Еврокомисията остави Huawei в 5G мрежите на ЕС

Брюксел се опитва и да държи под контрол Ericsson и Nokia

Ресорният зам.-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер при представянето на препоръките
Ресорният зам.-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер при представянето на препоръките
Ресорният зам.-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер при представянето на препоръките    ©  Reuters
Ресорният зам.-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер при представянето на препоръките    ©  Reuters

Европейската комисия предпочете в сряда примера, даден от Лондон ден по-рано, и остави националните правителства и регулатори да преценят дали и доколко да допуснат световния технологичен лидер в 5G оборудването Huawei Technologies или китайската ZTE до вече оформящия се пазар за такива услуги за милиарди евро в ЕС.

Това е и отговор на настояването на САЩ за тотална забрана за китайски компании от партньорски държави. Малко преди да пристигне за разговори в сряда вечерта в британската столица, държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова Великобритания да преосмисли решението си за ограничен достъп на Huawei и предупреди, че американска информация може да бъде пренасяна само по мрежи, на които има доверие.

Позицията на еврокомисията не е със задължителна сила. Това са насоки, определени като "инструментариум от смекчаващи мерки за страните на ЕС, телекомите и потребителите" срещу рисковете за киберсигурността. Брюксел призовава да се направи оценка на рисковете от конкретни доставчици - както технически, така и политически (възможност за намеса на държави). Те могат да изключат конкретните доставчици, ако има заплаха, а най-добре е да използват "няколко доставчика", вместо да разчитат само на един. До април държавите трябва да приложат насоките, а до юни - да представят доклад пред комисията за първите резултати.

Това означава, че всяка страна от ЕС може да изключи или да ограничи достъпа до 5G мрежите си на която и да било компания. Това важи както за Huawei, така и за конкурентите ѝ от шведската Ericsson и финландската Nokia. Доставчици извън съюза са добре дошли на единния пазар, стига да спазват неговите правила, каза еврокомисарят за вътрешния пазар и дигитализацията Тиери Бретон. "Нито подбираме някого, нито изолираме някого", каза той на пресконференция, на която бе обяснено, че препоръката е да не се разчита изключително на един доставчик, а да се търси разнообразие.

Лобистката група ETNO с членове като Deutsche Telekom, Orange и Telefonica (всички те използват оборудване на Huawei) предупреди да не се взимат непропорционални мерки, които биха накърнили инвестициите им. "Решенията на ЕС, засягащи 5G, трябва и в бъдеще да се основават на факти, да са пропорционални на заплахите и да стъпват на солидно разбиране на технологичната реалност", се казва в изявление на организацията, цитирано от Reuters. Според ETNO миналата година са пуснати 20 такива мрежи и още 80 трябва да заработят до края на 2020 г. Много оператори, включително в България, вече правят тестове с оборудване на Huawei.

Европейската комисия каза още, че е готова да подсили 5G киберсигурността със средства за търговска защита срещу дъмпинг или чуждестранно субсидиране на външни доставчици.

През октомври страните от ЕС предупредиха, че компании от страни извън съюза, които кандидатстват за 5G системи, може да са "обект на намеса", когато имат силни връзки с правителства и официален натиск от тях или работят според закони без "демократичен контрол и баланс между институциите".

Преди 4 години Европейската комисия изработи "план за действие за 5G" с цел стимулиране на инвестициите в модернизиране на мобилните мрежи. Сега Брюксел ще ръководи и усилията за единни за ЕС стандарти и сертифициране на мерките за сигурност за 5G. Но националните органи ще решават доколко драстични мерки да вземат и дали да държат конкретни компании далеч от т.нар. сърцевина на модерните мрежи, в която се обработват данните, и да ги оставят да изграждат инфраструктура по периферията.

В същото време, обръща внимание Financial Times, подходът на Брюксел цели европейските телекоми да не стават твърде зависими и от оборудване на Ericsson и Nokia. Двете компании, които иначе са в остра конкуренция, напоследък спечелиха няколко дългосрочни поръчки за перспективни продукти като автономни автомобили и роботизирана хирургия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    Със 5G, Internet of Things идва със страшна сила на дневен ред. Ако досега телекомуникационната инфраструктура беше част от националната сигурност, това ще важи много по-силно в бъдеще. Не знам до колко е реална опасността от Huawei, но мерки за подсигуряването на мрежата трябва да има.

    Нередност?
Нов коментар