Лондон е на крачка от отхвърляне на натиска от Вашингтон за Huawei

Спецслужбите познават как китайската компания работи във Великобритания и смятат, че могат да контролират евентуален риск

Броени дни преди да напусне Европейския съюз, Великобритания ще вземе във вторник решение, което ще има ефект върху целия континент - кой и до каква степен да участва в изграждането на мобилните мрежи от ново поколение (5G). Засега изглежда, че натискът на президента Доналд Тръмп британците напълно да изолират световния лидер Huawei няма да успее. Или поне не напълно.

В понеделник премиерът Борис Джонсън каза, че ще вземе решение за ролята на китайската компания, така че да има ползи за потребителите и бизнеса, без да прави компромис с националната сигурност.

Технологията на Huawei е смятана за по-напреднала и финансово по-достъпна от тази на основните ѝ конкуренти - шведската Ericsson и финландската Nokia, обяснява "Гардиън". Елиминирането на тази компания не само ще намали конкуренцията, ще увеличи разходите и сметките на потребителите и ще забави въвеждането на 5G според Vodafone и BT.

Позицията на британските спецслужби отдавна е, че ако Huawei създава някакъв риск за сигурността, то той може да бъде овладян, включително защото китайците вече оборудват 3G и 4G мрежи под надзора и контрола на GCHQ, британският еквивалент на Агенцията за национална сигурност на САЩ.

"Сигурността и гъвкавостта на британските телекомуникационни мрежи са изключително важни", заяви в понеделник в парламента Мат Уорман, министър по въпросите на цифровите технологии и сигурността. "Ние сме за открита търговия и инвестиции в икономиката ни ще има само ако разгърнем потенциала на Великобритания, когато правителството и международните ни партньори получат уверения, че стратегическата ни национална инфраструктура е безопасна." Уорман добави, че Великобритания никога няма да вземе решение, което застрашава националната сигурност на съюзниците ѝ.

Но във Вашингтон се опасяват, че Китай може да се добере до тайните на Лондон. Reuters коментира, че тревогите на САЩ са и че китайците ще получат предимство, което американците не могат да приемат. На 23 януари агенцията съобщи, позовавайки се на свои британски официални източници, че Huawei ще бъде допусната до ограничена роля в бъдещата 5G мрежа - например под формата на максимална квота/дял от националния пазар.

Лондонският Sunday Times съобщи, че в петъчния телефонен разговор между Борис Джонсън и Доналд Тръмп темата е обсъждана, но президентът останал много недоволен от това, че не успява да спре допускането на Китай до британски поръчки. По време на разговора той дори предложил американско-британско партньорство за разработване на 5G технологии и оборудване от световна класа, но Джонсън отвърнал, че не може да чака толкова време, защото страната ще изостане.

Това едва ли ще е краят на спора с Вашингтон, защото американците няма да пропуснат да повдигнат въпроса на започващите през февруари преговори за търговските отношения с Великобритания след Брекзит.

Германия, която също е под силен американски натиск, засега, изглежда, заема британската позиция, съобщи агенция dpa. В понеделник в Австрия заработи 5G мрежа на оператора А1 с 350 точки в 129 общини.