🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новото румънско правителство иска да увеличи пенсиите с 40%

Идеята е рискова, тъй като така страната може да надхвърли прага за бюджетния дефицит, определен от правилата на ЕС

Оглавяваното от Людовик Орбан правителство спечели вот на доверие в парламента на 4 ноември
Оглавяваното от Людовик Орбан правителство спечели вот на доверие в парламента на 4 ноември
Оглавяваното от Людовик Орбан правителство спечели вот на доверие в парламента на 4 ноември
Оглавяваното от Людовик Орбан правителство спечели вот на доверие в парламента на 4 ноември

Новото либерално правителство на Румъния има за цел да въведе най-голямото увеличение на пенсиите за последните три десетилетия в рамките на бюджета за 2020 г., съобщава Reuters. Планът на кабинета, който стъпи в длъжност миналия месец, предвижда ръст от 40%. Прогнозите са, че това ще струва на хазната над 5 млрд. евро през следващата година. Идеята идва на фона на нарастващи опасения, че Букурещ ще надхвърли прага за бюджетния дефицит, определен от правилата на ЕС, като така рискува понижаване на кредитния рейтинг.

Стара идея, ново правителство

С наближаването на изборите догодина новото правителство реши да придвижи закона за ръста на пенсиите, внесен от предишния лявоцентристки кабинет. Същевременно в плана за 2020 г. се предвиждат още увеличение на събираемостта на данъците, както и намаляване на бюджетните разходи, за да се контролира дефицитът.

Правителството обеща да намали бюджетния дефицит до 3.6% от брутния вътрешен продукт (БВП) следващата година от 4.4% през текущата.

Правителството обеща да намали бюджетния дефицит до 3.6% от брутния вътрешен продукт (БВП) следващата година от 4.4% през текущата. Икономистите ще следят внимателно проектобюджета за 2020 г., за да видят дали това обещание ще бъде спазено. "Ясно е, че увеличение на пенсиите в такъв мащаб не съответства на актуалните икономически данни. Законът за пенсиите е може би най-сериозният вътрешен проблем, с който се сблъсква румънската икономика", коментира главният икономист на Raiffeisen Bank за Румъния Йонуц Думитру.

Увеличението на пенсиите, което ще започне през септември 2020 г., вероятно ще направи страната уязвима през следващите години, тъй като броят на пенсионерите ще скочи значително след 2030 г. в резултат от бума в раждаемостта след забраната на абортите в комунистическа Румъния през 1966 г.

Опасенията

Европейската комисия прогнозира, че бюджетният дефицит на Румъния ще достигне 6.1% от БВП през 2021 г., ако не бъдат взети допълнителни мерки. Тази стойност е повече от два пъти над лимита от 3%, определен от ЕС, и носи риск от задействане на процедура за прекомерен дефицит. Това може да повиши цената на кредитирането и да окаже натиск върху румънската лея, която поевтиня до рекордно ниско равнище спрямо еврото миналия месец.

Същевременно премиерът Людовик Орбан подчерта в четвъртък, че кабинетът му ще изпълни закона за пенсиите, но призова депутатите да се въздържат от одобряване на по-нататъшни законопроекти, които предполагат големи разходи. "Намираме се в изключително трудна ситуация - бюджетът за 2020 г. не може да се справи с допълнителни разходи", каза Орбан.

Трите големи рейтингови агенции отреждат на Румъния най-ниската степен за инвестиции, което означава, че всяко ново понижение би тласнало суверенния дълг на страната в т.нар. територия "боклук". Международната рейтингова агенция S&P понижи тази седмица перспективата на оценката си за кредитоспособността на Румъния от "стабилна" на "негативна" заради увеличението на бюджетния дефицит, като заяви, че рейтингът ще бъде намален до две години, ако той не бъде понижен.

Рейтинговата агенция очаква догодина в Румъния да започне процес на съществена фискална консолидация, но строгият бюджет и нестабилността на политическата среда са рискове за сбъдването на този сценарий. Йонуц Думитру наред с други икономисти изчислява, че 40-процентното увеличение на пенсиите ще струва около 1% от БВП през последното тримесечие на следващата година и тази стойност ще се повиши до 2.7% за 2021 г.

Средната пенсия на малко под 5 млн. румънски пенсионери е в размер на 270 евро месечно, показват данни на държавната пенсионна агенция, като равнището ѝ е едно от най-ниските в Европа. Минималната пенсия в страната е малко над 145 евро. Същевременно румънската централна банка отхвърли прогнозата на ЕС за бюджетния дефицит през 2021 г. и посочи, че фискалните мерки ще попречат на подобно нарастване.

Какво още в новия бюджет

Кабинетът на Орбан встъпи в длъжност през ноември и се ангажира с отмяната на голяма част от спорните икономически и съдебни промени, въведени от Социалдемократическата партия, която беше отстранена от власт с вот на недоверие месец по-рано. Един от фокусите на новия бюджет е по-голямата събираемост на данъците - в Румъния тя се равнява на около 30% от БВП, което е под средното за ЕС равнище от 46%. Страната харчи над две трети от това за заплати в бюджетния сектор, пенсии и други социални помощи.

Данните на финансовото министерство показват, че бюджетът се основава на предположение за икономически растеж от 4.1% за 2020 г. и бюджетни приходи, равни на 31.8% от БВП. Целта е бюджетният дефицит да падне до 3.6% от БВП. Пенсионната реформа ще увеличи разходите от септември, но правителството се стреми постепенно да намалява дефицита, за да избегне шокове за икономиката. Правителството на Орбан заяви, че ще премахне данъка върху финансовите активи на банките, както и по-високите капиталови изисквания за задължителните частни пенсионни фондове.

Румъния не е единствената страна от ЕС, която ще наруши ограниченията за дефицита през тази година, като се очаква да бъде и единствената с прекомерен дефицит през 2020 и 2021 г. Това означава, че Брюксел може да започне процедура за прекомерен дефицит спрямо Румъния следващата година - дълъг процес, който може да ограничи достъпа на Букурещ до структурните фондове на ЕС за продължителен период от време.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vzoran avatar :-|
    vzoran

    Ако наистина вдигнат пенсиите с 40% ще трябва да вдигнат данъците и събираемостта. Може и да се получи. Това ми се струва приложимо и при нас , но 40% е твърде много - трябва да остане все пак и нещо за магистрали, т.е. за баланс.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    Ще се справят. Трябва да е ясно, че промените гласувани сега са предложение на социалистите и преминават, за да се тушира евентуално недоволство.

    Това не е жест от новата власт, а калкулиран риск. Дългът на Румъния е сравнително нисък, а икономическият растеж - висок. В краткосрочен план няма да има фискални проблеми. Ако новата власт наистина успее да подобри събираемостта ще имат достатъчно средства, които да разпределят догодина.

    Нередност?
Нов коментар