🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Трети път без късмет

Насилието между израелци и палестинци расте. Опасността от нова интифада още е малка, но това може бързо да се промени

За разлика от организирания характер на предишните две интифади сега нападенията са дело на "самотни вълци"
За разлика от организирания характер на предишните две интифади сега нападенията са дело на "самотни вълци"
За разлика от организирания характер на предишните две интифади сега нападенията са дело на "самотни вълци"    ©  reuters
За разлика от организирания характер на предишните две интифади сега нападенията са дело на "самотни вълци"    ©  reuters

Палестинци наръгват с нож и застрелват израелци. Реакцията на израелските сили за сигурност е реципрочна, което води до смъртта на палестинци. С всеки изминал ден насилието нараства. Но опасенията, че то може да ескалира до нова интифада, за момента са прибързани.

Засега се наблюдава относителна предпазливост от властите и от двете страни, доколкото това изобщо е възможно, когато става въпрос за израелско-палестинските отношения. Но е необходим само един инцидент, за да избухне отново бурето с барут. Двата предишни палестински бунта се отразиха на целия регион, като последиците се усещат и днес. В състоянието, в което е Близкият изток в момента, още е един горещ конфликт би дошъл твърде много.

Извън контрол

Събитията излизат от контрол. Само за един ден, във вторник, трима израелци бяха убити, а над 20 ранени в серия атаки в Йерусалим и централен Израел, като така броят на загиналите израелци стигна седем за последния месец. Първият инцидент се случи в автобус, в който двама палестинци започнали да ръгат с нож и да стрелят по пътниците, убивайки двама. Нападателите са били ликвидирани от полицията. В друг случай нападател е прегазил с автомобил човек на автобусна спирка, след което атакувал хората с касапски сатър. Той е бил ранен от органите на реда. По-рано палестинец ранил израелец с нож на автобусна спирка в град Раанана, след което бил заловен и пребит от пешеходци. Малко след това поне четирима други са били ранени в пореден инцидент с нож в Раанана. Нападателят избягал, но по-късно бил арестуван.

По същото време имаше сблъсъци между палестински протестиращи и израелските сили за сигурност на Западния бряг, в които поне един палестинец е бил убит, а 15 са били ранени. Според местни източници за последния месец около 30 палестинци са загинали при конфронтация с израелската армия, като Тел Авив твърди, че това е станало, докато те са извършвали атака или са възнамерявали да извършат такава. Палестинците обвиняват за сегашното насилие все по-строгите мерки, които се предприемат срещу тях. Те също така посочват затегнатия контрол над арабските райони в Йерусалим, както и недоволството си във връзка с ключов и оспорван религиозен обект в града, който е свещен и за мюсюлманите, и за евреите. Напрежението е подклаждано от това, че палестинците смятат, че Израел се опитва да промени дългогодишните договорки за управление на святото място. Според споразумение от 1967 г. обектът е отворен за еврейски посетители, но там не могат да се отправят немюсюлмански молитви. Тел Авив твърди, че няма намерение да променя статуквото, но слуховете за обратното бързо се разпространяват.

Напрежението между двете страни ескалира миналия месец, като вълната от насилие е фокусирана във и около Йерусалим, но се пренася и на места като Тел Авив и отеква на Западния бряг със сблъсъци във Витлеем. Както Израел, така и палестинците се обвиняват взаимно, че не правят нищо, за да защитят съответните общности на територията си.

Кой разпалва огъня

Израелският премиер Бенямин Нетаняху свика спешна среща на кабинета, на която бяха обсъдени мерки за защита на населението. Той оторизира органите на реда да "оградят или да въведат полицейски час в райони на Йерусалим" в опит да се овладеят смъртоносните атаки, като на някои места ще се включи и армията. В сряда бяха поставени КПП-та на изходите от палестинските квартали в Източен Йерусалим. Бе взето решение и домовете на палестинци, които нападат израелци, да бъдат събаряни, а на семействата им да се отнема правото да живеят в града.

Нетаняху заяви, че мерките са насочени "към тези, които опитват да убиват, и към онези, които им помагат". И каза на палестинския президент Махмуд Абас "да спре да лъже и да подстрекава". Абас от своя страна обвинява за покачването на насилието "агресията" на израелските власти и на еврейските заселници в окупираните територии. Той вероятно визира случая от юли с палестинското бебе, което изгоря, след като заселници подпалиха дома на родителите му, както и закона, наказващ със затвор хвърлящите камъни палестинци, дори ако са непълнолетни.

Абас коментира, че израелските действия "заплашват да подпалят религиозен конфликт, който ще изгори всичко". Той каза, че Тел Авив "хладнокръвно екзекутира нашите деца", като припомни случая с 13-годишно палестинче, простреляно от израелската полиция, след като заедно с 15-годишен приятел наръга двама израелци. Нетаняху контрира, че момчето е живо в болница.

