🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Румънското управленско дуо: От едната страна на барикадата

Новият премиер Лудовик Орбан и преизбраният президент Клаус Йоханис обещават про-ЕС ера и реформи в Румъния

Президентът Клаус Йоханис бе преизбран за втори мандат след балотажа на 24 ноември
Президентът Клаус Йоханис бе преизбран за втори мандат след балотажа на 24 ноември
Президентът Клаус Йоханис бе преизбран за втори мандат след балотажа на 24 ноември    ©  Reuters
Президентът Клаус Йоханис бе преизбран за втори мандат след балотажа на 24 ноември    ©  Reuters
Страната получава редкия шанс да сложи край на периода на корупционни скандали и конфликти с Брюксел.
Трудностите предстоят с враждебен парламент, раздути обществени разходи и увеличен бюджетен дефицит.

"Победителят днес е модерната Румъния, европейската Румъния, нормалната Румъния", заяви държавният глава на страната Клаус Йоханис, след като бе преизбран за втори мандат на балотажа на президентския вот на 24 ноември. Друга победна реч сочеше в същата посока. "Трябва да поемем отговорността за установяването на независима съдебна система в Румъния, без намесата на политици и други институции", обяви новият премиер Лудовик Орбан, след като оглавяваното от него правителство на Националнолибералната партия спечели вот на доверие в парламента на 4 ноември. Управленското дуо обещава скъсване с досегашната политика, нова про-ЕС ера и реформи, но трудностите предстоят.

"Предизвикателствата са справянето с корупционното наследство, както и поляризираната политическа система, които много затрудняват разбиването на модела от миналото. Това не се базира на широкия консенсус за борба срещу корупцията, който виждаме чрез обществените протести, а е нужно да се превърне в истинска политическа промяна, която да е устойчива при многократни избори. Това ще е истинският тест", казва пред "Капитал" Флориан Бийбър, професор в Центъра за европейски изследвания към Университета в Грац.

Два шамара за социалдемократите

Центристът Йоханис очаквано победи левия си опонент Виорика Дънчила, като фокусира кампанията си върху обещание да възстанови съдебните реформи, забавени по време на управлението на Социалдемократическата партия. През последните години Румъния отмени някои антикорупционни мерки, за което бе остро критикувана от Брюксел, а през октомври Европейската комисия заяви, че "реформите вървят наобратно". Докато президентът бе хвален от ЕС, че се опитва да защити върховенството на закона и се противопоставя на опитите да се повлияе на независимостта на съдиите. Неговите правомощия са ограничени, но той спечели балотажа заради надеждите, че ще назначи прокурори, които ще се борят срещу корупцията с подкрепата на новия премиер Орбан, който е един от съюзниците на Йоханис от Националнолибералната партия.

"Президентът се отличи с две инициативи. Първо, помогна за осигуряването на обществено одобрение миналия май в референдум, призоваващ да се забрани на правителството да променя законодателство чрез извънредни декрети. И второ, застъпи се за забрана на амнистията за свързани с подкупи престъпления", обобщава анализ на Reuters. Йоханис може да разчита на подкрепата на гражданското общество – предишни опити на социалдемократите да декриминализират корупцията и отстраняването на бившия висш антикорупционен прокурор Лаура Кьовеши доведоха до едни от най-големите протести в страната след падането на комунизма.

Три седмици преди преизбирането на президента правителството на малцинството на Орбан бе подкрепено от 240 депутати в парламента, което е със 7 гласа повече от необходимото. Социалдемократическата партия, която бе свалена от власт с вот на недоверие на 10 октомври в голямата си част бойкотира гласуването. След избирането му Орбан заяви, че ще анулира някои фискални и съдебни мерки на социалдемократите, които бяха критикувани от инвеститори и дипломати. Новият кабинет ще управлява до парламентарните избори следващата година, но се очаква да среща пречки с осигуряване на нужните гласове за всеки законопроект.

"Президентът и новото правителство вече обявиха скъсване с досегашната политика. Това обаче е правителство на малцинството и трябва някак да управляват с враждебен парламент. Това не е нещо ново за Румъния, парламентът винаги е бил враждебен към всякакъв вид реформи и към битката срещу корупцията. Но тъй като сега социалистите понесоха няколко шамара един след друг, са малко в отбранителна позиция и дори да имат нужните депутати, не могат много да блокират нещата, тъй като изгубиха моралните си позиции", твърди пред "Капитал" Сорин Йоница, анализатор от базирания в Букурещ тинк-танк Expert Forum.

Минимализиране на щетите

Социалдемократите си спечелиха имиджа на формация, която прави големи обещания, но в крайна сметка е потънала в скандали. Както пише в. New York Times: "През 2016 г. една партия взе властта в Румъния, обещавайки щедри социални разходи, орязване на данъците и продължаване на сближаването с ЕС. Това, което последва, бе вълна от корупционни скандали, докато правителството, водено от Социалдемократическата партия, мина през трима премиери."

