Жертвите в Италия: средна възраст над 80 г., 99% са с други заболявания

Най-честите симптоми са задухът и треската, кашлица са имали под 50% от над 2000 пациенти в проучването

Смъртността при болните от коронавирус в Италия надхвърля 8% е най-високата в света
Смъртността при болните от коронавирус в Италия надхвърля 8% е най-високата в света
Смъртността при болните от коронавирус в Италия надхвърля 8% е най-високата в света    ©  Remo Casilli
Смъртността при болните от коронавирус в Италия надхвърля 8% е най-високата в света    ©  Remo Casilli

Над 99% от смъртните случаи на коронавирус в Италия са на хора със сериозни предишни медицински състояния, а средната възраст на жертвите надхвърля 80 години. Това показва проучване на националния здравен орган на страната, което обхваща 2003 случая на починали пациенти от цяла Италия, но основно са от най-засегнатия регион Ломбардия - над 71%.

Изследването е към 17 март и е направено с цел да предостави "улики", които да помогнат да се разбере защо смъртността от болестта в Италия е толкова висока - около 8%, при средно около 4% в целия свят, а в отделни държави и региони дори под 1%.

Какво показват данните

Средната възраст на починалите е 80.5 години, докато средната възраст на заразените е около 63 години. Във всички възрастови групи на починалите мъжете преобладават, като с покачването на възрастта делът им расте.

Над 99% от жертвите са имали сериозни патологични заболявания. Половината от тях са имали по три патологии, останалите - по две или поне една. Под 1% са били без патологии.

Само 17 души в извадката са на възраст под 50 години - 12 между 40 и 49 и петима между 30 и 39 години. Всички те са имали сериозни съществуващи патологии (сърдечно-съдови, бъбречни, психиатрични, диабет, затлъстяване).

Най-често срещаните предхождащи заболявания във всички групи са сърдечно съдови. Повече от 75% са имали високо кръвно налягане, около 35% са имали диабет, много разпространени са и сърдечните заболявания, една пета пък са имали рак, още толкова бъбречна недостатъчност и т.н.

Как протича заболяването в болницата

Най-често наблюдаваните симптоми при хоспитализация при починали пациенти са задухът и треската, по-рядко са кашлица, диария и др. Само около 5% от хората не са имали такива симптоми при приемане.

Дихателна недостатъчност е най-често наблюдаваното усложнение (над 97% от случаите), следват остра бъбречна недостатъчност (28%), остро увреждане на миокарда (11%) и суперинфекция (10%). Интересни са данните и за продължителността на заболяването при починалите пациенти. Средното време от появата на симптомите до смъртта е 8 дни, от появата на симптомите до хоспитализацията - 4 дни, и от хоспитализация до смъртта - също 4 дни. При тези, които са били прехвърлени в реанимация, времето от хоспитализацията до смъртта се удължава с един ден и е средно 5 дни.

Терапиите, прилагани при починали пациенти с COVID-19 по време на хоспитализация, са основно три. Антибиотичната терапия е най-широко използвана, следвана от антивирусни препарати и по-рядко стероидна терапия. Общата употреба на антибиотичната терапия се обяснява с наличие на суперинфекции или е превантивна при пациенти с пневмония, чиито резултати за коронавирус още не са били потвърден. В 15% от случаите са използвани и трите терапии.

Защо Италия е толкова силно засегната

Острото развитие на епидемията в Италия и високата смъртност трудно намират правдиво обяснение.

Според изследователи от Университета на Оксфорд в нов материал в списанието Demographic Science, вероятно причините са демографски и са основно две. Първо, страната има второто най-старо население в света - след Япония, като 22.4% от италианците са над 65 г. Подобен обаче е и делът на германците над 65 г. - 21.1%, а Германия отчита само 43 смъртни случая при почти 15 хил заразени дотук.

Втората причина според изследването е, че младите италианци са склонни да прекарват повече време с възрастните си роднини. Младите хора често живеят в селските райони заедно със своите родители, баби и дядовци, но пътуват до работа в градове като Милано в Ломбардия. Данни за италианските домакинства също потвърждават тази фамилна уредба.

Авторите на изследването твърдят, че това често пътуване между градовете и домовете може да е засилило "мълчаливото" разпространение на новия коронавирус. Младите хора, работещи и социализиращи се в градските райони, си взаимодействат с големи тълпи, където могат да прихванат болестта и да я занесат у дома. Ако нямат симптоми, няма и да имат представа, че заразяват възрастните хора, които са най-уязвимото население.

