Държави в Европейския съюз затварят границите си заради коронавируса

Полша, Чехия и Дания предприемат такива мерки. Транспортът на стоки ще се бори за осигуряването на транзитни коридори

Държави в Европейския съюз започнаха да затварят държавните си граници с цел спиране на разпространението на COVID-19. Това се случва, въпреки че в петък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че засега няма причини за затваряне на граници.

Считано от 00:00 ч. местно време на 15 март 2020 г. чужди граждани няма да могат да влизат в Полша, а полските граждани, пристигащи от чужбина, ще бъдат поставени под карантини. Това обяви полският премиер Матеуш Моравецки. Нискотарифната авиокомпания Wizz Air обяви днес, че в резултат на ограниченията за пътуване, наложени за всички чуждестранни полети, преустановява всички свои полети до и от Полша до по-нататъшно уведомление.

Границите на Чехия също затварят. Чешкото правителство заяви, че ще забрани на всички чуждестранни пътници да влизат - и всички чехи да напускат - от 16 март в опит да спре разпространението на коронавируса. Това било съобщено от министъра на вътрешните работи Ян Хамачек пред репортери в петък. Мярката няма да засяга чужденци с постоянно пребиваване или разрешение за пребиваване повече от 90 дни в държавата - членка на Европейския съюз, в която има 117 потвърдени случая на вируса и няма смъртни случаи.

Дания също ще затвори границите си за хора, които не са нейни граждани, каза премиерът Мете Фредриксен. Според изявлението в страната няма да може да влезе никой, който не може да даде сериозна причина за това. Изключението е за транспорта на стоки като храни и лекарства.

На границата

От транспортния бранш вече предупредиха, че некоординираното затваряне на граници в Европа поставя под риск доставките на важни стоки от първа необходимост. Председателят на съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев коментира пред Mediapool, че липсата на европейска онлайн платформа, която да дава актуална информация за ситуацията по границите, затруднява транспортния бранш. Следващата седмица по предложение на България предстои извънредна среща на министрите на транспорта на ЕС за осигуряването на транзитни коридори за камионите, превозващи стоки от първа необходимост.

Заради коронавируса по искане на турските власти беше спрян и международният влак България - Турция. Чакането на камионите на границата с Турция е голямо. Три от граничните пропускателни пунктове на границата със Сърбия бяха затворени, като преминаването става през Калотина. Преминаването към Македония остава възможно през Гюешево.

И по света

По света въвеждането на ограничения пред движенията на хора също продължава. Американската забрана за влизане в САЩ на неамерикански граждани, идващи от страни от Шенген, започна в полунощ в петък. САЩ останаха отворени за страни като България, Румъния, Хърватия, Кипър, Ирландия и Великобритания. Забраната за тези страни важи, ако 14 дни преди посещението си в Америка те са посетили държава от шенгенската зона.

Колумбия затвори границите си с Венецуела и ще спре посетителите, които са били в Европа или Азия, съобщава Reuters. Саудитска Арабия ще преустанови всички международни полети за две седмици, започвайки от неделя, съобщи държавната информационна агенция SPA. Тайван ще изисква пътниците от континентална Европа, Великобритания и Ирландия да се самоизолират за 14 дни, докато Нова Зеландия прилага подобна мярка за всички влизащи страната.

Украйна също ще спре за две седмици да пуска чужди граждани в страната заради коронавируса. Забраната ще влезе в действие след 48 часа, съобщи днес секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов, цитиран от ТАСС и БТА. Той подчерта, че украинските граждани, които се намират зад граница, ще имат възможност да се върнат в родината си.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vzoran avatar :-|
    vzoran

    Карантина от 14 за всички влизащи е най-удачно решение, особено за самолетите.

    Нередност?
Нов коментар