Последните събития обаче предоставят редкия шанс да се сложи край на политическия хаос. Според Оана Попеску Замфир, директор на букурещкия институт Global Focus, това, че Йоханис и Орбан са на власт заедно, дава така необходимото усещане за стабилност. "Ще имаме президент и правителство, които са от една и съща страна на барикадата", коментира тя пред Financial Times. Двамата ще се сблъскат с много предизвикателства и малко време, през което да се справят с тях, тъй като местните и парламентарните избори ще се състоят през 2020 г. Сред проблемите са раздутите обществени разходи и голям бюджетен дефицит, както и намаляващо доверие от страна на инвеститорите. Румъния ще трябва да възстанови средата на предвидимост и да вземе мерки относно най-високите нива на социални разходи в ЕС – около 70% от публичните приходи.

По думите на Сорин Йоница дневният ред е пределно ясен и е зададен от протестите в последните три години. "Първата задача е да се минимализират щетите от вредните реформи на социалдемократите в правосъдието. Смешното е, че социалдемократите ще внесат законопроектите за поправяне на собствените си грешки, преди кабинетът да е излязъл със свои собствени законопроекти. Има нещо като съревнование за политическа популярност. Комично е, но е хубаво, защото е в правилната посока", посочва анализаторът от Expert Forum. Според него втората задача е да бъдат върнати на местно ниво изборите за кметове в два тура: "Сега са само в един тур - това е нещо ново и беше въведено от големите партии, предимно социалдемократите, за да запазят позициите си. Това трябва да бъде променено, защото има местни избори през юни, преди парламентарния вот през ноември. И е много важно, защото както в България властовата база на партиите е изградена въз основа на кметовете и на териториите, които контролират. Трябва да се върнат изборите в два тура, за да могат реформистките партии да сформират коалиции на втория тур."

Визирайки нестабилността през последните години, Йоханис не случайно набляга на призива за една "нормална Румъния". Той не е гръмък и впечатляващ, но с помощта на Орбан се надява да е постижим. Истинската битка обаче ще бъде догодина. "Важен дейтал е, че в предстоящите два вота диаспората не може да гласува, както го направи в президентските и европейските избори, когато имаше близо 9.9 млн. гласове от чужбина. Почти 10% от гласовете дойдоха от диаспората, беше четири пъти повече от рекорда досега. Всички тези хора няма да могат да гласуват в местните избори, ще бъде трудно и за студентите да гласуват в тях, защото трябва да пътуват до родните си места. В президентските и европейските не е така, могат да гласуват навсякъде. Така че за изборите догодина диаспората и студентите са извън сметките - външните и вътрешните имигранти няма да участват", казва Йоница. А това означава, че няма да е толкова лесно, както беше сега, за бившата вече опозиция да победи социалдемократите отново в местния и в парламентарния вот.

"В миналото наблюдаваме, че при избори социалдемократите печелят, защото имат силна мобилизация в провинцията и сред определени групи от гласоподаватели", посочва Флориан Бийбър. Което означава, че Националнолибералната партия ще трябва да се подготви за тежка битка.

Нагоре, нагоре

Румънският кабинет заяви, че ще увеличи бюджетния дефицит за тази година до 4.3% от БВП (при първоначална цел от 2.8%). Според финансовото министерство бюджетът за 2019 г. е бил изчислен от предишните управляващи на базата на грешна информация и надценяване на приходите. Новият премиер Лудовик Орбан посочва, че дефицитът надминава позволените от ЕС нива заради вдигането на пенсиите и заплатите в държавния сектор, въведено от социалдемократите. "Ще опитаме да намалим дефицита, колкото е възможно, но ще бъде трудно", казва той. Според Янку Гуда, президент на Румънската асоциация за финансов анализ, на служителите в държавния сектор се плаща с до 80% повече от тези в частния сектор. "Спешно се нуждаем от мерки за орязване на социалните разходи с минимум 10%, защото не можем да си го позволим", твърди той пред Financial Times. Анализаторът от Expert Forum Сорин Йоница разказва как в последния си месец на власт - през октомври, социалдемократите са прокарали много бързо през парламента закони за увеличаване на минималната заплата и пенсиите от лятото на 2020 г. "Става въпрос за голямо увеличение, което ще взриви бюджета. До момента никой не смее да докосне този въпрос, защото е много трудно да бъде отменено това, което веднъж е обещано. Очевидно го въведоха с цел, ако либералите го отменят, социалистите да направят цялата си кампания само върху това и през цялата следваща година, която е изборна, да тръбят за пенсии и заплати", твърди Йоница.

По темата работи и Светломира Гюрова

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    "...фокусира кампанията си върху обещание да възстанови съдебните реформи, забавени по време на управлението на Социалдемократическата партия."

    Ами да започват! Имат си правителство, стъпили са в длъжност - това трябва да им е първата работа!

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 4

    Пак ще им дишаме праха на румънците. Пожелавам им успех!

    Нередност?
  • 3
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    С президент немец и премиер унгарец може и да успееш да надмогнеш балканския манталитет

    Нередност?
Нов коментар