Глобалните чужди инвестиции спадат с една пета заради търговската война

През първата половина на годината те са намалели до 572 млрд. долара, показват данните на ОИСР

Втора година президентите на САЩ и Китай - Доналд Тръмп и Си Цзинпин, не могат да постигнат търговско споразумение
Втора година президентите на САЩ и Китай - Доналд Тръмп и Си Цзинпин, не могат да постигнат търговско споразумение
Втора година президентите на САЩ и Китай - Доналд Тръмп и Си Цзинпин, не могат да постигнат търговско споразумение    ©  Reuters
Втора година президентите на САЩ и Китай - Доналд Тръмп и Си Цзинпин, не могат да постигнат търговско споразумение    ©  Reuters
Понижението в САЩ през първите шест месеца на годината е 20%, а в ЕС - 62%.

Глобалните преки чуждестранни инвестиции се свиха рязко през първата половина на тази година, тъй като търговското напрежение между САЩ, Европа и Китай се отрази на световната икономика.

Спад в САЩ и ЕС, лек ръст в Китай

Инвестиционният поток е намалял с внушителните 20% през първите шест месеца на годината в сравнение с втората половина на предходната – до 572 млрд. долара, показват данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Спадът е бил още по-голям през второто тримесечие, когато сривът е бил с 42%, съобщава Financial Times.

Преките чуждестранни инвестиции в САЩ са намалели с повече от една четвърт за периода – до 151 млрд. долара. Още по-голям е сривът в Европейския съюз – с 62% до 107 млрд. долара. За разлика от това инвестиционните потоци към Китай са се увеличили с 5 %до 82 млрд. долара.

Китайските инвестиции към САЩ достигнаха най-високата си стойност от 16 млрд. долара през втората половина на 2016 г. и оттогава са намалели до под 1.2 млрд., тъй като китайските компании инвестират по-малко и продават част от своите дялове заради търговската война между двете страни, допълват от ОИСР.

"Това развитие вероятно отразява отчасти несигурността по отношение на търговското напрежение и бъдещите икономически отношения между САЩ и Китай", казва Мария Борга, статистик на ОИСР.

Двустранната търговия също се свива: износът между двете икономики намаля с 10% през август в сравнение със същия месец на миналата година заради новите мита. Средните американски мита за внос на китайски стоки са се повишили до 21% през септември от 3% през 2018 г. според Peterson Institute for International Economics.

Пекин и Вашингтон подновиха търговските преговори и последните новини са, че двете страни са близо до финализиране на "първа фаза" от сделка, която може да облекчи напрежението. Все пак остава възможността САЩ да наложат мита за европейските автомобили.

Другите страни също бяха засегнати от забавянето на глобалните инвестиции. Преките чужди инвестиции във Великобритания спаднаха от 44 млрд. долара през втората половина на 2018 г. до 19 млрд. долара през първата половина на тази, след като се свиха с 33% през 2018 г. заради решението на страната да напусне ЕС.

Все повече регулации

Търговската война между САЩ и Китай и отслабването на световната търговия и инвестиции накараха някои икономисти да поставят под въпрос бъдещето на глобализацията.

Броят на новите инвестиционни ограничения или регулации нарасна с близо 50% за петте месеца до февруари в сравнение с предходните пет месеца, сочат последните данни от Конференцията на ООН за търговия и развитие (Unctad).

Нарастват опасенията, че светът ще се "раздели на конкуриращи се регионални блокове, които не си сътрудничат за търговията или инвестициите", заявява Андрю Кенингам, икономист от Capital Economics.

Обръщането на глобализацията се ускорява от търговската несигурност. Мултинационалните компании е малко вероятно да инвестират във вериги за доставки, когато основата на глобалните вериги за доставки е поставена под въпрос, пише главният икономист на UBS Пол Донован в дневния си коментар.