НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Ще повехне ли "магията на Нетаняху" след изборите с близки резултати

Израелският премиер ветеран се бори за политическо оцеляване

"Повяхва ли "магията на Бенямин Нетаняху", пита в. Haaretz, след като екзит половете от израелските избори във вторник показаха прекалено близки резултати, за да се обяви победител. Анализ на Reuters пък обобщава, че премиерът ветеран се бори за политическо оцеляване и хватката му върху властта може да се изплъзне.

В речта си пред симпатизанти на партията "Ликуд" Нетаняху не се обяви нито за спечелил, нито за загубил. Опонентът му - бившият началник на Генералния щаб Бени Ганц, заяви на митинг на неговата партия "Синьо и бяло", че вероятно премиерът е победен, но трябва да се изчакат официалните резултати. И допълни, че "ние изпълнихме нашата мисия и ще работим за кабинет на националното единство".

Тънки сметки

Преди пет месеца Нетаняху категорично се обяви за победител в тогавашните избори, но не успя да сформира правителство и това доведе до повторния вот сега. Обявяването на официалните резултати може да отнеме повече от седмица, но в момента тече преброяването и картината може да се изясни по-скоро. Ревизирани проучвания на израелските медии след приключването на изборния ден дават на "Ликуд" 30–33 места, а на "Синьо и бяло" - 32–34 места. За управляваща коалиция са необходими 61 места и тук се очертава като най-значима партията на Авигдор Либерман "Наш дом Израел" с 8–9 места.

Нетаняху обещава да състави "силно ционистко правителство", което ще отразява позицията на "голяма част от народа". Това дава "зелена светлина" за еврейските партии, които не са част от настоящото му управление, да се присъединят. Освен това е атака по Ганц и възможността опонентът му да сформира коалиция с подкрепата на арабска партия, което е табу за мнозина вдясно.

Трудни преговори

Бъдещата коалиция среща множество пречки. Либерман не иска да се присъединява към съюз с ултраортодоксалните партии, които са традиционни партньори на Нетаняху, а Ганц е против участие в пакт със сегашния премиер, ако му бъдат повдигнати официално задаващите се обвинения в корупция.

Според анализатори евентуален край на ерата "Нетаняху" едва ли ще доведе до коренна промяна в израелската политика относно оспорваните въпроси с палестинците.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    Чудо!
    За Израел Капитал да се позовава на израелска медия, а не англосакска!? Доживях!!
    Благодаря.

    "Силната ционистка коалиция" на Биби събира едва 55 мандата в 120-местния Кнесет при 95% преброени бюлетини. Не толкова фръцливата коалиция на Бени Ганц, изключваща улткаортодоксалните партийки, но пък търсеща подкрепата на арабските, има 56 мандата.

    Нетаняху се отказа да пътува за Генералната асамблея на ООН, защото ако президентът Ривлин, отдавнашен негов опонент в Ликуд, даде на Синьо и бяло мандатът за правителство, Биби на мига отива на съд по обвинения за корупция и с кариерата му е свършено.

    Всичко зависи накъде в тая патова ситуация ще наклони везните Авигдор Львович Либерман със своите 9 мандата. Нашият дом Израел

    Да почакаме...
    Всъщност, който и от двамата да състави следващото правителство, талмега на политиката на държавата Израел няма да мръдне на косъм.

    Нередност?
Нов коментар