НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

САЩ обмислят как да извадят Китай от глобалните вериги за доставки

Това ще бъде основната цел през идните месеци, но това намерение притеснява компаниите и пазарите

Администрацията на Доналд Тръмп е започнала да разглежда планове как може да накаже Китай заради разпространението на коронавируса по света. Тръмп коментира публично от седмици, че смята китайското правителство за отговорно за настоящата глобална пандемия заради прикриването на информация за мащабите на заразата в края на миналата и началото на тази година, а от няколко дни твърди и че има доказателства, че COVID-19 е роден в свръхмодерната биолаборатория в Ухан, основана през 2015 г.

Реториката на Тръмп беше подсилена и от държавния секретар Майк Помпео, който в неделя добави пред журналисти, че има "огромни доказателства", които сочат към лабораторията, както и че "Китайската комунистическа партия ще плати цената за това, което се случва". За момента тези доказателства не са показани публично и критиците на Тръмп и администрацията му смятат, че са блъф, който да бъде използван като претекст за наказания срещу Китай.

CNN съобщава, че вече е започнало подготовката на планове и се разглеждат различни възможности, сред които нови санкции, нова търговска политика, както и промени по дълга на САЩ към Китай. Освен директните последствия от подобни действия те ще покажат и ясно американската позиция къде според Вашингтон е отговорността за коронавируса и разпространението му до глобална пандемия.

"Трябва да накараме икономиката отново да заработи, така че ще бъдем внимателни, но ще намерим начин да покажем на Китай, че действията им ще бъдат осъдени", коментира анонимен източник от Белия дом.

Сбогом на веригите

Основната цел на администрацията на Тръмп през идните месеци ще бъде преместването на глобалните вериги на доставки от Китай, пише Reuters. "Работим по намаляване на зависимостта от Китай през последните години, но сега включваме реактивните двигатели на инициативата", коментира пред агенцията Кийт Крах, заместник държавният секретар по икономически растеж и енергия.

"Особено важно е да разберем къде са критичните точки и къде преминават най-важните процеси", добавя още Крах. Според него въпросът е ключов за САЩ и правителството ще вземе първите си решения по темата скоро.

Въпросът в момента пада върху това къде могат да бъдат преместени въпросните вериги по доставки, като най-вероятно само малка част ще се върнат в САЩ заради осезаемо по-високите разходи в страната. Повечето от производствените процеси ще се пренасочат към други страни, които обаче ще са в по-добри отношения със САЩ.

Анонимен представител на търговското министерство на САЩ казва още пред Reuters, че "цялото правителство е зад инициативата" и че се разглежда ново законодателство, което да обяви някои производства за такива от ключово значение, така че задължително да са извън Китай.

"Ситуацията е перфектната буря. Пандемията осветли всички притеснения, които хората имат с правенето на бизнес с Китай", коментира друг официален представител. "Всички пари, които хората мислеха, че са направили чрез бизнеса си с Китай, сега се изпариха заради икономическите щети."

През миналата седмица държавният секретар Помпео заяви, че САЩ работят с Австралия, Индия, Япония, Нова Зеландия, Южна Корея и Виетнам за "придвижване на глобалната икономика напред". Тези дискусии включват "как преструктурираме ... веригите за доставка, за да предотвратим повторение на подобно нещо".

Търговската война. Част 2

САЩ и Китай прекараха последните две години в търговска война, която на теория приключи с подписването на "фаза едно" от нова търговска сделка между двете най-големи икономики в света в началото на 2020 г. Сега те по всяка вероятност ще се върнат на бойното поле - което изглежда както логично, така и неудобно и за двете страни. В сила обаче и до момента остават някои мита на САЩ върху вноса от Китай, например върху стоки за 370 млрд. долара годишно с 25%.

Първата част от търговската война се разви в период, в който и двете икономики бяха на историческо високо ниво и със стабилен ръст - между 2 и 3% за американската икономика и около 6% за китайската. Дори тогава пазарите реагираха остро на всички ескалации. От януари, когато търговската война беше изместена от най-важните фактори на пазарите, водещата сила е коронавирусът. Преките следствия от заразата бяха сривове на всички големи индекси и преминаването в мечи пазар. В момента борсите са сравнително стабилни, макар и далеч от историческите си върхове, заради безпрецендентната намеса на правителства и централни банки в икономиката.

Сега обстановката би била много по-сложна. Безработицата в САЩ скача с милиони всяка седмица (до този момент сметката е 30 млн. загубени работни места), икономиката се е свила през първото тримесечие с 4.8% на годишна база, а китайската - с 6.8%. По всяка вероятност Китай ще се върне към растеж, поне на тримесечна база, през настоящето тримесечие, докато американската икономика може да се надява на възстановяване едва през втората половина на годината.

