След пробива в отношенията между Израел и ОАЕ ще има ли други

САЩ посредничат за нормализирането на връзките на Тел Авив с още арабски държави

Израелската делегация пристигна в ОАЕ за разговори на високо равнище във вторник
Израелската делегация пристигна в ОАЕ за разговори на високо равнище във вторник
Израелската делегация пристигна в ОАЕ за разговори на високо равнище във вторник    ©  Reuters
Израелската делегация пристигна в ОАЕ за разговори на високо равнище във вторник    ©  Reuters
Вероятно Саудитска Арабия ще продължи да поддържа комуникация чрез неофициални канали с Израел.

"Да се надяваме, че до месеци" - така съветникът на Доналд Тръмп и негов зет Джаред Къшнър отговори на журналистически въпрос може ли да се очаква и кога други арабски държави да последват Обединените арабски емирства, които през август сключиха с Израел сделката за нормализиране на отношенията. След като придружи израелската делегация, пристигнала в ОАЕ за исторически разговори, във вторник Къшнър се отправи на посещение в други страни в Персийския залив в търсене на допълнителна арабска подкрепа.

Израелските съседи Египет и Йордания постигнаха мирни спогодби с Тел Авив преди десетилетия, но други арабски страни настояват, че Израел трябва първо да даде повече земя на палестинците за държава, преди връзките да се нормализират. Въпросът е може ли да се очаква разпадане на тази отдавнашна договорка.

Сложни сметки

Американският държавен секретар Майк Помпео изрази надежди, че през идващите седмици ще може да обяви поне още една сделка между Израел и арабска страна като част от стратегията на САЩ за сближаване на стари врагове в Близкия изток срещу общия противник Иран. "Признаването на държавата Израел и работата с нея не само ще подсилят стабилността в Близкия изток, но и ще подобрят живота на хората там", коментира той.

Макар че никоя друга арабска страна все още не е изявила желание да последва ОАЕ, Саудитска Арабия позволи на израелски самолет, превозващ Къшнър и израелската делегация, да използва нейното въздушно пространство. В Рияд престолонаследникът Мохамед бин Салман и зетят на Тръмп са обсъждали необходимостта от подновяване на преговорите между Израел и палестинците, информира Reuters. Според агенцията в Бахрейн по време на срещата с Къшнър крал Хамад бин Иса ал Халифа е приветствал ролята на ОАЕ в защитаването на арабските интереси.

"Възможно е още арабски страни да последват този пример, но не е сигурно. Ако погледнете саудитската инициатива от 2002 г., последователността от събития трябваше да бъде първо - мир с палестинците, и после - нормализация на отношенията. Очевидно това се промени. И има елемент на риск за държавите, които тръгват по този път. ОАЕ смята, че това е пътят и че така ще има повече влияние върху Израел. Но мисля, че повечето страни ще изчакат до американските президентски избори", казва пред "Капитал" Йоши Мекелберг, експерт по Близкия изток от британския институт Chatham House.

Кои страни дават индикации

Сделката между Израел и ОАЕ "бе посрещната с одобрение от няколко регионални лидери, които отдавна имат тайни отношения с еврейската държава. ОАЕ проправиха пътя. Други вероятно ще последват", пише списание Economist, според което има индикации, че това може да бъдат Бахрейн, Оман, Мароко, Мавритания или Судан.

Бахрейн, която е близка с ОАЕ и подобно на Израел смята Иран за заплаха, се изказа положително за сделката за нормализирането на отношенията. Същевременно се появи информация, че бахрейнският премиер е разговарял с ръководителя на израелските разузнавателни служби. Оман, който в миналото е бил посредник между Тел Авив и арабските страни, поздрави Израел и ОАЕ за споразумението. Мароко също е страна, играла ключови роли в предишни арабски мирни инициативи с Израел. Намиращата се наблизо Мавритания, която имаше формални връзки с Тел Авив от 1999 г. до 2009 г., но ги прекъсна заради войната в ивицата Газа, сега похвали "доброто решение" на ОАЕ. Напоследък Судан изпраща смесени сигнали, но по-рано тази година имаше договорка с израелския премиер Бенямин Нетаняху за започване на нормализиране на отношенията.

Според Джорджо Кафиеро, главен изпълнителен директор на Gulf State Analytics, Бахрейн и Судан изглеждат като най-заинтересовани да установят дипломатически връзки с Израел или поне имат много за печелене и малко за губене. "Това ще помогне на Бахрейн да сключи по-формално партньорство с мощна страна в Близкия изток, която споделя възгледите му за Иран като за главна заплаха. Що се отнася до Судан, сегашното правителство вече демонстрира склонността си да се ангажира с Израел", посочва Кафиеро пред VOA News. Судан може да не иска на висок глас да каже, че ще сътрудничи с Тел Авив, но той осезателно усеща бремето на западните санкции и нормализирането на отношенията с Израел може да му донесе облекчение.

Уилям Уекслър, директор на Rafik Hariri Center & Middle East Programs към Atlantic Council, смята, че сделката на ОАЕ със сигурност представлява стратегическа възможност за другите страни от Персийския залив. "Но те вероятно ще изчакат, за да видят резултата от предстоящата дипломация между ОАЕ и Израел и точните очертания на ефектите от споразумението", коментира Уекслър пред Al Аraby. Всяко бъдещо решение за нормализиране на връзките ще зависи и от вътрешното обществено мнение, както и от цялостните реакции в мюсюлманския свят.

Ами Саудитска Арабия?

Най-голямото неизвестно остава Саудитска Арабия, която е най-важната регионална сила в Персийския залив. Прогнозата на Economist е, че тя засега е далечна възможност: "Мохамед бин Салман е заявявал, че официалните връзки с Израел могат да бъдат взаимоизгодни. Двете страни вече си сътрудничат срещу Иран, но формалните отношения вероятно все още са прекалено голяма стъпка за консервативното кралство." Има и друга пречка пред нормализирането с Тел Авив. "За разлика от ОАЕ саудитската държава извлича голяма част от своята легитимност от това, че е защитник на мюсюлманите по света. Палестинската кауза играе централна, дори и ако е привидна, роля в регионалната дейност на кралството", твърди в анализ за The Conversation Саймън Мабон, професор по международни отношения в Lancaster University. Ето защо е много вероятно Саудитска Арабия да продължи да поддържа комуникация чрез неофициални канали с Израел.