🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как ЕС губи пропагандната война с Китай и Русия

Усещането за пукнатини в европейската солидарност точно когато е най-нужна, ще има последствия дълго след края на пандемията

Италия се чувства изоставена от ЕС    ©  Reuters
Темата накратко
  • Пекин и Москва се възползват от вакуума, оставен от първоначалния хаос в ЕС, за да отбелязват пропагандни точки в Италия и Сърбия.
  • Усещането за пукнатини в европейската солидарност точно когато е най-нужна, ще има последствия дълго след края на пандемията.
  • Когато всичко свърши, популистите ще имат нов арсенал от отровни стрели срещу ЕС.

Италия е в епицентъра на европейска криза за трети път в последното десетилетие. И за трети път се чувства изоставена от ЕС.

Когато еврозоната се тресеше, интервенциите на ЕЦБ помогнаха за стабилизиране на пазарите. Но Италия трябваше се справя сама с икономическите последствия. Особена помощ от ЕС не дойде и по време на мигрантския наплив. Резултатът е, че една от най-ентусиазираните по отношение на ЕС държави и негова основателка се превърна в най-евроскептичната. А сега, в разгара на епидемията с коронавируса, охладнелите чувства към ЕС са напът съвсем да изстинат. "Бяхме оставени сами - нито един лекар, нито една маска, нито една полева болница не дойде от ЕС", пише зам. главният редактор на вестник La Repubblica Джанлука ди Фео в текст, озаглавен "ЕС изоставя Италия. Ние помним това".

В същото време Китай и Русия се възползват от вакуума, оставен от първоначалния хаос в ЕС, за да отбелязват пропагандни точки не само в Италия, но и в страни като Сърбия. Освен за безброй други неща COVID-19 е тест и за ЕС. И усещането за пукнатини в европейската солидарност точно когато е най-нужна, ще има последствия дълго след края на пандемията.

Когато всеки се спасява сам

Медицинска сестра с рани по лицето от предпазната маска. Изтощени лекари, надвесени над пациенти на импровизирани легла. Църкви, превърнати в морги. Тези образи станаха символи на отчаяната битка на Италия срещу коронавируса. С хиляди нови заразени и стотици смъртни случаи всеки ден страната би трябвало да може да се обърне за помощ към съседите си - което е идеята на ЕС. Но както се оплака италианският посланик в Брюксел Маурицио Масари в текст за Politico на 10 март, "нито една държава от ЕС не се отзова. Единствено Китай отговори на двустранна основа". От ЕС вместо помощ заваляха новини за затваряне на граници и забрани за износ на медицинско оборудване от първа необходимост като предпазни маски и респиратори.

Факт е, че ЕС има ограничени правомощия за действия в критични ситуации в здравеопазването и битката с пандемията пада върху националните правителства. В конкретния случай молбата на Рим бе Европейската комисия (ЕК) да активира Механизма за гражданска защита, който дава възможност на Брюксел да събере медицинско оборудване и да го разпредели към най-нуждаещите се. След като дни наред никой не реагира, миналата седмица Германия съобщи, че изпраща един милион предпазни маски. А ЕК бързо взе решение за създаване на стратегически запас от здравно оборудване като маски, апарати за обдишване и техника за интензивни отделения. Първоначалният бюджет е 50 млн. евро и оборудването ще се ползва там, където е най-необходимо.

От злодей до добрия самарянин

Само че информацията за това какво прави ЕС или как няколко германски провинции предлагат свободните си болнични легла, за да лекуват пациенти с коронавирус от Италия и Франция, потъва на фона на новините за действията на Китай, а вече и Русия.

Когато миналата седмица сръбският президент Александър Вучич даде емоционална пресконференция за коронавируса, той изреди на кои държави може да разчита за подкрепа. На върха на списъка му не беше европейска страна въпреки дългогодишните усилия на Сърбия да влезе в ЕС, а държавата, от която тръгна ужасът с коронавируса - Китай.

"Европейската солидарност не съществува. Тя е приказка на хартия. (...) Единствената страна, която може да ни помогне, е Китай", заяви Вучич. В допълнение сръбският президент нарече китайския лидер Си Цзинпин "не само скъп приятел, но и брат" и целуна китайския флаг при пристигането на пратка медицински материали от азиатската държава. "Вучич обаче пропуска да спомене, че ЕС е дарил 7.5 млн. евро на Сърбия за битката срещу коронавируса", отбелязва пред "Капитал" Лукреция Поджети, специалист от базирания в Берлин Mercator Institute for China Studies.

