🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лаптоп от дома, но за работа

Шест предложения за компютри в дистанционния офис в различни ценови класове

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Милиони хора по цял свят останаха затворени у дома заради пандемията, принудени да се адаптират към дистанционна работа. За някои преходът беше по-тежък, особено за онези, свикнали с големи, просторни офиси и корпоративна техника. Немалко хора бяха принудени да купуват компютри и друго оборудване, тъй като в основата на домашния офис, естествено, е лаптопът. Само за първите две седмици на карантината в България продажбите на лаптопи отбелязаха рязко повишение. И макар с успокояването на мерките някои служители да започнаха да се завръщат към офисите, много специалисти смятат, че работата от дома ще остане перманентна част от ежедневието ни. Което означава, че търсенето на компютри и друга техника ще продължи. В "Капитал" подбрахме няколко идеи за лаптопи за работа в три ценови класа и различни операционни системи (искахме да включим и модели Chromebook, но предлагането им в България не е голямо). Идеята беше да бъдат удобни и компактни, за да могат да се използват в различни условия, а всеки потребител да преценява спрямо нуждите, предпочитанията и бюджета си.

ВИСОК КЛАС

MacBook Pro 13

MacBook Pro 13 инча е един от най-популярните лаптопи на Apple. И има защо - машината е мощна и лека, като съчетава бързина и удобство в пропорции, които са идеални за мобилна работа и сериозно натоварване. През този месец излезе новият модел, но тук предлагаме миналогодишната версия, която може да бъде открита и с известни отстъпки в България (макар лаптопите на Apple да са с пословично високи цени). Версията с процесор Intel Core i5 от миналата година, 8 GB RAM и 256GB SSD е около 3800 лв.
Dell XPS 13

Едва ли има друга линия премиум лаптопи, която да e повлияла толкова на сегмента, както Dell XPS 13. Моделът постави дизайна и компактността в центъра и е сред най-продаваните в класа си. И той има тазгодишен модел, но тук предлагаме миналогодишния, който може да бъде открит за около 2700 лв. с Intel Core i7, 8 GB RAM и 256 GB SSD. За работещите с Windows това е може би един от най-добрите варианти, а почти безрамковият 4К екран е изключителен.

СРЕДЕН КЛАС

ASUS ZenBook 14 AMD Ryzen 5

Линията Zenbook успя да се наложи и във високия, и в средния сегмент като алтернатива на по-скъпите си конкуренти. И 14-инчовият модел с процесорът на AMD Ryzen 5 e точно такава възможност - той не е по-слаб от версиите с Intel Core i5, също има 8 GB RAM, а пък се предлага с 512 GB SSD. Екранът е Full HD, а при работа се справя добре в средно натоварваne. Може да бъде открит онлайн на цена от около 1400 лв. с Windows 10.
Lenovo IdeaPad S340 (15")

Друг вариант в средния клас е тазгодишният 15-инчов модел на Lenovo Ideapad S340, който използва процесор на Intel Core i5, и също е с 8 GB RAM и 512 GB SSD. Плюсът тук е видеокартата Nvidia GeForce MX250 GPU, както и богатството от портове - два USB-A, USB-C, HDMI и картов четец. Батерията издържа около 10 часа, а цената в момента е около 1300 лв. без Windows 10.

НИСЪК КЛАС

Acer Swift 1

Този модел е предложението на Acer в бюджетния клас, но предлага достатъчно функционалност за безпроблемна работа от дома, а е и достатъчно лек и удобен за пренасяне навсякъде (едва 1.3 кг). Особеността тук е операционната система Linux, която ще допадне на по-опитните потребители. Срещу около 850 лв. потребителят получава процесор Intel Pentium, 14-инчов Full HD екран, 8 GB RAM, но и 512 GB SSD диск.
HP 250 G7

HP има отлични предложения във всички класове, а 250 G7 е за онези потребители, които нямат голям бюджет, но искат машина, която да се справя с базовите изисквания за работа от дома. Той има 15.6-инчов Full HD екран, Intel Core i3 процесор, 8 GB RAM и 256 GB SSD диск срещу около 800 лв.
Все още няма коментари
Нов коментар