Китай се готви за икономическите щети от новия вирус

Заразата ще засегне пътуванията, производството и потреблението

Транспортът е един от първите пострадали от вируса сектори в Китай
Транспортът е един от първите пострадали от вируса сектори в Китай
Транспортът е един от първите пострадали от вируса сектори в Китай    ©  Reuters
Транспортът е един от първите пострадали от вируса сектори в Китай    ©  Reuters

Китай се подготвя за негативни ефекти върху икономическия ръст за първото тримесечие. Очакванията са, че новият коронавирус, заразил 3000 души и довел до 81 жертви, ще засегне пътуванията, производството и потреблението, тъй като някои градове са под ефективна блокада, а други удължават почивката за лунната Нова година с почти седмица, пише Financial Times.

Вирусът, водещ началото си от град Ухан, доведе до отменяне на планирани събития из страната за традиционно дългия една седмица празничен период, започнал в събота. В очакване на негативните ефекти китайският банков и застрахователен регулатор обяви мерки в помощ на засегнатите бизнеси. Компаниите ще получат подкрепа чрез насърчаване на понижаването на лихвите по заемите, подобряване на условията за подновяването на заемите и увеличаване на средносрочните заеми.

Компаниите в Шанхай остават затворени

Новият вирус започна да се разпространява в твърде сложен за Китай момент - не само когато хората пътуват повече заради лунната Нова година, а и когато страната регистрира най-ниския си икономически ръст от почти 30 години насам. Финансовата столица Шанхай нареди на компаниите да не отварят до 9 февруари, а производственият хъб Суджоу отложи с една седмица връщането на работа на милиони служители.

Продажбите на дребно, потреблението и туризмът са първите области, за които икономисти предупреждават, че ще бъдат засегнати. Например източната порта на Забранения град в центъра на Пекин е популярна дестинация за туристи по време на лунната Нова година, но в неделя мястото е пусто и продажбите на сувенири не вървят. Същото се наблюдава и на други известни места из страната.

В събота жп транспортът отбеляза спад с 42% в сравнение със същия период през миналата година. Полетите също са надолу с 42%, а като цяло транспортът в Китай е регистрирал понижение с 29%. Вече се наблюдават призиви транспортните оператори да връщат изцяло парите на пасажерите, които отменят пътуванията си.

Пусти ресторанти и барове

През 2019 г. китайската икономика нарасна с едва 6.1% на фона на пострадал износ в резултат на търговската война със САЩ. Потреблението се превърна във важен фактор за стабилния растеж, но сега то е под натиск заради вируса.

"Всичко зависи от това колко бързо ще се разпространи и колко сериозно ще стане, но по принцип може да има сериозни последици върху потреблението. Хората не излизат по ресторанти и барове", казва пред Financial Times Майкъл Петис от Carnegie-Tsinghua Center.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    profesionalist avatar :-|
    profesionalist
    • + 1

    Да измрат пове4е тиа гадове!

    Нередност?
Нов коментар