Защо в Германия има толкова малко жертви на коронавируса

Страната заложи на масирано тестване от самото начало и така засега успява да предпази възрастните хора

Редом със загадката защо смъртните случаи от коронавирус в Италия са толкова много има и друг труден въпрос - защо тези в Германия са толкова малко. В страната има близо 23 хил. случая, но само 84 жертви, като 3/4 от смъртните случаи дойдоха в последните три дни. На фона на опита в Китай, Иран и Италия например това е извънредно малко - около 0.4% от общо регистрираните заразени при близо 4% средно за света и 8.6% в Италия.

Но ситуацията в Германия не се обяснява с някакво чудотворно и гениално решение, за което други не са се сетили, а с вече познат набор мерки:

  • Ранна реакция
  • Масирано тестване
  • Изключително добре обезпечена здравна система.

Според експерти с комбинацията от тези мерки Германия е успяла засега да предпази най-уязвимата група на възрастните хора и да забави до известна степен епидемията си.

Каква е картината в момента

Официалните данни на института "Робърт Кох" към 17 март показват, че заразените на възраст между 5 и 60 г. са шест пъти повече от тези над 60 г.

Основната концентрация на болни е във възрастовата група между 35 и 59 години, следвана от групата на 15-34-годишните, а едва на трето място са възрастните над 65 години (виж графиката).

Брой случаи на COVID-19 по възрастови групи и пол

Официални данни на института "Робърт Кох" към 17 март

И по-млади хора също прекарват болестта тежко, но огромното мнозинство от тях я преживяват, тъй като цялостното им здравословно състояние е по-добро. Това е сред причините за ниската за момента смъртност.

Може и да има доза късмет, но все пак експертите смятат, че сравнително ранното и масирано тестване в Германия е помогнало много за тази картина. Идентифицирайки болните рано, включително много леки случаи, страната е успяла да проследи немалка част от веригите на инфекция и да предотврати достигането на вируса до най-уязвимите групи.

Отличник в тестването

Германските здравни власти са по-пестеливи на данни от други държави и досега не са обявявали официално колко души са тествани в страната от средата на февруари, когато се появиха ранните случаи, досега. Затова и Германия не присъства в графиките с тези данни, но ако бе там, щеше да е на едно от първите места редом с азиатските държави. И със сигурност лидер в Европа.

Според здравната редакторка на авторитетното издание Spiegel Нина Вебер само в седмицата между 9 и 15 март в страната са направени около 100 000 теста.

Това е възможно, защото протоколът за тестване на нови болести е много либерален в Германия. В повечето други европейски страни има централен орган, който прави всички тестове за нови заболявания - както е и в България в момента. За разлика от тях в Германия от самото начало всеки лекар може да извършва тест за коронавирус и публичното здравно осигуряване го покрива, обяснява Кристиан Дростен, водещият вирусолог в берлинската учебна болница Charite, пред NYTimes.

Според Роланд Щаал, говорител на Националната асоциация на лекарите, които работят с германската здравна каса, в последните две-три седмици само при тях се правят по 35 000 теста за коронавирус седмично.

"Германия има много агресивен и широкомащабен подход за тестване, затова и броят на засечените случаи включва и много по-леко болни, коментира наскоро д-р Майк Райън, директор "Извънредни ситуации" към СЗО.

Голям лабораторен капацитет

"От самото начало ние много систематично призовавахме лекарите да тестват хората. Имаме капацитет за много масирано тестване, а това позволява лесно да наблюдаваме развитието на епидемията от самото ѝ начало", казва и проф. Лотар Вилер от института "Робърт Кох", цитиран от Berliner Morgenpost.

Според данните на асоциацията на лекарите, които работят със здравната каса, Германия има капацитет да обработва около 12 хил. теста дневно. "Нашите лаборатории са технически много добре оборудвани, наредбите ни за въвеждане на нови тестови процедури са много гъвкави и още през януари бе решено, че тестовете са финансово обезпечени за осигурените", казва Кристиян Дорстен.

Ролята на здравната система

Всички тези действия и мерки са позволили на Германия да забави темпа на епидемията, но не и да я пресече. Берлин - както всички в Европа, в опит да предпази икономиката си от твърде ранен удар отложи достатъчно мерките за социална изолация. И в резултат - отново както в цяла Европа, броят на случаите сега расте със сериозни темпове.

Германия обаче има няколко предимства. Първо, заради масираното тестване вече има добра представа за измеренията на епидемията в страната и нейното евентуално развитие. И второ, ако някой в Европа е максимално подготвен за огромния натиск върху здравната система, който се задава, това е Германия. Страната разполага с 28 000 интензивни легла - повече, отколкото където и да е в Европа. Близо 25 000 от тях са оборудвани с вентилатори, от които се нуждаят тежко болните пациенти. И които могат да са разликата между живота и смъртта.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 10
    • + 3

    Същественото е какво правят в Германия след тестването, за което тук дума няма. Защото резултатите от натривките не показват дали е болен човекът, както пише авторката, а единствено и само дали в секрета има наличие на корона вирус. Едно е вирусоносител, съвсем друго е болен и не е зле вече да се прави разлика.
    Как процедира германската здравна система с вирусоносителите? Какво прави с потърсилите медицинска помощ? Отговорът на тези въпроси го няма. И защо са малко починалите също остава неясно.

    Нередност?
  • 2
    krus avatar :-|
    Das Territorium
    • + 15

    До коментар [#1] от "borodino":

    Как какво правят? Пращат ги вкъщи под карантина, естествено.
    Голяма роля, според мен, играе и фактът, че почти няма домакинство, в което под един покрив да са натъпкани баби, дядовци, леля, лелинчо, вуйчо, чичо, три балдъзи и мнайсе чавета. Всяко семейство си е само за себе си. Възрастните, които не могат да си позволят да живеят сами, са в старчески домове. Социалната дистанция в тази държава, особено между поколенията, е начин на живот от много десетилетия.

    Нередност?
  • 3
    zamen avatar :-|
    Чарли
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#1] от "borodino":

    В началото на коментара ти нещата започват добре. В средата задаваш въпрос, но който изглежда че имаш отговор, но в края се оказва че изобщо не си наясно какво коментираш. Нали?

    Нередност?
  • 4
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • - 3
    • + 4

    Четох, че Италия ги обвинява, че крият информация, почти всички заразени в Северна Италия идват от Германия, а там нямало заразени, още на следващия ден обявиха заразени. Може и да е вярно, посегателството на жени в Кьолн се кри толкова дълго.

    Нередност?
  • 5
    cose avatar :-|
    cose
    • - 3
    • + 2

    Ами защото германците очевидно крият данните за смъртността.
    Доколкото четох от немски сайтове - не правят аутопсия на починалите от респираторни усложнения, за разлика от Италия и Испания.
    Относо добрата здравна система в Германия - по-добра е от България, но по-лоша от Италия, иначе нямаше продължителността на живота в Италия да е близо 3 години по-висока отколкото в мъглива Германия.

    Нередност?
  • 6
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 1

    Дисциплината е най-важния фактор който германците имат и който липсва в южните европейски държави.

    Нередност?
Нов коментар