НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Хонконг – новата арена в студената война между САЩ и Китай

Полуавтономната територия рискува да стане "косвена жертва", докато заприличва все повече на всеки друг китайски град

Опитите на Китай да затегне хватката над Хонконг отново доведоха до протести
Опитите на Китай да затегне хватката над Хонконг отново доведоха до протести
Опитите на Китай да затегне хватката над Хонконг отново доведоха до протести    ©  Reuters
Опитите на Китай да затегне хватката над Хонконг отново доведоха до протести    ©  Reuters

Продемократичните протести отново превзеха улиците на Хонконг през последните седмици. Миналата година полуавтономният град бе разтърсен от най-големите бунтове, откакто Великобритания го върна на Китай през 1997 г. Сега демонстрантите са разгневени от намеренията на Пекин да наложи в територията нов закон за сигурността.

На базата на формулата "Една страна, две системи" Хонконг се радва на права и свободи, които липсват в континентален Китай. Но мнозина в града се опасяват, че Пекин опитва да подкопае степента му на автономност. Докато китайските власти смятат протестите за заплаха за суверенитета на страната и посочват, че новият закон за сигурността, насочен срещу "отцепването, подривната дейност, тероризма и външната намеса", ще засегне малка група от хора и няма да се отрази на свободите на територията.

Не така смятат обаче САЩ, които остро осъдиха одобрението на закона от китайския парламент на 28 май. Ден по-късно президентът Доналд Тръмп нареди на администрацията си като наказание към Пекин да започне процес по отмяна на специалния статут, по който Вашингтон третира Хонконг и който помага на територията да бъде международен търговски и финансов център. Тръмп също така каза, че ще бъдат наложени санкции върху лица, смятани за отговорни за "абсолютното задушаване на хонконгските свободи". В отговор Китай заяви, че опитите на САЩ да навредят на интересите на азиатската страна ще бъдат посрещнати с твърди контрамерки. Така полуавтономният град се превръща в новата арена в студената война между Вашингтон и Пекин.

Установяване на контрол по пекински

"Ще предприемем действия, за да прекратим преференциалното отношение към Хонконг като отделна от Китай територия по отношение на митата и пътуванията", коментира Тръмп. Напрежението между Вашингтон и Пекин и без това се е покачило заради обвиненията на американския президент, че Китай е прикривал информация относно пандемията от коронавирус, но сега Тръмп прибегна до особено твърда риторика спрямо китайските власти. Той заяви, че с новия закон за сигурността те подкопават автономността на Хонконг и вече няма основание за американските икономически привилегии към територията.

Отговорът на държавните китайски медии бе, че думите на Тръмп са "безотговорно своеволни". Подкрепяното от Пекин хонконгско правителство го предупреди да не се меси във въпросите за националната сигурност и посочи, че прекратяването на специалното отношение към финансовия център ще засегне американската икономика: "Санкциите са нож с две остриета и ще навредят не само на интересите на Хонконг, но и на САЩ. Законодателството за сигурността не представлява опасност за автономността на града и интересите на чуждите инвеститори ще бъдат запазени."

Премахването на широк спектър специални търговски и инвестиционни привилегии, както и санкциите срещу отделни лица и компании са директна заплаха за позицията на Хонконг като водещ азиатски финансов център. С налагането на строгия закон за националната сигурност обаче китайските власти показват, че сломяването на несъгласието и опозиционните настроения в територията е по-важно от запазването на този статут. Според Financial Times, когато Пекин наложи вижданията си за "върховенство на закона" в Хонконг, международният бизнес не може да мисли, че ще бъде имунизиран. "Какво ще стане, ако анализатор от американска банка напише критичен доклад за държавна китайска компания? Докъде ще се разпростре китайският апарат за цензуриране на интернет? Как може някой да бъде сигурен, че няма да бъде засегнат от страховитите държавни агенти, на които сега ще бъде позволено да оперират открито в града", пита риторично британското издание.

Изплъзване на специалния статут

Родерик Уай, анализатор от британския институт Chatham House, не е сигурен дали би определил Хонконг като ново бойно поле в конкуренцията между САЩ и Китай, или по-скоро като "косвена жертва". "Китайското решение да дадат "зелена светлина" на закона за националната сигурност и в по-широк смисъл да затегнат хватката над Хонконг не е мотивирано от желанието да се състезават със САЩ, а по-скоро от разбирането им, че е необходимо градът да бъде поставен под контрол. Китайците наистина твърдят в публичното пространство, че чуждото влияние е зад протестите там, но се съмнявам, че те наистина вярват, че САЩ подклаждат бунтовете. Американците пък реагираха на действията на Пекин, като обявиха, че Хонконг не е напълно автономен и това може да има последици за начина, по който Вашингтон третира територията", коментира Уай пред "Капитал". И допълва, че този цикъл на действия и контрадействия може да навреди на хонконгската икономика и позиция, но не е централен в диспута между САЩ и Китай.

Все пак прави впечатление, че Тръмп не даде срок за изпълнението на заплахата си относно привилегиите на Хонконг, което подсказва, че може би опитва да спечели време, преди да реши дали да приложи на практика най-крайните мерки, които предизвикаха критика от страна на американските компании, опериращи в територията. "Остава да видим колко бързо и до каква степен ще бъдат въведени решенията", казва пред Reuters Даниъл Ръсел, доскоро водещият американски дипломат за Източна Азия в администрацията на Тръмп. Анализ на информационната медиа посочва, че в момента Тръмп може да преценява негативните последствия от един по-сериозен разрив с Пекин на фона на и без това трудно постигната "първа фаза" от бъдещата двустранна търговска сделка. Освен това сигурно има предвид и какъв ще бъде ефектът върху над 1300 американски компании с офиси в Хонконг, които осигуряват около 100 000 работни места.

Според Родерик Уай най-голям негативен ефект върху доверието на бизнеса и върху бъдещето на Хонконг като финансов център ще има сериозното подкопаване на законовата система и на върховенството на закона. "Ще станем свидетели на още китайски натиск върху съдебните процеси, особено по отношение на справянето с бунтовете и на това, което Пекин определя като въпроси за сигурността. Като цяло бизнесът ще бъде сервилен пред китайските искания - вижте начина, по който HSBC подкрепи закона за националната сигурност. Но очаквам постепенно намаляване на бизнес доверието на фона на загубата на специалния статут на Хонконг. Разбира се, ще може да се продължава с правенето на бизнес, но предимствата, на които се радва територията, вероятно ще започнат да се изплъзват", обобщава анализаторът от Chatham House. Което означава, че Хонконг ще заприличва все повече на всеки друг град в Китай.

Какво означава законът за сигурността

Новият закон ще "предотвратява, спира и наказва поведение", което представлява "отцепване, подкопаване на държавната власт, тероризъм или вмешателство на чужда държава и външно влияние". В континенталната част на Китай горните редове се интерпретират твърде свободно и често се използват за смазването на всякакво несъгласие с курса на централната власт. Предимството на Хонконг е именно във върховенството на закона и независимата съдебна система, които контрастират с останалата част от страната. Новият закон за сигурността цели унищожаването на точно тези характеристики на полуавтономния град.