🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай рискува нови протести в Хонконг с налагането на закон за сигурност

Пекин реши да заобиколи местната власт на полуавтономния район и отново ядоса САЩ

Протести в Законодателният съвет на Хонконг, след като стана ясно, че Пекин иска със сила да наложи закон за националната сигурност на полуавтономната територия
Протести в Законодателният съвет на Хонконг, след като стана ясно, че Пекин иска със сила да наложи закон за националната сигурност на полуавтономната територия
Протести в Законодателният съвет на Хонконг, след като стана ясно, че Пекин иска със сила да наложи закон за националната сигурност на полуавтономната територия    ©  Reuters
Протести в Законодателният съвет на Хонконг, след като стана ясно, че Пекин иска със сила да наложи закон за националната сигурност на полуавтономната територия    ©  Reuters

Китай се готви да наложи законодателство за националната сигурност на Хонконг с административна сила, която заплашва да възстанови продемократичното движение на територията и да изостри напрежението между Пекин и Вашингтон. Двама души, запознати с плановете, са съобщили на Financial Times, че китайският парламент предвижда да изготви законодателството и да го въведе директно в миниконституцията на полуавтономния Хонконг, или в основния закон. По този начин ще бъде заобиколен законодателният съвет на територията.

Официалният дневен ред на Националния народен конгрес (NPC) на Китай, който започна в Пекин с 3 месеца закъснение заради короновируса, включва предложение за "подобряване" на защитата на националната сигурност в Хонконг. В закона се предвижда подсилване на "механизмите за прилагане" на сигурността в полуавтономната територия, която през 2019 г. беше разтърсена от понякога прерастващи в насилие протести срещу Пекин.

На брифинг говорителят на NPC Чжан Есуй заяви, че "в светлината на новите обстоятелства" в Хонконг подобренията в националната рамка за сигурност са "крайно необходими".

Жан-Пиер Кабестан, преподавател по политология в Hong Kong Baptist University,

заяви, че ходът на Пекин да наложи законодателство за национална сигурност в Хонконг ще "налее масло в огъня и ще съживи протестното движение".

Пропекинските представители имат мнозинство в законодателния съвет Хонконг, т.нар. Legco. Но губернаторът на територията Кери Лам не успя да прокара спорен законопроект за екстрадиция през юни миналата година, довел до протести и размирици. Законопроектът щеше да позволи жителите на Хонконг да бъдат съдени в Китай за определени престъпления.

"Приемането на законодателството [за национална сигурност] в Legco сега не е вариант", заяви член на законодателния съвет на Хонконг, който пожела анонимност.

Въпреки че Кери Лам оттегли законопроекта за екстрадиция, демократичните протести разтърсиха територията през останалата част от годината и стихнаха едва след като през февруари публичните събирания бяха забранени заради коронавируса.

Пекин се притеснява, неговите поддръжници в Хонконг могат да загубят мнозинството си на следващия тур на изборите за законодателен съвет през септември. През ноември демократичните кандидати спечелиха на изборите за областни съвети.

Бърза американската реакция

Държавният департамент на САЩ веднага отправи предупреждение към Китай да не налага планирания нов закон за защита на националната сигурност в полуавтономния район Хонконг.

Високата степен на автономия и зачитането на човешките права са ключови за запазването на специалния статут на територията на Хонконг, заяви говорителката на Държавния департамент Морган Ортегас, цитирана от Reuters.

"Всеки опит да бъде наложено законодателство в областта на националната сигурност, което не отразява волята на народа на Хонконг, би изиграло крайно дестабилизираща роля и ще бъде посрещнато с категорично осъждане от Съединените щати и международната общност", каза Ортегас.

Американски сенатори от Републиканската и от Демократическата партия заявиха, че ще внесат законодателни предложения за налагане на санкции срещу китайски официални представители във връзка с подготвяния от Пекин нов закон. С него ще бъдат наложени санкции и срещу банки, които си сътрудничат с организации, за които е установено, че нарушават закона за автономията на Хонконг.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл каза, че "по-нататъшни репресии от Пекин само ще засилят интереса на Сената от преразглеждане на отношенията между САЩ и Китай".