По света: Испания също обяви извънредно положение и почти пълна блокада

Русия спира полети от ЕС; френски медии спекулират, че се готви спасителен пакет за Air France - правителството отрича

Разпространението на коронавируса по света започва да води до все повече ограничения, предприемани от властите в различни държави. След като до миналата сряда никое правителство в Европа извън Италия не налагаше крути мерки, засягащи цялата страна, през последните дни пет европейски държави, включително България, обявиха извънредно положение. В петък към тази група се включи и Испания, която от събота на практика забрани придвижването на хора, освен в належащи случаи като работа, пазаруване и прибиране в дома.

На този фон в първия ден от уикенда Русия обяви забрана за полети до държави от ЕС с малки изключения, по-рано подобна мярка въведоха и САЩ, но само за определени държави. От информация на българското външно министерство става ясно, че към 14 март различни ограничения във връзка с коронавируса вече са въведени в 90 държави.

Нови по-строги ограничения

В събота Испания, една от трите държави в ЕС с най-много регистрирани случаи на коронавирус с над 5500 потвърдени до момента, въведе извънредно положение и сериозни ограничения. На свое заседание правителството на Педро Санчес на практика забрани придвижването на хора с някои изключения, става ясно от информация на изданието El Mundo. Излизанията ще са допустими за посещения на работното място, пазаруване на храни и лекарства, посещения на банкови клонове, лекарски прегледи, оказване на помощ на други граждани като възрастни хора и деца или прибиране на хора на домашния им адрес. Мерките влизат след обнародването им в Държавен вестник, като властите ще могат да претърсват имуществото на гражданите, става ясно от правителственото решение.

В петък извънредно положение обяви и Чехия, която забрани пътуванията до 18 държави на чешки граждани и влизането на чужденци в страната от тях, заедно с ограничения в работата на обществени обекти като молове, културни центрове, заведения и др. През седмицата извънредно положение и ограничения въведоха още Словакия, Унгария и Латвия. Сред страните с по-меки мерки е Великобритания, където днес бяха забранени масовите събирания.

Русия забрани полети до ЕС

В събота стана ясно и че Русия затваря небето си за държавите от ЕС. По информация на БНТ от понеделник се спират временно полетите до всички държави от ЕС, Норвегия и Швейцария, след като в страната бяха регистрирани 45 случая на коронавирус. Изключение от мярката ще са полетите между летище "Шереметиево" в Москва и столиците на европейските държави. За тях ще се ползва определен терминал. През седмицата пътуванията от и до Европа бяха ограничени и в САЩ. В сряда американското правителство обяви, че спира за месец пътуванията от 26 държави, като изключение са България, Румъния, Хърватия, Ирландия, Великобритания и Кипър.

Подготовка за криза на авиокомпаниите

В събота публикация на Les Echos, че правителството обмисля наливане на капитал в Air France, предизвика бързо опровержение от френското финансово министерство, че на този етап не се обмислят подобни действия. Предвид все повечето ограничения и отменени полети обаче се очаква авиокомпаниите да бъдат един от секторите с най-големи проблеми вследствие на мерките срещу коронавируса. Самолетният бранш изпитва и положителен тласък от ниските цени на петрола, но това по-никакъв начин не може да компенсира огромните загуби на приходи.

Ограничения в 90 държави

Междувременно от информация на външно министерство към събота стана ясно, че ограничения покрай коронавируса има в 90 държави. Най-честите сред тях са ограничения или отмяна на масови мероприятия, спиране на училища и детски градини, ограничения в пътуванията от и до конкретни дестинации или поставяне под карантина на пътуващите. В редица държави, включително Сърбия, Кипър, Молдова, Австрия, Азербайджан, Грузия, Дания и др., са затворени или предстои да бъдат затворени гранични пунктове.