Нуждаят ли се от подкрепа европейските Nokia и Ericsson в 5G надпреварата

Ексцентричното предложение на американския правосъден министър Уилям Бар няма да се осъществи, но поставя важни въпроси

Reuters    ©  Reuters

Миналата седмица главният прокурор на САЩ Уилям Бар предложи партньорство с европейските компании за телекомуникационно оборудване Nokia и Ericsson. По този начин според Бар САЩ ще могат да се справят с доминантното положение на Китай в 5G надпреварата. Въпреки че предложението на главния прокурор беше отхвърлено бързо, то постави нови въпроси относно технологичната надпревара, пише Financial Times.

"Много е лесно да кажем на приятелите и съюзниците си да не инсталират Huawei, но чие оборудване ще инсталират тогава", каза Бар по време на конференция във Вашингтон. САЩ поставиха забрана на китайската телекомуникационна компания Huawei да участва в 5G мобилната мрежа в страната, тъй като според властите това би представлявало риск за националната сигурност. Липсата на алтернатива, която да замени китайската компания в изграждането на американската мрежа, е причината за предложеното партньорство с европейските производители. "Има само две компании, които могат да се съревновават с Huawei в момента - Nokia и Ericsson", каза Бар.

Чрез инвестициите в тях Америка ще може да подкрепи разработването на необходимата алтернатива на китайският технологичен гигант. Засилването на позициите на Nokia и Ericsson ще премахне притесненията на европейските съюзници на САЩ, че липсата на Huawei ще забави пускането на супербързата 5G мрежа и ще вдигне цената.

Предложението на Уилям Бар беше необичайно, тъй като американското правителство няма навика да купува европейски бизнеси, за да подкрепи развитието им. Белият дом бързо отхвърли предложението на Бар, но въпреки това въпросите относно участниците в 5G борбата остават.

Нуждаят ли се от подкрепа европейските гиганти

Нуждаят ли се Nokia и Ericsson, компании с пазарна капитализация съответно 29 млрд. и 24 млрд. долара, от правителствена подкрепа или от подкрепата на голям акционер в технологичната борба?

"И двете компании са имали доста тежки моменти през последните няколко десетилетия, казва Джон Делани, телекомуникационен анализатор в IDC. Те не са в разцвет, но основите на бизнеса им са стабилни."

Обединени, Ericsson и Nokia имат подобен дял в глобалния 5G пазар като Huawei. Забраната на китайския производител в САЩ и регулирането му в европейските страни би трябвало да даде на европейските компании по-голяма бизнес сила и предимство при определянето на цените. Предимството на Huawei пред европейското дуо са по-големите инвестиции за проучвания. Целенасочено европейско субсидиране на проучванията може да се окаже необходимо за поддържането на конкурентоспособността на двете компании.

Но консолидирането на европейските производители в една група също така би създало монопол в някои пазари, където Huawei е отхвърлен. Това би възпрепятствало иновациите в сектор, който по принцип е отворен към интензивна технологична промяна.

От друга страна, Ericsson и Nokia са национални "съкровища" за страните си. Правителствата биха се противопоставили на идеята те да бъдат "превзети" от САЩ и използвани като оръжие в битката за 5G. Двете компании ще рискуват да загубят бизнесите си в Китай. Вторият по големина пазар на Ericsson след американския е именно китайският. Финландия вероятно може да блокира опитите на САЩ да получат влияние в Nokia чрез обявяването на компанията за стратегически актив. Швеция има по-малко възможни защити, но други европейски страни може да се противопоставят, използвайки новите режими за чуждестранни инвестиции.

Идеята на Уилям Бар може би е необичайна, но тя подтиква размисъл в европейските страни върху това как да отстояват европейския технологичен суверенитет. Ако възпрепятстват предложената подкрепа на САЩ, вероятно ще се наложи да измислят собствена.