Китай използва новия път на коприната за прикритие на увеличено военно присъствие

Япония и САЩ се притесняват от изграждането на съоръжения с двойна употреба

Reuters    ©  Reuters

Китай отбелязва с огромен военен парад в столицата 70-годишнината от началото на комунистическото управление. Президентът Си Дзинпин коментира от официалната трибуна, че "никоя сила не може да разтърси" страната. Но думите му будят безпокойство у мнозина.

Миналата седмица доклад на японското министерство на отбраната предупреди, че Пекин може да използва мащабния си инфраструктурен проект, наречен "Новият път на коприната", за да увеличи присъствието на своята армия в района на Индийския и Тихия океан. Това е ход, който има потенциала да застраши регионалната сигурност, пише Bloomberg.

Днес министърът на отбраната на Япония Таро Коно заяви, че правителството очаква от Китай по-голяма прозрачност на военния бюджет и отбранителната политика. Той отбеляза, че за последните 10 години разходите само по несекретните пера на китайския бюджет за отбрана нараснаха 2.5 пъти, което надхвърля над 4 пъти отбранителните разходи на Япония. "От Китай се изисква по-голяма прозрачност на военния му бюджет с отчитане на секретните пера, а също така относно отбранителната политика - това трябва да повтаря не само Япония, а и цялата международна общност", заяви Коно.

Опити за промяна на статуквото

Япония и Китай – двете най-големи икономики в Азия, отдавна са съперници за икономическо и стратегическо влияние. "Пекин се ангажира с едностранни и насилствени опити да промени статуквото на базата на своите собствени твърдения, които не са съвместими със съществуващия международен ред. Възможно е изграждането на инфраструктура според инициативата да задълбочи дейността на китайската армия в Индийския океан, Тихия океан и другаде", посочва японският доклад. Притесненията на Токио относно един от ключовите проекти на президента Си Дзинпин идват на фона на изразените опасения на САЩ, че по силата на "Новия път на коприната" се строят пристанища в чужди държави, които могат да имат двойна употреба, включително военна.

От 2013 г. насам над 130 страни са подписали сделки или са изразили интерес към проекти, свързани с "Новия път на коприната", който цели да стимулира търговията. По изчисления на Световната банка жп линии, пътища, пристанища и други на обща стойност 575 млрд. долара са изградени или се изграждат. Критиците смятат, че тези проекти са "капан", оставящи държавите със задължения, които не могат да върнат.

Стратегически амбиции

Пекин не крие стратегическите си амбиции и ги демонстрира с парад по повод 70-годишнината, в който участваха 15 хил. военнослужещи, 580 военни машини и 160 самолета. Беше представена и най-новата военна технология – танкове, хеликоптери и балистични ракети.

По повод събитието медийната цензура беше затегната още повече, като на журналистите беше даден списък с позволени за излъчване програми, а в интернет се изтриваше всеки критичен коментар към комунистическата партия. Тържествата обаче бяха засенчени от продължаващите мащабни протести в Хонконг, където отново се стигна до сблъсъци. Част от протестиращите призоваха Китайската комунистическа партия "да върне властта на народа".

Постиженията на китайската икономика

Китайската икономика е направило огромно развитие през последните 40 години след идването на власт на Дън Сяопин. Специалистите твърдят, че нито една държава в историята не е направила такъв икономически скок за толкова кратко време (виж графиките). Въпреки големите успехи страната остава развиваща се, като по показателя БВП на човек от населението е далеч назад от развитите страни, включително след България и преживелия война Ирак.

- През 2010 г. изпреварва Япония и става втората по големина икономика в света. През миналата година БВП на страната е бил 13.6 трлн. долара според данните на Световната банка и ОИСР.

- Държи 11% от търговията със стоки в света и 6% от глобалните финансови услуги.

- 111 компании влизат в Global Fortune 500, но само 20% от приходите на тези компании идват от чужбина.

- Втори в света по чужди инвестиции в страната и по задгранични инвестиции на китайски компании.

- Втори в света по инвестиции за научно-развойна дейност, но внасят шест пъти повече продукти с интелектуална собственост, отколкото изнасят.

- 802 млн. интернет потребителите, но има сериозни рестрикции за достъп до информация от чужбина.

- 45% от глобалните инвестиции във ВЕИ, но създава 28% от въглеродните емисии в света.

- Вторият по големина боксофис в света, но изнася твърде малко собствена продукция.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Китай стана лош, ама мното лощ, откакто скъса синджира на САЩ.
    Сега Чайна измести МВФ и СБ от Африка и ЮШ Азия. Инведтира мощно в Бразилия, Аржентина, Венецуела. Хич не й пука от амириканските забрани спрямо Иран и инвестира за 5 г 400 млрд долара там, а и купува петрол като за световно.
    Отиграна китайска практика е частни китайски армии да " пазят" инвестициите. В Илан, например, предстои изпращането на 5 хил военни.
    Казват, че Китай е достигнал ядрен паритет с хегемона. Бившият.
    Отзи ден 5 китайски фрегани буквално изгониха Рони Реъгън от Южнокитайско.
    И он вке повече места ще ги гонят. 5 дж-то не можаха да го спрат. Просто няма какво да предложат като алтернатива...
    Та - ще продължаваме да четем в Капитал колко лош е Китай.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    И още:
    Синхуа публикува речта на председателя Си, произнесена от същата трибуна, от която преди 70 г председателят Мао обяви независимостта на КНР (и в същата тужурка). Много съществена част от нея е посветена на единението на нацията:

    "Нужно е твърдо да се придържаме към курса на мирно присъединяване, една държава - две системи, да поддържаме дългосрочното процъфтяване и стабилност в Сянган (бившата британска колония Хонконг) и Аомен (бившата холандска колония Макао), да стимулираме мирното развитие на отношенията между двата бряга на Тайванския пролив, за да се сплотяват синовете и дъщерите на китайската нация до осъществяване на пълното съединяване на Родината".

    Пълното съединявана на Родината!
    Горкият гоминдански Тайван...

    Присъствието на честванията на ръководителката на Сянганската автономия е ясна демонстрация на безалтернативността на ситуацията. Преди време набързо се мярна инфо, че Пекин възнамерява да мести от Хонконг на континента борсата и финансовите институции. Усилено се работи и е въпрос на 2-3 години автономистката тенденция в Сянган да се изпразни от съдържание.

    Китай е доста сложен, за да се обяснява с шаблони.

    Нередност?
Нов коментар