🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американски компании настояват за премахване на митата върху китайски IT продукти

Според тях тарифите и за широка гама стоки от първа необходимост са пречка за потребителите и бизнеса

Американският президент Доналд Тръмп обвини Китай, че са укрили информация за коронавируса, и обяви, че САЩ подготвят ответни мерки
Американският президент Доналд Тръмп обвини Китай, че са укрили информация за коронавируса, и обяви, че САЩ подготвят ответни мерки
Американският президент Доналд Тръмп обвини Китай, че са укрили информация за коронавируса, и обяви, че САЩ подготвят ответни мерки    ©  Reuters
Американският президент Доналд Тръмп обвини Китай, че са укрили информация за коронавируса, и обяви, че САЩ подготвят ответни мерки    ©  Reuters

Големи американски компании и търговски групи искат Офисът на търговския представител на САЩ да се откаже от налагане на мита върху широка гама продукти, произведени в Китай, заради настъпилата криза в резултат на пандемията от коронавируса. Става дума за стоки като дронове, роботи, персонални компютри и 3D принтери, съобщава Reuters.

През март държавната агенция обяви, че няма да налага мита върху апарати за обдишване, кислородни маски и инхалатори, като преди това гарантира премахването на митата върху множество други здравни продукти.

"Данък за бизнеса и потребителите"

Асоциацията за потребителски технологии (АПТ) и други индустриални организации обявиха в писма, публикувани през миналата седмица, че премахването на митата трябва да е далеч по-обширно от продуктите, пряко свързани с медицинска помощ за COVID-19.

Премахването им трябва да бъде гарантирано за сензори и камери, използвани от лекари, роботи, използвани за стерилизация на повърхности, 3D принтери, дронове, които доставят медицинска екипировка, безжични рутери и лаптопи за ученици, оборудване в центрове за данни, споделят още от АПТ.

"Тези тарифи не са само бариера за навлизането на необходими продукти, те са данък за бизнеса и потребителите, който става все по-вреден, тъй като много компании влизат в "режим на оцеляване", пише групата до Офиса на търговския представител на САЩ.

Освобождаване от мита

Националната асансьорна индустрия помоли главния търговски представител Робърт Лайтхайзър да намали митата върху части за асансьори и ескалатори, които са "от съществено значение за функционирането на здравни заведения, болници и предприятия за медицинско оборудване".

Тарифите трябва да бъдат отменени за персонални компютри, монитори, принтери, мастило, тонер, работни станции, сървъри и друга електроника, тъй като те се използват от всички служители на критичната инфраструктура, включително лекари и медицински сестри, настояват от Асоциацията по компютърни технологии.

Американският съвет по химия също поиска да бъдат премахнати митата върху основни продукти, които се използват за производството на почистващи препарати и дезинфектанти в САЩ, материали, използвани за направата на лични предпазни средства, опаковки и кърпички, както и съставки, които се използват за лекарства за кашлица и настинка.

Други американски асоциации и компании настояват за освобождаване от мита на маски за многократна употреба и мрежово оборудване, необходимо за поддържане на свързаност в рамките на здравеопазването. От Офиса на търговския представител обаче отказват коментар по темата.

Китай и САЩ преговорят

На фона на кризата от коронавируса най-висшите американски и китайски търговски представители обсъдиха първата фаза на постигнатата в началото на годината търговска сделка. Разговорите по телефона идват, след като напрежението между двете страни ескалира заради обвиненията на САЩ, че Китай е укрил информация за коронавируса, което е довело до смъртта на стотици хиляди от началото на пандемията. Вашингтон заплаши с наказателни действия, включително възможно налагане на нови мита.

По време на телефонния разговор китайският вицепремиер Лю Хъ, търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и американският министър на финансите Стивън Мнучин се договориха двете страни да работят заедно за създаването на благоприятна среда за изпълнение на първата фаза от търговската сделка. Съгласно постигнатото споразумение Китай се съгласи да увеличи покупките си на стоки от САЩ спрямо взетата за база 2017 г. с 200 млрд. долара за две години. Коронавирусът, който се появи в Китай в края на миналата година, нанесе силен удар върху търсенето и потреблението в страната, като едва през април икономиката започва да се възстановява от последиците от пандемията.