Всичко тези фактори правят момента за САЩ както удобен, така и неудобен. От една страна, съчетанието на коронавируса с нова икономическа война с Китай може да се окаже особено тежък удар върху бизнеса в страната, от друга - може да бъде използван аргументът, че кризата е най-доброто време за подобни промени, за да може възстановяването да бъде "на чисто" и да се отдалечи страната от зависимостта си от Китай.

САЩ е най-силно ударената от коронавируса страна в света по абсолютен брой заразени - над 1.1 млн. души са доказано болните, с над 67 хил. смъртни случая. В страната са над една трета от всички заболели в света. Китай от своя страна твърди, че има 82 хил. заразени и 4 хил. смъртни случая, като от над месец насам нови случаи почти липсват - данни, на които Тръмп и други американски представители са отговаряли директно, че не вярват.

Трудна задача

В Китай се прави 28% от световната продукция през 2018 г., сочат данните на Организацията на обединените нации. Пандемията подчерта ключовата роля на страната във веригата за доставки на генерични лекарства, които са по-голямата част от потреблението на медикаменти в САЩ и други страни по света. Пекин има господството и в други стоки, като например термичните камери, необходими за тестване на телесната температура на хората, както и значението му в хранителните доставки.

Много американски компании са направили сериозни инвестиции в китайското производство и разчитат на огромния вътрешен пазар за голяма част от продажбите си. "Диверсификацията и известно съкращаване на веригите за доставки ще имат смисъл предвид нивото на риск, разкрито от пандемията, смята Дъг Бари, говорител на бизнес съвета на САЩ и Китай. Той обаче не вижда големият бизнес да се е разбързал да излезе от операциите си в азиатската страна.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ssalfjas avatar :-P
    ssalfjas
    • - 7
    • + 2

    До 2 часа идва доктора с конспирациите.
    Гарантирано!

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 1

    Ще ги накаже като срине долара и Китайците се окажат с тоалетна хартия , пък те си напечатат още ...

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 8
    • + 2

    Д-р Д веднага ще извади конспиративна теория, няма как иначе...

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 4

    Не смятах този път да пиша по обичната си тема - Китай, ама гледам, че мога да предизвикам психосоматични разстройства у пациентите, ако не им се обърне внимание. Все пак Хипократова клетва съм давал, пък и съм избрал да обгрижвам тъкмо душевно болни, та...

    По злободневната тема за непрестанните, протяжни и безумно комплексарски брифинги, явно маята е у бай Тръмп:

    https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-vice-president-pence-members-coronavirus-task-force-press-briefing-33/

    Но стига шоу за идиоти.

    Търговският конфликт, с който САЩ се опитват да смажат Китай, отдавна разкъса икономическия си параван и си стана откровено геополитическо противопоставяне на изнемогващия бивш хегемон срещу изгряващия колос. А напоследък и с доста истерични фалцети на американски английски: ту със заплахите срещу контрактите по света за инсталирането на 5G –то на Huawei, ту за нулирането на 1,2 трлн долара дълг на САЩ към КНР, ту за преместването на частни американски компании от КНР некъде другаде, ту коронясалия 7-ми флот в Китайско море...

    Вашингтон може и да може да натисне компаниите си до пет-десет години да се махнат от Китай, но какво от това? Акционерите им сигурно ще умрат от щастие да загубят изпилената до четвъртия знак печалба от конкурентноспособността и огромния китайски пазар, а не ми хрумва какво ли ще спечелят в замяна?

    Мисля, че трябва да се каже, че това ЮЕс махленско упражнение „дай си ми куклите, на ти си парцалите“ като заплаха може да е работило десетилетията след Дън Сяопин и Никсън. Ама вече не фаща.
    Голямата драма е, че Пекин преодоля спасителната за Вашингтон блокираща система на патентите върху стратегическите технологии. Тя връзваше ръцете на китайците само до копиране. Така беше с 3G –то, с 4G –то и китайските телефони. Но отдавна не е така.
    Китай започна да изкупува дялове в стратегически чужди компании. Последните „удари“ бяха в началото на годината, когато заради к-епидемията акциите на затворените западни фабрики в Китай се сринаха. Китайската държава изчака момента и съвсем официално изкупи за жълти стотинки всичко, което можа, и придоби блокиращи квоти в желани компании. А заедно с това и контрол върху използваните върхови технологии.

    Другото е 5G –то на Huawei, което няма съпоставим ефективен аналог в света. И е пример за китайски високотехнологични производства, които се основават на собствени разработки. Фактът, че въпреки арогантния натиск на Вашингтон над съюзниците им да се откажат от 5G –то на Huawei, са им се вързали само Япония, Австрания и Ню Зиланд е достатъчно нагледен пример колко ЮЕс компании ще се вслушат в писъците от Белия хаос да си стягат куфарите от Поднебесната.

    Нередност?
Нов коментар