🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Меркел настоява ЕС да поеме контрол над дигиталната икономика

Германският канцлер апелира държавите от съюза да придобият "информационна независимост" от компаниите в Силициевата долина

Според Меркел ЕС трябва да изгради собствена облачна платформа и да намали контрола на управление на лични данни от американските технологични гиганти като Google, Amazon и Microsoft
Според Меркел ЕС трябва да изгради собствена облачна платформа и да намали контрола на управление на лични данни от американските технологични гиганти като Google, Amazon и Microsoft
Според Меркел ЕС трябва да изгради собствена облачна платформа и да намали контрола на управление на лични данни от американските технологични гиганти като Google, Amazon и Microsoft    ©  Reuters
Според Меркел ЕС трябва да изгради собствена облачна платформа и да намали контрола на управление на лични данни от американските технологични гиганти като Google, Amazon и Microsoft    ©  Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел призова Европейският съюз (ЕС) да поеме контрол над личните данни на гражданите. Тя смята, че ЕС трябва да придобие дигитална независимост, като изгради собствена облачна платформа, и да намали контрола на управление на лични данни от американските технологични гиганти като Google, Amazon и Microsoft, съобщава Financial Times.

Речта й на конференцията на работодателите в Берлин през седмицата показа доколко информационната икономика се очертава като бойно поле в търговските отношения между Европейския съюз и САЩ. Канцлерът отбеляза и притесненията на европейските страни, че съюзът може да бъде отслабен от доминиращите на пазара американски компании в сферата на събирането, обработването и анализирането на информация.

Проектът Gaia-X

В свои изявления преди няколко години Меркел е подценявала силата на Съединените щати и Китай относно информацията. Сегашната й позиция идва само две седмици след като Берлин разкри плановете си за проект за европейско облачно пространство с името Gaia-X, описвано като "конкурентна, безопасна и надеждна информационна структура".

Министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер смята, че информацията на компании като Volkswagen и на германското вътрешно министерство се съхранява на сървърите на Microsoft и Amazon. Досега 40 германски компании са се съгласили да използват платформата Gaia-X, а тя трябва да бъде готова до края на годината. "Искаме да предложим на бизнеса, министерствата и правителствата възможността да съхраняват данните си в Европа съгласно прозрачни и чисто разпознаваеми стандарти", казва още Алтмайер. Той е един от основните радетели за това Европейският съюз да се защити от американските и китайските технологични гиганти.

Бъдещето

Някои бизнес групи обаче гледат скептично на плановете на Алтмайер. Според Сузане Денел от германската лоби група Bitkom не е ясно как ще бъдат обединени толкова много различни играчи на пазара, кое ще привлече интернет доставчиците да се присъединят към новата мрежа и дали тя наистина ще предложи алтернатива на вече съществуващите такива.

Ангела Меркел изрази притесненията си по време на икономическия форум в Давос миналата година, че европейците не са решили още как ще се отнасят с данните си и че ако се забавят с решението, ще настъпят проблеми.

Френският президент Еманюел Макрон споделя същата позиция. В интервю за The Economist миналата седмица ("Капитал" го публикува, защото стана ексклузивен представител на британското издание за България) той заяви, че от бизнеса зависи дали ще се съгласи да работи с американски и китайски гиганти по проекти като 5G. Ако правителствата позволят това да продължи, то след 10 години никой няма да може да гарантира информационна сигурност и да гарантира кой, как и по какъв начин обработва личните данни на гражданите и фирмите, заявява Макрон.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    Единствения начин нещо подобно да се случи ще е ЕС да почне да забранява Гугъл като в Китай. Ако е имало шанс за нещо подобно, трябвало е да се мисли за това в началото на века.

    С еврофондове и грантове ИТ еднорози не се правят. Впрочем, и еврофондовете като цяло не са особено ефективни.

    Нередност?
Нов коментар