Така е и в Италия, където външният министър Луиджи ди Майо (от популисткото Движение "Пет звезди") следеше по livestream как самолет с парамедици и оборудване каца от Китай и излъчваше всичко във Facebook профила си. "Това се случва, защото евроскептични лидери са доволни да играят по тона на китайската пропаганда, като разпространяват анти-ЕС послания как Китай е единственият, който им помага, а на Европа не може да се разчита", казва Лукреция Поджети.

Тя добавя, че Ди Майо "инвестира персонално в това да покаже, че близките отношения с Китай се отплащат". Наричан от критиците си "китайският министър", миналата година той подписа меморандума за влизането на страната му в китайския мегапроект "Един пояс, един път". Така Италия стана първата и единствена държава от Г-7, присъединила се към противоречивата инициатива на Пекин. "Затова Ди Майо има интерес да покаже на електората си, че този жест служи за важни цели, и омаловажава помощта, получена от Германия, САЩ и други държави", посочва анализаторът от Mercator Institute for China Studies. САЩ например прехвърлиха военна болница от Германия в Италия много преди Китай и Русия зрелищно да изпратят помощ и да започнат да пристигат лекари от Куба.

Незабелязан остава и друг интересен детайл - пратките от Китай не са изцяло дарения. "Част от тях са всъщност износ на медицинско оборудване, закупено от държавите в нужда, но "пакетирано" от официалните китайски изявления в контекста на предоставянето на помощ. Това е вярно за Италия и Сърбия и вероятно за повечето европейски държави", посочва Лукреция Поджети. Например повечето респиратори, доставени в Италия, всъщност са внос, платен от властите в Рим. Друга част от доставките са дарения от фондацията на най-богатия китаец Джак Ма и компании като Xiaomi, но представяни като идващи от официален Пекин. В същото време говорителят на китайското външно министерство преповтаря фалшивата новина за италианците, пеещи от своите балкони "Благодарим ти, Китай!".

Всичко това е точно възможността, която Пекин търсеше - начин да започне да се представя като отговорна глобална сила, предлагаща лидерство и помощ във време на паника. А също и да отклони вниманието от обвиненията, че е първоизточник на коронавируса.

Действията на Пекин не идват и без политически мотиви. "Тези жестове целят да увеличат "меката сила" на Китай в Европа, като подобрят образа му на надежден партньор и създадат благосклонно отношение в страните получателки и техните правителства. В краткосрочен план Пекин се опитва да спаси опетнения си имидж заради първоначалното прикриване на епидемията", казва Поджети. Според нея в зависимост от нивото на успех на кампанията за "мека сила" с времето Китай може да добави още геополитически цели: "Например компанията Huawei започна своя собствена офанзива чрез дарения на маски и предлагане на дигитални услуги за "умно здравеопазване". В страните, където предстои решение дали да допуснат Huawei при изграждането на своите 5G мрежи, компанията се надява да избегне потенциални забрани и ограничения."

Кампанията на Пекин да изчисти репутацията си на злодей и да се претвори в добрия самарянин е толкова успешна, че вече е копирана от Москва. "От Русия с любов" пишеше на военните самолети, с които преди дни Москва изпрати в Италия защитни средства и бригади от специалисти за борба срещу коронавируса. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков усърдно отрича помощта да е свързана с желанието на Москва за вдигане на санкциите на ЕС срещу Русия. В случая вероятно има друга, по-краткосрочна цел - руските специалисти да получат ценен опит, който да бъде приложен у дома, предвид мрачните прогнози за развитието на епидемията в Русия.

Скучно работещият ЕС

Както посочва пред вестник Financial Times Натали Точи, директор на базирания в Рим Institute of International Affairs, Русия, подобно на Китай, се възползва от "ранните грешки" на ЕС в кризата. Нищо, че впечатлението как пандемията е забила инжекция от хаос и нерешителност в ЕС, е пресилено. Първо, след като 27-те започнаха да ограничават износа на медицински консумативи, ЕК организира общи търгове за доставки на маски и апарати за обдишване още в края на февруари, като по този начин разчупи националните ограничения. Второ, растящите трудности и паника заглушиха факта, че ЕС все пак започна да реагира относително рано. Новината, че Пекин е доставил 50 тона медицински консумативи на Италия в последните две седмици, обиколи първите страници на вестниците, но не и решението на Брюксел да изпрати същото количество медицинско оборудване месец по-рано в Китай, точно в разгара на кризата там. И трето, комбинираните усилия на Европейската централна банка и ЕК за предотвратяване на тежка рецесия са всъщност най-важното, което европейските институции можеха да направят. Поучени от поредицата кризи в последните десетина години, те действаха адекватно.

