Китай вдига цената на съставка на лекарство, сочено от Тръмп за лек срещу COVID-19

Експерти от Белия дом предупреждават, че ефективността на лекарството не е доказана и то може да има опасни последствия

Производители на хидроксихлорохин - лекарство срещу малария, сочено от американския президент Доналд Тръмп за потенциален лек срещу коронавируса, обвиняват китайски фабрики, че увеличават цената на важни съставки. Индия е най-големият производител на лекарството, споменавано от Тръмп, макар че експерти от неговата администрация предупреждават, че ефективността му не е доказана и то може да има опасни последствия.

Страната разчита на доставки от Китай за производството на хидроксихлорохина, а държави като САЩ и Бразилия купуват крайното лекарство от индийски компании, пише Financial Times. Същевременно индийското правителство е под натиск да осигури дози от него за здравните работници, което вдига цените по цялата мрежа за доставки.

Десет - двадесет пъти

От производителя на лекарства Zydus Cadila посочват, че цената на някои от съставките е скочила между 10 и 20 пъти, а китайските доставчици не спазват ангажиментите си според подписаните договори: "Просто казват, че нямат материала, и когато им платиш отгоре, тогава изведнъж вече имат материала."

Доставчици от Китай потвърждават, че са увеличили цената на съставките на лекарството. От Anhui Haihua Chemical Technology заявяват, че са вдигнали цената на една от съставките с 375% от началото на година и сега тя е 26 840 долара за тон. Казват, че са били принудени да го направят, тъй като местните власти в Китай също купуват огромни количества и правителствените договори в този случай са по-приоритетни от тези с Индия.

Спорна тема

Употребата на хидроксихлорохин за лечението на коронавирус е спорна тема в Белия дом, но също така води до дискусии и в Индия. Страната съветва медиците на първа линия да вземат лекарството като превенция. Но медицински експерти предупреждават, че страничните ефекти могат да предизвикат сърдечен арест.

Миналата седмица изследване в САЩ пък показа, че пациентите, вземали хидроксихлорохин за лечение на коронавирус, са с по-висока смъртност от тези, които не са го вземали.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 4
    • + 2

    Глобализмът направи Китай и Индия абсолютни монополисти в мръсни, вредни и непрестижни производства. Сега "първият" свят си куса попарата, И по-зле ще става, защото Китай ще отвръща всякак на нападките.

    Нередност?
Нов коментар