Ердоган и Путин се споразумяха за буферна зона в Сирия

Кюрдските военни сили ще бъдат изтласкани от границата, каквото беше искането на Ердоган

Срещата между двамата лидери продължи близо шест часа
Срещата между двамата лидери продължи близо шест часа
Срещата между двамата лидери продължи близо шест часа    ©  Reuters
Срещата между двамата лидери продължи близо шест часа    ©  Reuters
Споразумението се възприема като победа за Турция и лоша новина за кюрдите.

След продължителни разговори турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин постигнаха споразумение за създаването на т.нар. безопасна зона в Сирия. Съгласно него кюрдските военни сили YPG - гръбнак на коалицията "Сирийски демократични сили" (SDF), сражавала се редом с американските военни срещу "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), имат 150 часа да се изтеглят от границата, след което Русия и Турция ще започнат патрул. Според Анкара YPG е разклонение на считаната от турското правителство за терористична организация Кюрдска работническа партия (PKK).

Срещата между двамата лидери продължи близо шест часа във вторник и приключи едва два часа преди да приключи примирието, договорено между Турция и САЩ. То предвиждаше Анкара да спре операция "Извор на мира" срещу кюрдските бойци за 120 часа, за да могат те да се изтеглят от района около общата граница. Всичко това стана възможно, след като САЩ изненадващо преобърнаха досегашната си политика и изтеглиха войските си от региона, като на практика дадоха на Турция "зелена светлина" за действие.

Win-win za Анкара и Москва

Споразумението между Ердоган и Путин веднага беше възприето като победа за Турция и лоша новина за кюрдите. Руската военна полиция и сирийските гранични служители ще влязат в сирийската страна на сирийско-турската граница от обяд в сряда. YPG има 150 часа, за да се оттегли на 30 км от границата, а от 18:00 ч. местно време следващия вторник руската военна полиция и турските военни ще патрулират в зона от 10 км във вътрешността на Сирия с изключение на де факто кюрдската столица Камишли.

От друга страна, споразумението е от голяма полза и за Русия, която влиза в ролята на посредник в разговорите между Турция и кюрдите. Такъв по-рано бяха САЩ, но изтеглянето на американските военни остави ситуацията изцяло в ръцете на Анкара и Москва. Споразумението също така прави Русия гарант в на споразумението от Адана от 1998 г. между Анкара и Дамаск, което даваше на Турция гаранции, че Сирия ще овладява кюрдски бойци, действащи срещу северната ѝ съседка - включително такива от PKK.

Освен това в новото споразумение Турция и Русия поемат ангажимент към запазване на териториалната цялост на Сирия и за връщането на сирийски бежанци.

Как се стигна дотук

В началото на месеца САЩ взеха решение да изтеглят войските си от Североизточна Сирия, оставяйки Турция самостоятелно да задейства дълго планираната си операция срещу кюрдските сили в тази част на страната. Така на практика Вашингтон разреши на Анкара да предприеме действия по източния участък на границата със Сирия и преобърна политиката си за защита на кюрдите, към която се придържаше до този момент. Съвместно със SDF американските военни успяха да отвоюват от ИДИЛ и да поставят под контрол значителна част от територията на изток от река Ефрат. След това американските военнослужещи останаха в района.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Изглежда, че това е била уговорката от самото начало. Сега Фолксваген спокойно може да теглят майна на ЕС и да си построят завода. Браво на западната дипломация. Оставиха си ръцете.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    1. Няма договорена "буферна зона".
    От 444 километровата турско-сирийско граница от р.Ефрат на изток до границата с Ирак, Турция (с башибозука) контролира едва 120-километров участък между Тел Алаяд и Рос ел Айн до шосе М4 на юг.
    Останалите 324 км от границата без един изстрел вече са под контрола на Сирийската арабска армия (САА). Руска военна полиция патрулира единствено в зоните на Манбидж, Кобане, Камишли (той единствен остава под кюрдски контрол), Дерик.

    2. Турция не води НИКАКВИ "разговори с кюрдите" и в този смисъл Русия не може да стане посредник в нещо, което го няма.

    Да, в разговорите в руската ВВС база Хмеймим миналата седмица между кюрдското ръководство и представители на Дамаск с руско посредничество е постигнато съгласие за разпускане на СДС и вливане на кюрдските отряди в редовете на САА. Както и за изтеглянето на кюрдските отряди от "турската зона". В Хмеймим турски и американски представители не е имало, но Турция и САЩ са запознати веднага с резултатите от преговорите.

    Говорител на турското МО вече заяви, че кюрдите са напуснали зоната и операцията Извор на мир няма да продължава.

    Вероятно Ердоган ще държи този сирийски участък като коз при следващите преговори. Засега Реджеп си изигра блестящо картите, като се нареди сред големите победители, докато в началото на войната беше в другия лагер, вече пълен с губещи...

    Сега за мита за "зеления семафор".
    Ердоган просто измами американците с протяжни преговори за съвместна турско-американска зона за сигурност в Северна Сирия., Дори пращаха общи патрули. Но само докато турските военни получиха от американците разузнавателни данни за локациите на кюрдските сили. Миг след това турските военни напускат преговорите и Анкара започва мощна пропагандната кампания за самостоятелна операция - Извор на мир. САЩ контингентът рискува да се наложи да се бие с натовски съюзник и да даде неоправдани жертви. Затова е и изтеглен. На мига се актуализира решението на Тръмп от пролетта, което тогава си остана само на хартия.
    Всичко се случва по партитурата на Реджеп Таийп Ердоган: подплаши американците, които закриляха враговете на Турция и така разсече възела на Сирийската война.

    Русия също постигна всичко, каквото й трябваше:
    1. Гарантира неделимостта на Сирия и върна на ал Асад голяма част от Рожава. За останалата ще трябва да търгува с Ердоган;
    2. Запази партньорството с Турция и я върна към Пакта от Адана;
    3. В очите на света спря турската агресия.

    Всички получиха по нещо. Въпросът е кой плати банкета?
    САЩ и кюрдите, които им се довериха...
    Американските позиции в Сирия и района просто се сгромолясаха. Дори руският посланик в ЕС Чижов вече се гаври с гърците, че те са следващите прелъстени за изоставяне...

    Кюрдите видяха, че подкрепа от Запада няма да получат, а сами срещу редовната турска армия шансове нямат. Ако не приемеха условията на Дамаск сега, просто щяха да жертват още няколко хиляди бойци и мирни граждани и щяха да се съгласят на доста по-неприемливи условия тогава.

    Краят на войната вече се вижда. Победителите - също.

    Допускам, че Путин и Ердоган освен обявените на пресконференцията, имат и други договорености, за които ще разберем по следващите действия на терен. В провинциите Идлиб, Дейр ез Зор и Кунейтра.


    Нередност?
Нов коментар