Новият гръцки премиер обяви планове за данъчни облекчения и реформи

Кириакос Мицотакис иска да стабилизира икономиката и да привлече чуждестранни инвестиции

Мицотакис и неговата "Нова демокрация" спечелиха изборите до голяма степен в резултат на общественото недоволство от мерките за икономии на предишното правителство
Мицотакис и неговата "Нова демокрация" спечелиха изборите до голяма степен в резултат на общественото недоволство от мерките за икономии на предишното правителство
Мицотакис и неговата "Нова демокрация" спечелиха изборите до голяма степен в резултат на общественото недоволство от мерките за икономии на предишното правителство    ©  Reuters
Мицотакис и неговата "Нова демокрация" спечелиха изборите до голяма степен в резултат на общественото недоволство от мерките за икономии на предишното правителство    ©  Reuters
Мицотакис обещава нови работни места, разблокиране на приватизацията и данъчни облекчения.

Новият дясноцентристки министър-председател на Гърция Кириакос Мицотакис изглежда решен да спази предизборните си обещания, които до голяма степен доведоха до победата му над Алексис Ципрас. В събота Мицотакис обяви планове за данъчни облекчения, насочени към компании и по-бедната част от населението. Целта на премиера е да стабилизира икономиката и да върне доверието на инвеститорите в страната след три спасителни пакета и продължилата осем години рецесия, съобщава Financial Times.

Какво иска Мицотакис

Планът на Мицотакис е да намали различни видове данъци поетапно до 2023 г., като правителството ще представи данъчната си политика за следващата година през октомври. Очакванията към новоизбрания премиер са сериозни, тъй като той заложи на обещанието за данъчни облекчения в предизборната си кампания и си спечели пробизнес репутация.

По думите на Мицотакис от 2020 г. корпоративният данък ще бъде намален от сегашните 28% до 24%. Премиерът също така иска да свали от 22% до 9% данъка върху доходите под 10 хил. евро годишно и да намали данъка върху дивидентите наполовина до 5%. Мицотакис вече изпълни едно от предизборните си обещания да понижи непопулярен данък върху имоти. По всяка вероятност законът ще получи подкрепа, тъй като премиерът има удобно мнозинство от 159 души в 300-членния парламент.

Данъкът за новите селскостопански предприятия ще се свие до 10%, а в парламента възможно най-скоро ще бъде внесен нов закон за селскостопанските кооперации. Премиерът обяви още, че за три години се отменя плащането на ДДС за построяване на нови сгради.

Правителството предвижда през 2020 г. за всяко новородено дете да плаща субсидия от 2000 евро с изключение на семействата, които попадат в категорията с много високи доходи. Детските стоки, каските за мотористи и детските столчета ще се облагат с по-ниска ставка на ДДС от 13%, подчерта Мицотакис.

Той обяви още, че ще бъдат обявени процедури за приватизация на държавната газова компания DEPA, петролната компания Greek Petroleum и дела от 30% в международно летище в Атина, който е собственост на държавата.

Въпреки планираните промени Мицотакис твърди, че правителството му ще продължи да спазва поставената цел за първичен бюджетен излишък от 3.5% за периода от 2020 до 2022 г., която беше договорена с гръцките кредитори.

Икономиката

Мицотакис завари гръцката икономика в период на умерен растеж, което най-вероятно ще помогне на обещанията му за стимулиране на икономиката и създаване на нови работни места. През изминалата година брутният вътрешен продукт (БВП) в страната нарасна с 1.9%, но през първото тримесечие на тази година отбеляза спад с 0.1 пр. пункта до 0.8%. Въпреки това Европейската комисия (ЕК) очаква темпът да се задържи и ръстът на БВП да достигне 2.2% през 2019 г. Безработицата също падна до 17% при регистрираните рекордни 28% по време на кризата, но това е най-високата стойност в целия Европейски съюз, показват последни данни на Евростат.