🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Конгресът в САЩ гласува санкции срещу Турция

Камарата на представителите призна арменския геноцид, което доведе до остра реакция от Анкара

Решението идва в момент, когато Анкара се готви да създаде "безопасна зона" в Северна Сирия и да започне съвместни патрули с Русия
Решението идва в момент, когато Анкара се готви да създаде "безопасна зона" в Северна Сирия и да започне съвместни патрули с Русия
Решението идва в момент, когато Анкара се готви да създаде "безопасна зона" в Северна Сирия и да започне съвместни патрули с Русия    ©  Reuters
Решението идва в момент, когато Анкара се готви да създаде "безопасна зона" в Северна Сирия и да започне съвместни патрули с Русия    ©  Reuters

Камарата на представителите на САЩ одобри с голямо мнозинство пакет от санкции срещу Турция и финансовия й сектор заради нахлуването на турски войски в Сирия. Мерките бяха подкрепени с 403 гласа срещу само 16 против, което според AP е поредно предизвикателство, отправено от законодателите срещу политиката на президента Доналд Тръмп в региона. Решението във вторник вечерта беше взето в момент, когато Анкара, след изтегляне на кюрдските бойци, срещу които беше първата ѝ операция в региона, се готви да създаде "безопасна зона" в Северна Сирия и да започне съвместни патрули с Русия.

Предстои мерките да бъдат гласувани от Сената, но все още няма насрочена дата за това.

Освен това с 405 на 11 гласа камарата прие резолюция, с която се утвърждава като политика на САЩ отбелязването като геноцид на масовото изтребление на 1.5 млн. арменци в Османската империя между 1915 и 1923 г.

Какви санкции се предвиждат

Пакетът от санкции предвижда ограничаване на оръжейните продажби за Анкара и затруднява достъпа на високопоставени турски служители до личните им авоари в САЩ. Президентът Доналд Тръмп се задължава да наложи ограничения срещу конкретни лица, имащи отношение към турската военна операция в Сирия. Вашингтон ще трябва да въведе ограничения и заради купуването от Турция на руската ракетна система за противовъздушна отбрана С-400.

На американските власти се забранява "да предоставят на правителството на Турция стоки, услуги и технологии с отбранително предназначение", ако те могат да бъдат използвани по време на операцията в Сирия. Предвиждат се санкции и срещу чужденци, опитващи се да продават военно оборудване на Турция.

Държавният департамент на САЩ, Министерството на финансите и разузнавателните служби се задължават да предоставят подробна информация за активите, инвестициите и доходите на турския президент Реджеп Ердоган и на членовете на неговото семейство. Предвижда се мерките да останат в сила до изтеглянето на Турция от Северна Сирия. Президентът Тръмп ще има право да отложи налагането на тези наказателни мерки, ако това се окаже от полза за "интересите на националната сигурност" на САЩ.

Тръмп въведе за кратко санкции заради турската операция в Сирия, но ги отмени, след като офанзивата беше временно спряна в края на петдневно примирие и след среща на Ердоган с руския му колега Владимир Путин през миналата седмица.

Острата реакция на Турция

Турция реагира остро на приетите санкции и резолюцията за признаване на геноцида над арменците. Анкара признава, че мнозина арменци са били убити, но отрича както посочвания от Армения и много историци брой, така и определението "геноцид". Турция заяви, че резолюцията е "лишена от каквато и да било историческа или правна база" и я определи "като безсмислена политическа стъпка, насочена само към арменското лоби и антитурски групи".

Външното министерство на Турция заклейми решението за санкциите на американския Конгрес, като заяви, че то противоречи на съюзническите отношения между двете страни в рамките на НАТО. В декларацията на министерството се посочва още, че то противоречи и на споразумението между Анкара и Вашингтон от 17 октомври за пауза в турската офанзива в Сирия.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 3

    Тези санкции са силно ограничени и неефективни, но преминават червена линия в отношенията между САЩ и Турция. Нещата трудно могат да спрат да ескалират отсега нататък. Очертава се да живеем в интересни времена.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    Май свиквам с маскираните преразказвачи, но още не мога да приема непознаването на темите, които волно се преразказват.

    Ако може 2-3 несъществени поправки и допълнения:

    1. Не е вярно твърдението в удивително безкрайното изречение: "... кюрдските бойци, срещу които беше първата ѝ операция в региона..."
    Извор на мир е третата турска операция срещу кюрдските милиции на сирийска територия след Щитът на Ефрат през август 2016 г и Маслинова клонка през януари 2018 г.;

    2. Заиграването на САЩ с арменския геноцид е глупаво изпускане на слон в магазин на Тифани - определено ще създаде повече проблеми, отколкото ползи.
    Полезно щеше да е някой да беше подсказал на реднеците, че милион и половината арменци през Първата война 1915-1918 и Войната за независимост 1920-1923 г. са изклани най-вече от кюдски башибозук. На редовната турска армия се пада незначителна част от жертвите.
    Коректно е, когато се говори за масови убийства, да се назове и масовият убиец - кюрдите;

    3. Тия санкции сега какви са? Нали вече имаше санкции, заради турската операция, които бяха отменени след прекратяването й? Зайо, шо си с шапка...

    Вътрешнополитическата гражданска война Във Вашингтон видимо потапя външната политика на САЩ в уникален хаос, създава несигурност (Столтенберг луд стана и вече не знае какво да говори) и започва да взема жертви сред стратегическите им съюзници.

    Неоконите и ястребетата и от двете гнезда са на финалната права да обезсмислят фусила НАТО, зорлем изгонвайки от него стратегически незаобиколимата Турция. Че се върви натам се вижда и с просто око от засилените военни контакти на САЩ с Гърция (забележете: не по линия на НАТО, а като двустранни военни договори!) и подписаните договори за строителството на 3 нови ВВС бази край Лариса, Волос и Александруполис, разширяване на ВМС базата на о. Крит и строителство на нова в Александруполис.

    Конфликтите между САЩ и Турция стават все повече и все по-нерешими: смяната на лагера във войната в Сирия, турската република в Кипър и газовите й находища, милитаризирането на Гърция, съюзът на Турция с Катар и противодействието им на Саудитска в борбата с Иран, намесата на Анкара във войната в Либия, пренебрегването на американските санкции по отношение на Иран и тн, и т.н..
    Не се сещам за тема, по която Вашингтон и Анкара да мислят в една посока! Като едното нищо янките ще събират палатките в Инджирлик скоро-скоро...

    Ердоган на тема национализъм няма опозиция в Турция, а заигравайки с кюрдската карта в момента той е на гребена на народната любов. Ако поиска да го обявят за пожизнен султан - сега е момента...
    Мощната някога турска секуларистка, кемалистка и прозападно ориентирана прослойка от интелигенция, индустриалци, студенти и военни вече не съществува. И то благодарение на презрението и предателското високомерие на Запада, който 50 г лъга западниците в Турция, че ще интегрира страната им в ЕС. Сега пък 25 от 28 членки на ЕС са готови на мига да присъединят Албания...
    Светска и демократична (тогава) и мощна индустриална Турция с двуцифрен ръст на БВП - не, а ислямистка, престъпна и бедна Албания - да?!
    Някой да вижда смисъл?

    Америка нелогично и комплексарски избутва Турция до стената и я оставя без ход. Освен логичният: да прескокне в лагера Русия-Китай... Първата стъпка е направена - Турция от година-две е член на ШОС. През нея минава и част от Новия път на коприната. Договаря Су-35.

    А бе, май БГ ще стане южен фланг...

    Нередност?
Нов коментар