Събитията получиха и международен отзвук. Американският държавен секретар Джон Кери заяви: "САЩ осъждат по най-категоричен начин терористичните атаки срещу израелски граждани." Но по-късно от Държавния департамент посочиха, че Вашингтон е "загрижен" от информацията за действия на израелските власти, които могат да представляват "потенциална прекомерна употреба на сила".

Може да стане по-лошо

"Много изследователи и политици побързаха да поставят познатия етикет "интифада" на сегашната вълна от насилие. На този етап няма такава, ако се придържаме към признатото значение на думата, но ескалацията съдържа елемента на загубата на контрол", пише израелският Институт за изследвания на националната сигурност (INSS). Една от отличителните характеристики на предишните две интифади е организираният им характер. Докато сегашните атаки са дело предимно на т.нар. самотни вълци. Нападателите са основно млади палестинци, включително жени, като повечето са без криминални досиета или политическа обвързаност.

Действията им засега не са достигнали мащаба на предишните бунтове и нямат ясно изразен ръководител. "Фатах", които контролират Западния бряг, и "Хамас", които управляват ивицата Газа, са заети да се конфронтират помежду си. Въпреки че атаките бяха приветствани от някои милиции, Абас заяви, че палестинците не искат задълбочаване на проблема. Дори арабите в Израел са разделени, като много от тях се притесняват за икономическите последици от един продължителен сблъсък. "Вътрешните разделения може да предпазят от ускоряване на насилието, но те също така много затрудняват спирането му", прогнозира сп. Economist.

"Очевидно ситуацията може да ескалира в два случая. Първият е, ако лидерството, особено палестинското, не положи повече усилия, за да контролира младежите. Защото именно те са в основата, докато масовото палестинско население не участва в това. Втората опасност е от терористична атака или някакъв друг инцидент, в който много израелци или палестинци бъдат убити, като например самоубийствен атентат или израелци и радикали, искащи да си отмъстят, или дори израелската армия, стреляща по палестинци. Това може да провокира много повече насилие", казва пред "Капитал" д-р Ели Кармон от израелския Международен институт по контратероризъм (ICT). По думите му засега има предпазливост и от двете страни. "Дори "Хамас" не изстрелват ракети от Газа. Големите маси, които наблюдавахме в първата интифада, сега също не участват. Не виждаме и милициите, които са много добре въоръжени. Това е насилие от сравнително ниска степен, но предизвиква много проблеми от политическо, социално и икономическо естество както за Израел, така и за палестинците", обяснява Кармон.

Вакуум в лидерството и от двете страни позволява на напрежението да се нагнетява, пише сп. Foreign Policy. И Нетаняху, и Абас изглеждат като огледални образи – непопулярни и невдъхновяващи ръководители, които оставиха възможността за споразумение на базата на съществуването на две държави бавно да загине. И докато хардлайнери са на власт и в Израел, и в Газа, ще страдат обикновените хора и от двете страни. А междувременно израелско-палестинският мирен процес все повече е засенчван от "по-спешни" събития като войната в Сирия и иранската ядрена сделка.

В момента изглежда, че нито израелските, нито палестинските власти напълно контролират ситуацията. "Предишните две интифади убиха и осакатиха хиляди, радикализираха мнозина и от двата лагера и оставиха наследство от взаимно недоверие, което подкопа последващите мирни усилия", обобщава в. Los Angeles Times. И е нужна само една погрешна стъпка, преди това да се случи за трети път.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    proza avatar :-|
    proza
    • - 2
    • + 1

    Насилието между израелци и палестинци вече не е новина от половин век насам. Сега светът има по-важни и неотложни задачи да решава от техните безкайни конфликти и закачки. Така че да не си въобразяват, че ще заемат пак първите страници на вестниците.

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 3
    • + 6

    Вземете една карта на Израел и Палестина. И вижте как е разпокъсана Палестина там. Как има израелски селища на най-хубавите места в Палестина. Как за палестинците са оставени чукарите.

    Знаете ли, че когато по пътищата когато минава израелец те се затварят за палестинци? За часове и палестинците стоят и чакат.

    Това е ненормална ситуация.

    Нередност?
  • 3
    cof6666 avatar :-|
    cof6666
    • + 3

    Но е ненормална ситуацията и когато палестинците ръгат с ножове мирни граждани.

    Нередност?
  • 4
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#3] от "cof6666":

    Ако някой постоянно те тормози, ако се държи с теб като окупатор, като не ти дава да преминаваш по пътища когато си поиска. Проверява те когато си поиска с автомат в ръце.. не ти дава работа...

    Най- накрая на все на някой му писва и почва да прави поразии.. обаче какво следва след това - израелците отвръщат с атака и убийство на 10 човека.. горе долу такова е съотношението. За 1 убит израелец - 10 палестинци. Това е безумно.

    Нередност?
Нов коментар