ЕС подготвя проект за собствена дигитална валута

Намерението изглежда като директен отговор на Libra

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейският съюз официално обмисля да създаде своя собствена дигитална валута. Предложението е направено в проект на документ, изготвен от финландското председателство на Съвета ЕС и изглежда като директен отговор на инициативата на Facebook за частната криптовалута Libra.

Проектът на социалната платформа беше посрещнат със значителна доза скептицизъм от страна на глобалните регулатори. Техните главни притеснения са как би се отразила Libra на суверенните валути и по какъв начин ще се гарантира защитата на потребителите. Съмненията около проекта бяха причина за оттеглянето на финансови компании от инициативата и обявяването на всички страни от Г-7 против Libra. Според европейския финансов комисар Валдис Домбровскис проектът на Facebook успешно посочва недостатъците в предлагането на евтини и бързи трансгранични плащания в Европа, отбелязва Reuters.

Криптовалутата на централната банка

Проектът, който, ако се осъществи, би означавал Европейската централна банка (ЕЦБ) да има своя криптовалута, но без основни характеристики на такава - т.е. без да е децентрализирана, би имала някои плюсове. Тя би направила текущата платежна система по-ефективна, ще намали разходите за транзакции и времето, необходимо за извършването им, като по този начин ще се стимулира икономическият растеж, пише в документа.

Публичната криптовалута на ЕС би представлявала алтернатива на Libra и други подобни частни проекти. Предимството ѝ пред тях се състои в това, че освен да позволи на потребителите си да се възползват от удобствата на дигиталните валути, тя ще може и да гарантира защита чрез финансовите власти.

Възможни алтернативи

Длъжностни лица на ЕЦБ споделят, че разучават няколко варианта. При най-амбициозния от тях потребителите на новата цифрова монета ще могат да отварят банкови сметки директно в ЕЦБ. Това би намалило транзакционните разходи, но би направило съществуващите банки и платежни услуги до голяма степен излишни. Това вероятно ще доведе до противопоставяне от страна на банките и за момента изглежда като най-малко вероятния сценарий, защото би означавал централната банка да работи като търговската такава. Подобна промяна би изисквала огромни законови промени, които от своя страна пък ще изискват широк консенсус сред правителства и банки, какъвто трудно ще бъде постигнат.

По-малко радикален вариант е банките да могат да получават електронни пари в брой или жетони (токени) от ЕЦБ, които след това да раздават на своите клиенти.

Работата е в ход

Министърът на финансите на Франция Бруно льо Мер призна, че разработването на проекта ще отнеме доста време, но твърди, че "в дългосрочен план нищо не ни спира да работим и да имаме резултати през следващата година".

Предстои дискусия около документа от страна на европейските финансови министри, като датата на евентуалното му приемане е 5 декември. Освен стартирането на публична цифрова валута в настоящия си облик документът предлага и разработване на общ подход към криптовалутите, засилване на регулациите към тях и забраняване на проектите с твърде висок риск.

Все още няма коментари
Нов коментар