НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Китайските власти: Вирусът е заразен, преди да се проявят симптомите

Негативният ефект се отразява на туристическия сектор в страната

Китайските здравни власти предупреждават, че новият коронавирус, заразил около 2000 души и довел до 56 жертви, се предава от човек на човек и през инкубационния период, преди да се проявят симптомите. Това го прави труден за овладяване.

На няколко китайски града са наложени строги ограничения за пътуване, а град Ухан, откъдето започна заразата, е блокиран. Правителството обяви, че продажбата на всякакви диви животни в Китай ще бъде забранена от днес. Смята се, че вирусът е с животински произход, но това не е потвърдено. При хората инкубационният период варира от 1 до 14 дни, като без проява на симптомите човек може да не знае, че носи инфекцията, но все пак да я разпространява. Проявленията започват с треска, последвана от суха кашлица и след седмица се появява недостиг на въздух, когато заразените най-често търсят лекарска помощ.

Разпространение извън Ухан

По улиците на Ухан няма таксита и доброволци откарват хората до болниците, пише ВВС. "Няма коли, така че ние сме отговорни за докарването на тези хора до болниците, после ги връщаме и се дезинфекцираме", обяснява доброволец пред AFP.

От 11-милионния Ухан вирусът се е разпространил в съседни градове и провинции, като до събота има обявени случаи из Китай. Потвърдени са случаи в Япония, Тайван, Непал, Тайланд, Виетнам, Сингапур, Австралия, САЩ и Франция. Във Великобритания са тествани 31 души, но резултатите са негативни. САЩ изтегля служителите от консулството си в Ухан, а Япония и Обединеното кралство обмислят евакуация на гражданите си, пише Reuters.

Удар по туризма

Негативният ефект се отразява на туристическия сектор и на пътуванията в Китай. Очакваше се над 400 млн. китайци да пътуват през лунната Нова година, която е един от най-натоварените периоди за полетите, хотелите и туристическите забележителности. Вместо това полети и хотелски резервации се отменят, тъй като хората решават да си стоят у дома или са в град с рестрикции за пътуванията, пише ВВС.

Много авиолинии и хотелски вериги са се съгласили на пълно възстановяване на парите или на безплатна смяна на датата на резервацията. Трите водещи авиокомпании China Southern Airlines, China Eastern Airlines и China Air регистрираха остър спад в акциите. Тенденцията при казината е същата, а кинопремиерите на седем филма са отложени за неопределено време.

Туризмът се превръща във все по-важна част от китайската икономика. Смята се, че допринася с 11% към икономическия ръст и че в него работят 28 млн. души.

Какво е известно досега:

- Заразени са над 2000 души, повечето от тях са в Китай, като са починали 56 души в азиатската страна;

- Тревогата се създава от това, че още не се знае колко опасен е в действителност и колко лесно се разпространява от човек на човек;

- Китайската комисия за здравеопазване обяви, че заразените ще продължат да се увеличават, тъй като вирусът се предава все по-лесно;

- Китай забрани в цялата страна търговията с животни по пазари, супермаркети, ресторанти и платформи за електронна търговия;

- Пекин спря автобусите извън столичния район, затворен за туристи е Вечният град и близката част от Великата китайска стена;

- Няколко държави от Азия, Европа и Америка съобщиха за регистрирани случаи на заразени;

- Пекин отложи отварянето на детстите градини, училищата и университетите за след празниците;

- Световната здравна организация обяви, че вирусът е създал извънредна ситуация за Китай, но не и за света;

- Два отделни научни анализа на епидемията показват, че всеки заразен пренася вируса на други двама или трима души;

- Най-засегнатите са възрастните и хора с отслабен имунитет;

- Три екипа работят за откриване на ваксина, като надеждите са тя да се появи до 3 месеца;

- Някои експерти казват, че вирусът не е толкова опасен, колкото SARS от 2002-2003 г., убил почти 800 души по света, и по-смъртоносния MERS, отнел от 2012 г. насам живота на повече от 700 души.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    profesionalist avatar :-|
    profesionalist

    Да умрете до последния гадове китаиски!

    Нередност?
Нов коментар