🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономиката на еврозоната се е забавила в края на годината

БВП през последното тримесечие е нараснал само с 0.1% в сравнение с предходното

Новият председател на ЕЦБ Кристин Лагард ще има нелеката задача да помогне на икономиката на еврозоната да увеличи растежа си
Новият председател на ЕЦБ Кристин Лагард ще има нелеката задача да помогне на икономиката на еврозоната да увеличи растежа си
Новият председател на ЕЦБ Кристин Лагард ще има нелеката задача да помогне на икономиката на еврозоната да увеличи растежа си    ©  Reuters
Новият председател на ЕЦБ Кристин Лагард ще има нелеката задача да помогне на икономиката на еврозоната да увеличи растежа си    ©  Reuters

Икономиката на еврозоната и ЕС е продължила да се забавя в края на миналата година. Предварителните данни на Евростат показват, че брутният вътрешен продукт (БВП) във валутния съюз и ЕС е нараснал през последното тримесечие със символичните 0.1% в сравнение с предходното. На годишна база ръстът е съответно 1% и 1.1%. Трябва да се има предвид, че данните могат да бъдат коригирани, когато се публикуват резултатите за отделните страни по-късно през следващия месец. Досега само Франция обяви, че в края на изминалата година икономиката ѝ изненадващо се е свила.

Сезонно коригираният БВП нараства също с 0.1% както в еврозоната, така и в ЕС през четвъртото тримесечие в сравнение с предходното. През третото тримесечие повишението и в двете зони беше с 0.3%. На практика тримесечният ръст и в двете зони не е бил толкова нисък от първото тримесечие на 2013 г.

В сравнение със същото тримесечие на предходната година сезонно коригираният БВП нараства с 1% в еврозоната и с 1.1% в целия съюз. Резултатът отново е по-слаб в сравнение с предходното тримесечие, когато ръстът е бил съответно 1.2% и 1.4%.

Според първа оценка на годишния растеж за 2019 г. въз основа на тримесечните данни БВП нараства с 1.2% в еврозоната и 1.4% в целия ЕС. Тези данни са далеч от отчетения от САЩ икономически растеж от 2.3% през миналата година, макар че и отвъд Океана ръстът се забави.

Преди излизането на подробни данни е рано да се анализират конкретните причини за слабия растеж, но най-вероятно част от тях са в резултат на проблемите в Германия и негативните ефекти от търговската война между САЩ и Китай.

Неочаквано свиване във Франция

Икономиката на Франция неочаквано се е свила леко през последното тримесечие заради забавяне на темпа на потребителските разходи и бизнес инвестициите, както и намаляване на складовите наличности на компаниите. Изненадващо силното забавяне е удар за президента Еманюел Макрон, който досега сочеше устойчивия растеж и създаването на работни места като основа за реформите си, насочени към стимулиране на бизнеса, отбелязва Reuters.

БВП на втората по големина икономика в еврозоната се е свила с 0.1% през четвъртото тримесечие на 2019 г. спрямо предходното, когато нарасна с 0.3%. Според френската статистическа служба нарастването на потребителските разходи се е забавило до 0.2% през последните три месеца на 2019 г. при 0.4% през предходните три. Бизнес инвестициите също забавят темпа си на растеж - от 1.6% на 0.3%.

Данните за четвъртото тримесечие означават, че през 2019 г. френската икономика е нараснала с 1.2%, което отговаря на прогнозите на правителството въпреки слабия край на годината.