Франция ще прокара пенсионната реформа с указ

Опозицията внесе искания за над 40 хил. поправки в проектозакона

Френският премиер Едуард Филип е решен да прокара реформата
Френският премиер Едуард Филип е решен да прокара реформата
Френският премиер Едуард Филип е решен да прокара реформата    ©  Reuters
Френският премиер Едуард Филип е решен да прокара реформата    ©  Reuters

Франция ще прокара в парламента оспорваната пенсионна реформа чрез указ, за да избегне необходимостта от гласуване, след като опозицията внесе искане за над 40 хил. поправки в проектозакона. Това съобщи премиерът Едуард Филип, цитиран от Reuters. След Втората световна война това е единствената и най-голяма реформа на пенсионната система на страната, предизвикала седмици на стачки в държавните сектори и улични протести, преди противниците на законодателството да пренесат битката в парламента, отбелязва агенцията.

Целта на реформата

Поддръжниците на президента Еманюел Макрон определиха "планината" от поправки като циничен ход с цел протакане на приемането на пенсионния закон в парламента. Реформата има за цел да увеличи пенсионната възраст и да слее съществуващите 42 различни пенсионни режима в една система, базирана на точки. Според правителството тя ще е по-прозрачна и ще гарантира по-здрава финансова основа на фона на застаряването на населението.

Правителството също така иска да създаде стимули, които да накарат хората да работят по-дълго време, като вдигне възрастта, на която човек може да получава пълната си пенсия, на 64 години. Законовата възраст за пенсиониране ще се запази на 62 години.

Според синдикати и депутати реформата на Макрон е атака срещу спечелени трудно облаги, помагащи да се компенсират по-ниските заплати в сравнение с тези в частния сектор.

По думите на Филип специалната междупартийна комисия, създадена, за да проучи поправките, е проявила "постоянство", но е време да се сложи край на "преднамерената стратегия за възпрепятстване водена от едно малцинство".

"След повече от 115 часа публични дебати дни и нощи, включително и през уикендите, Националното събрание (долната камара на парламента - бел. ред.) стигна до член осми на един обикновен законопроект, състоящ се от 65 члена. Има още над 29 хил. поправки - 29 273, ако правилно съм ги преброил - които остават", допълни Филип, като изрази съжаление, че преднамереният опит да се възпрепятства законопроектът е попречил и на обсъждането му.

Заявки за нови стачки

Веднага след изявлението на Филип лидерът на най-силния синдикат - CGT, Филип Мартинес призова за нови стачки тази седмица и описа решението на правителството да използва указ като "изключително скандално".

Рядко използваната процедура с указ позволява на правителството да прокара законодателство без гласуване, освен ако парламентът не инициира вот на недоверие.

Леви и десни опозиционни партии заявиха, че ще внесат такъв, но предвид сегашния състав на парламента е малко вероятно да постигнат успех. Партията на Макрон "Република, напред" разполага с удобно мнозинство в долната камара на парламента.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1
    • + 1

    За да заобиколи парламента, президентът на републиката прокарва хрумките си с указ.
    Защо ви беше зорът да режете главата на Лиу Слънцето, франсета, след като и сега се сдобихте с подобен?

    Нередност?
Нов коментар