🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Расовото насилие, растящото неравенство и последиците от коронавируса доведоха до бунтовете в САЩ

Един проблем, който много американци решиха за игнорират, се върна под най-шокираща форма в Минеаполис

Всичко започна в Минеаполис - един от най-стабилните и проспериращи градове в САЩ. Но до понеделник протести и бунтове се разразиха от Ню Йорк до Лос Анжелис. Яростните сблъсъци с полицията продължиха през уикенда на много места в страната, включително във Вашингтон, където президентът Доналд Тръмп беше отведен от агенти на службите в подземен бункер, докато бушуваха протести в близост до Белия дом. Някои от демонстрациите протичаха мирно, но много други прераснаха в палежи и опустошения.

Всичко това е, защото един проблем, който много американци решиха за игнорират - а именно полицейското насилие над малцинствени общности, се върна под най-шокираща форма, като вандали започнаха да се възползват от легитимните протести, пише Foreign Policy. Убийството на афроамериканеца Джордж Флойд подпали напрежение, натрупвано с години в Минеаполис - не само заради случаите на убийства на чернокожи граждани от местната полиция, но и поради растящото неравенство по отношение на образованието и финансовите възможности, както и заради непропорционалните последици от коронавируса върху малцинствените общности като инфектиране и като съкращаване на работни места.

Покачване на социалното напрежение

Някои правозащитни активисти казват, че са очаквали подобен развой и че е било въпрос на време този гняв да се отприщи предвид покачването на социалното напрежение и расистки мотивираните арести през последните седмици. Статистиката показва, че чернокожите, носещи маски, са били често арестувани по време на карантинните мерки заради пандемията.

Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрей опита да успокои протестиращите, като бързо уволни и призова за повдигането на криминални обвинения срещу служителя от полицията Дерек Шовин, който беше заснет да притиска с коляно врата на Флойд близо девет минути, докато жертвата казва, че не може да диша. Случаи като този доведоха до национални демонстрации и до създаването на движението "Животът на чернокожите е от значение". Някои експерти твърдят, че оттогава се наблюдава положителна промяна.

Други обаче са скептични. "Ако инцидентът не беше записан и ако градът не гореше, Шовин нямаше да бъде арестуван. Това не трябва да бъде необходимо, за да получим правосъдие. Това просто показва колко зле всъщност е системата", посочва Майкъл Бел, който провежда национална кампания за отчетността на полицията, след като неговият 21-годишен син е убит през 2004 г. в Уисконсин.

Наистина гневът в Минеаполис разкрива грозната истина, че малко неща са се променили, що се отнася до полицейската отчетност за случаите на грубо отношение към гражданите. "Това е нещо обичайно, когато става въпрос за търсене на отговорност в съдилищата за полицейските престъпления", казва Филип Стинсън от Bowling Green University, който събира данни за арестите и обвиненията на полицаи във всеки американски щат. Според него от началото на 2005 г. само 110 нефедерални служители на закононалагащи органи са били арестувани за убийство в резултат на стрелба по време на служба в САЩ. От тях до сега само 42-ма са били осъдени в цялата страна през последните 15 години, като много често става въпрос за злоупотреба със сила спрямо малцинствените общности.

Тема в предизборната кампания

Въпросът за расата и полицейското насилие почти сигурно ще стане тема в предстоящите през ноември президентски избори в страната. Тръмп изглежда, че допълнително разпали недоволството, когато туитна слоган от ерата на бялата сегрегация: "Когато грабежите започнат, започва стрелбата." В петък пък по време на пресконференция той отказа да отговаря на въпроси за Минеаполис, като каза: "Тук съм да говоря за Китай."

Същевременно демократическият му опонент Джо Байдън твърди, че Тръмп "призовава за насилие срещу американски граждани". Той коментира, че смъртта на Флойд изважда на показ "една отворена рана", която "все още петни" САЩ. Тръмп, от друга страна, изглежда, че цели да затвърди подкрепата на своите бели консервативни избиратели. След като централата на CNN в Атланта беше щурмувана в събота, той цитира свой консервативен привърженик, който казва, че медията е "атакувана от същите бунтове, които нарича благородни и справедливи".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dexter4o avatar :-@
    VeLikoV
    • + 3

    Във всяко стадо има черни овце. Полицаи като този са срам за всяко общество, както и вандалите, които спретнаха този екшън филм.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 3

    И защо е необходимо да се перефразира иначе кратичката и много показателна реплика на Байдън? Той е казал следното: „Белите хора са причината, заради която у нас има институционален расизъм. Расизъм в Америка е имало винаги.“

    Това е и верно, и не е.

    Да, бял расизъм в Америка има още от пристигането на първите кораби с роби от Африка, но и черен расизъм в Щатите съществува и то официално вече 100 години. Той пропагандира дискриминация на белите, събаря паметници на герои от Конфедерацията, обвинява Бащите на Декларацията на независимост, че били робовладелци (което е истина!), налага квоти за назначаване на афро, напада полицаи.
    Удушаването на Флойд отвори кутията на Пандора и детронира САЩ от пиедестала на самопровъзгласили се за морален стожер на човечеството.
    Тъпото е, че политиците им вместо да се опитат да я затворят кутията на Пандора с възможно най-малко щети, скокнаха да я обяздват. Да се правят сметки, че надигането на чернокожите избиратели ще провали преизбирането на Тръмп е доста рисково бутане на страната към втора Гражданска война. Този път расова.

    Видимо, когато Господ е раздавал ум, янките ги е нямало там, защото са сваляли някое чуждо правителство...

    Нередност?
  • 3
    clint_eastwood avatar :-|
    clint_eastwood

    По-скоро презадоволеността и културата на мързел и нарцисизъм, проявление на която е фактът, че 75% от чернокожите израстват в семейство без баща.

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 5

    А, класическото "А вие защо биете негрите?".. Любимото оръжие на 3 поколения руски тролове.

    Нередност?
  • 5
    yzf55651026 avatar :-|
    yzf55651026
    • - 1

    Негрите нема как да ги интегрираш или цивилизоваш, погледнете на какво прилича един Детройт, където са мнозинство, или страни като Хаити. Не могат и да ги върнат в Африка вече, така че американците ще си сърбат попарата за робството.
    Скоро белите ще станат малцинство, при възрастовата група до 5 г. вече са.

    Нередност?
Нов коментар