НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Китайският растеж може да падне под 5% през първото тримесечие заради вируса

Пекин най-вериятно ще въведе допълнителни мерси за стимулиране на икономиката

В Китай вирусът засегна сектори като транспорт, туризъм, кетъринг и развлечения
В Китай вирусът засегна сектори като транспорт, туризъм, кетъринг и развлечения
В Китай вирусът засегна сектори като транспорт, туризъм, кетъринг и развлечения    ©  Reuters
В Китай вирусът засегна сектори като транспорт, туризъм, кетъринг и развлечения    ©  Reuters

Икономическият растеж на Китай може да спадне до 5% или дори под това ниво поради избухването на заразата с коронавируса, което може да накара Пекин да въведе повече стимулиращи мерки. Това обяви правителствен икономист пред местното списание Caijing. Бързо разрастващата се епидемия, която до момента е убила над 170 души и е заразила почти 7700 в Китай, може да намали ръста на БВП през първото тримесечие с около 1 процентен пункт, заяви Жън Мин пред изданието, цитиран от Reuters.

"Ръстът на БВП през първото тримесечие може да е около 5%, но не можем да изключим вероятността да падне и под 5%", казва Жън, който е икономист в правителствения тинк-танк Chinese Academy of Social Sciences. Прогнозата е направена на база предположението, че пикът на разпространението ще бъде в началото на февруари и ще приключи до края на март.

Жън Мин е сред огромен брой правителствени икономисти и въпреки че позицията на академията често служи като препоръка за китайските политици, неговото мнение може да не е напълно съгласувано с това на правителството, което все още не е предприело никакви мерки.

Китайският икономически растеж се забави до близо 30-годишно дъно през последното тримесечие на миналата година и беше 6%, а анализаторите очакват епидемията да се отрази допълнително.

Според Мин въздействието на заразата върху икономиката на Китай може да бъде значително по-голямо от това на тежкия остър респираторен синдром (SARS), който отново избухна в Китай и уби почти 800 души в световен мащаб през 2002 и 2003 г. Втората по големина икономика в света сега разчита повече на услугите и потреблението, аргументира очакванията си икономистът.

За около 60 случая на коронавирус, но без смъртни случаи, е съобщено в 15 други страни, включително САЩ, Франция и Сингапур. Летищата по света преглеждат пътниците от Китай, докато чуждестранните компании ограничават пътуванията до азиатската страна, а авиокомпаниите намаляват полетите, като British Airways и Lufthansa са едни от най-големите в сектора, които предприеха такива мерки.

Очакват се икономически мерки на Пекин

В Китай вирусът засегна сектори като транспорт, туризъм, кетъринг и развлечения. Според Минг това може да доведе до съкращения, като през следващите месеци официалната безработица е възможно да надхвърли 5.3%.

В отговор на кризисната ситуация правителството вероятно ще увеличи подкрепата за икономиката, което би могло да повиши годишния бюджетен дефицит до над 3% от БВП през 2020 г., смята икономистът. Китайската централна банка може допълнително да намали лихвите и изискванията за резервите на банките.

Икономическият растеж може да се възстанови по-късно през годината и БВП да нарасне с 5.7% през 2020 г., заявява Мин. Това ще е доста под 6.1% - най-слабият ръст от 29 години, отчетен през миналата година. Според икономиста от ING Ирис Панг китайският икономически растеж през 2020 г. ще е 5.6%.

Преди началото на епидемията правителствени източници съобщиха за Reuters, че Пекин планира да определи по-ниска цел за растеж от около 6% през тази година спрямо миналогодишната за 6-6.5%, разчитайки по-високите разходи за инфраструктурни проекти да предотвратят по-рязко забавяне.

Пазарите продължават да са притеснени

Новият вирус е довел до изтриване на пазарна капитализация от 1.5 трлн. долара на компаниите на фондовите борси по света от 20 януари до вчера, отбелязва Bloomberg. Огнището на вируса се намира в Китай и поради това акциите на местните публични компании поеха основния удар. Пазарите в страната остават затворени до 3 февруари заради удължените празници, но фючърсите върху индекса FTSE China A50 отчетоха спад от над 10% от 20 януари. Акциите по света също поевтиняха, като тези в Азия се оказаха най-силно потърпевши.

Петролът и промишлените метали също пострадаха, а златото отново се превърна в убежище в поредната криза, като се търгува до най-високото си ниво от над 6 години.