39 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 27

    Най-сетне А. да престане всяването на праисторически ужас и да даде обективното състояние:

    "Над 99% от смъртните случаи на коронавирус в Италия са на хора със сериозни предишни медицински състояния, а средната възраст на жертвите надхвърля 80 години....

    Разбира се, след цял месец помпане на ужасии, в Капитал са могли да се сетят да поканят някой епидемиолог, който да обясни простичко азбучните истини как протича тежката респираторна инфекция от к-вируса, но - млъкни сърце... Ще продължа да качвам обективни материали по темата и да помагам - колкото мога - да загърбим хорора.

    Не към вирусолог, нито епидемиолог, но логиката на заболяването е достъпна за всеки с що-годе съхранен разум:

    Хайде да посмятаме:
    - заразяват се около 70% от населението;
    - 80% от заразените изобщо не проявяват симптоми, но изграждат антитела и имунитет;
    - останалите 20% имат различни по сила симптоми - хрема, кашлица, температура, неразположение, задух в зависимост от състоянието на организма им. Тежките случаи са около 4-5% от тези 20%, т.е. 0.57% от населението. Преболедувалите изграждат имунитет;
    - обявеният висок процент на смъртност при к-вируса се дължи на това, че се изчислява на база регистрирани случаи, които са несъществена част от реално заразените, които нямат оплаквания. При това к-вирусът предизвиква усложнения на хронични и имунни заболявания, на които се дължи леталния изход в 99.99% от случаите

    И за да престанем да се шашкаме, смъртността при епидемии не се брои на база болни, а на база население - еди колко си починали на 100 000 души население.
    Така моментното състояние за БГ би било при 3 жертви на 7 050 000 население - 0.0426 на 100 000.

    И къде е апокалипсисът?

    Нередност?
  • 2
    saarinov avatar :-|
    Борис Самаринов
    • - 5
    • + 15

    То е много просто взима се за пример кораба
    Diamond Princess
    Пътници и екипаж над-3700 проявили симптоми -712 ,смъртни случай-7 В тежко състояние са само 14
    Ако това не е истинска статистика здраве му кажи!!!
    На кораб няма как вируса да не достигне до всички, защото пространствата са малки, вентилацията е обща и циркулира из целия кораб.
    Щетите които ще бъдат нанесени върху икономиката ще са пагубни, ако тази карантина продължи. Фалитарите фирми и хората останали без работа - от там ще дойде истинския удар върху здравните системи...!!!

    Нередност?
  • 3
    ozm12643305 avatar :-|
    ozm12643305
    • - 1
    • + 6

    Това е като да открият, че всички жертви са яли домати през годината. Че колко от над 70 годишните не страдат и от други заболявания?

    Нередност?
  • 4
    ozm12643305 avatar :-|
    ozm12643305
    • - 9
    • + 4

    До коментар [#2] от "Борис Самаринов":

    1% умрели и 10% с тежки усложнения ти се струват малко? Имаш ли представа какво значи това за здравната система и какво ще се случи без тежките ограничения по света?

    Нередност?
  • 8
    korc avatar :-|
    Кортик
    • - 6
    • + 3

    Привържениците на стадния имунитет да заразят себе си и семейството и тогава да пишат. Има голям процент с увреждания на дробовете, има съмнения и за стерилитет при мъжете.

    Нередност?
  • 9
    skyfighter avatar :-|
    skyfighter
    • + 6

    Смъртността реално е около 1% или по-малко, но много млади не са тествани и са го минали или го минават в момента в Италия. Не е края на света, но сме неподготвени да минимизираме жертвите.

    В САЩ ще е тежко, защото имат много хронично болни. Плюс на Тръмп крайно неадекватното поведение граничещо с това на Иран.

    Пазете дистанция и лична хигиена. Мерките работят само, ако всички ги спазваме, няма как да има полицаи и санитар до всеки и навсякъде.

    Адекватно е влизането ударно в ромските махали. Всички сме в една лодка.

    Нередност?
  • 10
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 3
    • + 10

    Сегашната карантина е нещо като да спрем да дишаме и да се надяваме, че първо вируса ще умре.

    И както е тръгнало, още поне месец - ще работим на 30%. Яко фалити се задават. А след месец.. ако всичко продължи, откъде ще дойдат стоки за потребление не знам.

    Нередност?
Нов коментар