Всъщност ЕС за пореден път става жертва на тривиалния факт, че никой не забелязва, когато брюкселската машина работи дори тогава, когато страните членки се провалят. В последните седмици ЕК отваря "зелени коридори" в затворените граници на страните членки, подкрепя финансово лабораториите, които работят за създаване на ваксини, създава стратегически запаси, които иначе са задължение на страните членки... Дори в областта, в която ЕС е най-тромав - промяната в правилата, сега европейските институции действат бързо. Проблемът е, че когато пандемията свърши, популистите ще имат нов арсенал от отровни стрели срещу ЕС.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 15

    Хрумна ми да преведа отгоре-отгоре и пратя това съчинение на моите италиански приятели. За да видят колко са слепи и заблудени за величието,скромността и неразбирането на добротата на ЕС

    Отказах се на мига. Едно - защото не ми се ще да ме заподозрат дори за миг в пристрастие към изказаната теза и второ - хич не ми се навлиза в нецензурните дебри на италианския език, които щяха да ме залеят в ответ...

    60 000 000 италианци изпитаха на гърба си "величието, скромността и неразбирането на добротата на ЕС" и имат ясно мнение по въпроса. Пък и два месеца гледат наживо как болниците в Севера се пукат по шевовете, а американските военни болници по базите им в Италия си остават пусти...
    Затова в оная популярна снимка италианец сваля от пилано знамето на ЕС и издига китайското. Просто не ми се мисли какво щеше да напише Св., ако беше издигнал руското...

    Има и нещо, което Капитал просто няма как да види, дори да му влезе в окото, още по-малко да коментира: руското Министерство на отбраната (не Министерството на извънредните ситуации, което по закон изпраща помощите при бедствия и епидемии в чужбина) е изпратило в Италия ВОЕННИ БИОЛОЗИ И ВОЕННИ ЛЕКАРИ, както и ВОЕННИ МАШИНИ ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЯ.

    Защо военни ли? Много ясно: защото трактуват пандемията като биологическа война! И действат така, както би следвало да се действа в огнище на биологично заразяване.

    В журналистическото махане на опашка може би трябва да има някаква мярка.

    Иначе твърдението горе, че к-вирусът „тръгна от Китай“, е вярно. Географски. В причинно-следствен КОНТЕКСТ е по-точно да се каже, че той е „стартиран в Китай“.

    Това е смисълът на много подробния анализ (ей, Капитал, четете ги тия хора най-малкото да се учите как се пише) на известния американски икономист-антиглобалист и доктор по политически науки от Принстън Уйлям Енгдал:

    https://www.globalresearch.ca/lock-step-no-futuristic-scenario/5705972

    В този анализ той изважда прелюбопитен документ на фондация Рокфелер и на Глобална мрежа за бизнес от май 2010 г, в който се чертае бъдещето на света след предизвикана паника от глобална пандемия:

    http://www.nommeraadio.ee/meedia/pdf/RRS/Rockefeller%20Foundation.pdf

    В доклада (пак припомням: от май 2010 г!) е подчертано, че пръв с вирусната пандемия ще се сблъска Китай и че светкавичната реакция на комунистическите власти, задължителната карантина и затварянето на границите ще спаси милиони хора, ще преустанови разпространението на вируса и ще помогне за бързото възстановяване след пандемията.

    Бай Рокфелер и компания през май 2010 г вече са знаели какво точно ще се случи в началото на 2020 г!?

    Пророческа работа!

    Нередност?
  • 2
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • - 9
    • + 4

    А отровната стрела Петър Волгин, който се вихри от ефира на БНР? Не е ли и нашата държава отговорна за това услужливо подлагане пред Китай и Русия? Като иска да бъде говорител на левичарските и анти европейски маргинали у нас, защо не го отпратят в някое частно радио да си бърбори с подобни нему българи? Защо трябва БНР да се ползва като черната станция на червените у нас? Пълна противоположност на Евранет, това не е моето национално радио!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 9
    • + 11

    До коментар [#2] от "Chernomorski":

    Нещо за демократична цензура ли призоваваш? Недоубити атавизми от комунизма?
    Петър е единственият разумен опозиционен на това блато глас в ефира. В печатните медии има още няколко: Светослав Терзиев, Огнян Стефанов, Явор Дачков, Карбовски. И главорезът Христо Комарницки, разбира се!

