпокойство

Най-голямo безпокойство до момента будят данните за второто тримесечие. За периода април - юни брутният вътрешен продукт (БВП) на Хонконг се е свил с 0.3% спрямо предишното тримесечие, докато растежът на годишна база остава 0.6%. И двата резултата са под прогнозите на икономисти от Bloomberg.

Според анализатори много засегнати от протестите са ритейл секторът и имотният пазар. През юни продажбите на дребно са спаднали с 6.7% спрямо същия период миналата година. Това бележи петият пореден месец на влошаване и е най-слабият резултат от февруари насам. През второто тримесечие сделките с имоти са се понижили с 35%.

Какво следва

Докато икономиката на Хонконг най-вероятно ще продължи да усеща негативните последствия от протестите и през следващите месеци, анализатори изразяват притеснения и в дългосрочен план. "Очакваме Хонконг да изпадне в рецесия", коментира икономистът от ING Ирис Панг за Bloomberg. "В дългосрочен план това поставя фундаментално предизвикателство пред статута на Хонконг като международен финансов център", коментира пред изданието икономистът от TS Lombard Рори Грийн.

Миналата седмица Лам съобщи, че правителството обмисля "смели" мерки, за да стабилизира икономиката, но не даде подробна информация как ще се случи това. Засега администрацията продължава да обвинява протестиращите, че използват проектозакона за екстрадицията като претекст да "унищожат Хонконг", но използването на сила по време на протестите предизвиква отрицателна реакция от международната общност, което крие още един риск за икономиката на страната.

Самият проектозакон вече беше временно спрян, но активистите настояват да бъде напълно оттеглен. Другите им искания са за независимо разследване на полицейското насилие и за амнистия на задържаните протестиращи, както и за оставка на Лам.

САЩ мълчат за протестите в Москва

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп вече няколко пъти изрази подкрепа към протестиращите в Хонконг и дори говори за "ерозия на автономията на Хонконг", но Белия дом все още няма официална позиция към демонстриращите в Москва. На това обърна внимание ABC news. Медиата твърди, че говорители на Държавния департамент отказват да коментират случващото се в Русия и препращат към изказване на вицепрезидента Майк Помпео. Попитан за протестите в Москва и отравянето на Навални, Помпео заяви, че САЩ винаги подкрепят свободата на изразяване.