    Чети Капитал, пий си хапчетата и не слушай от 12 до 3 Хоризонт в понеделник, сряда и петък...
    И се пази - короната едва ли ще ти посегне, ама някой демократичен инфаркт няма да оцени синкавостта ти...

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 9
    • + 7

    Интервю на Конте от днес. От думите му няма съмнения за настроенията в Италия спрямо ЕС: ЕС рискува да изгуби основанието за съществуването си...

    https://www.ilsole24ore.com/art/conte-occorre-evitare-errori-tragici-l-europa-sia-all-altezza-ADCl8WG

    Пък който желае, може да продължи да маха опашка.

    Нередност?
  • 6
    bamama_mu avatar :-|
    ръмжо
    • + 5

    До коментар [#5] от "abuser":

    Каква хибридка бе тъпак, Il Sole 24 Ore е издание на италианските работодатели.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 9

    И отново протестирам пред модераторите, заради триенето на #5!

    Вярно, г-нът ме наричаше кремълски трол, олигофрен, който прокарва руски хибридки и пр. бисери на мисълта. Поучително е тези изблици да се оставят, за да се вижда интелектуалното ниво на опонентите ми.

    В своите коментари почти винаги изразявам различна от официалната позиция на Капитал и смея да мисля, че го правя аргументирано.
    В горните два текста цитирам и прилагам линкове към един американски (не руски!) документ и към анализ на американски д-р по политилогия от Принстън, върху които разсъждавам, и едно интервю на италианския мин.-председател Конте пред авторитетно италианско бизнес издание, което е изцяло в унисон с изложените от мен по-горе мисли.

    Затова още веднъж настоятолно моля модераторите да не трият подобни сквернословия, когато са насочени към мои коментари и към моята личност.
    Интелектуалната им низост е прекрасен фон.

    Нередност?
  • 8
    sokratus avatar :-|
    sokratus

    Тази криза е поредното доказателство, че ЕС или Еврозоната трябва да се федериализира. Не може в такъв важен момент всяка държава да си действа за себе си, а това е нормалната реакция на всеки. Първо опазва себе си и после другите!
    Пример:
    Не може границите на ЕС да се охраняват от съответните държави. Италия иска помощ, но не дава друг да и охранява границите!?! Тези който дават пари за охраната също трябва да имат контрол върху охраната на границите. Е как става това - с ограничаване на държавният суверенитет!
    Това важи и за реакциите при кризи. Тези дето дават пари, ще искат контрол. А и кризисните структури трябва да имат правомощия за действие в съответната страна. Т.е. пак има нужда от ограничаване на суверенитет!
    Проблема е двуяк и Италия и Германия правят неправилните неща. И точно в този момент Германия (Холандия ...) трябваше да помогнат на Италия и да поискат нещо от Италия - да направи реформи в сектори които пречат на развитието на икономиката - напримет.
    Но Меркел е типично доказателство за правилото един политик два мандата, че след тях почва да прави доста глуости!
    ;)

    Нередност?
  • 9
    Varnenchik avatar :-|
    Варненчик
    • + 1


    До коментар [#] от "
    D-r D
    Покрай аргументираната теза имахте възможност да изразите мнението си за Волгин. От там нататък, всичко изчезва в небитието ... :) ":

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3

    До коментар [#9] от "Варненчик":

    С цялото ми уважение, както казваше баба ми: Немой с лошо.

    Психиката ни е така услужливо настроена, че да приема в захлас всичко, което отговаря на нашите нагласи и да отхвърля априори онова, което не е в тия релси.Признавам, че затова не бъркам в Медиапул, в Дневник или в клуб Зет, например.

    Не слушайте Волгин щом ви дразни - той наистина перфектно може да лази по нервите. Аз обаче, може би защото от малък съм възпитан да мога да изграждам с еднаква убедителност двете противоположни тези, когато мога да го слушам, следя завоите на мисълта му с интерес. Но слушайте събеседниците му. Те са познавачи в областите си. Или щом са седнали с Волгата, и те са?...

    Много сложна и трудна е културата на възприемането и осмислянето на другото мнение. Видимо и вие, а и аз не сме достигнали до това ниво на оценяване. Даниел Смилов, например, органично ме дразни, а много добре знам, че е високо ерудиран и мислещ човек. Да, но трябва да си наложа да го чета. И никога не съжалявам.

    Е, това е проблемът - в способността/неспособността да се преборим с емоциите си и да оставим разумът да преценява.

    Нередност?
Нов коментар