В очакване на туристи Италия отваря границите за ЕС, но ЕС не отвръща със същото

Правителството в Рим се оплаква, че към страната се отнасят като към "прокажена" заради коронавируса

Според италианския външен министър Луиджи ди Майо въпросът с отварянето на границите изисква единен европейски отговор
Според италианския външен министър Луиджи ди Майо въпросът с отварянето на границите изисква единен европейски отговор
Според италианския външен министър Луиджи ди Майо въпросът с отварянето на границите изисква единен европейски отговор    ©  Reuters
Според италианския външен министър Луиджи ди Майо въпросът с отварянето на границите изисква единен европейски отговор    ©  Reuters

"Въпросът с отварянето на границите изисква европейски отговор, защото ако страните действат самостоятелно и по различен начин, това ще навреди на духа на ЕС", коментира италианският външен министър Луиджи ди Майо. И допълни, че останалите членки на съюза се отнасят към Италия като към "прокажена" заради коронавируса.

Страната отваря границите си за всички туристи от ЕС от сряда, но останалите европейски държави са по-предпазливи, пише Politico. Те поставят в "черен списък" страни, които са тежко засегнати от коронавируса, включително и Италия. Правителството в Рим е недоволно от липсата на ответен отговор и обвинява европейските си съседи в дискриминация. То критикува Брюксел, че позволява Италия да бъде третирана като "второкласна държава".

Липса на ответност

Туризмът съставлява около 13% от БВП на страната и около 15% от заетостта. Но ограниченията за пътувания, блокираните полети и граничните рестрикции нанесоха значителни щети на индустрията.

Откакто Италия започна да разхлабва карантинните мерки преди две седмици, смъртните случаи от коронавируса остават ниски, което подсказва, че най-лошото поне засега е отминало. Но, изглежда, не така смятат някои европейски страни. Франция, Австрия, Германия и Швейцария изключиха Италия от споразумение за отваряне на границите от 15 юни. Швейцарските граници остават затворени за италианците, а Австрия и Словения изискват от италианските пътници да представят отрицателни тестове за коронавирус, извършени през последните няколко дни, или да бъдат подложени на задължителна карантина. Хърватия вече отвори границите си за 10 европейски страни, сред които не е Италия. А Гърция ще се "отвори" за туристи от 29 държави от 15 юни, но пристигащите от тежко засегнати от пандемията области, включително Северна Италия, ще бъдат карантинирани.

Дипломатически тур на външния министър

От местната управа на италианския регион Венето нарекоха решението на Гърция да изключи Северна Италия "напълно осъдително". И допълниха: "На мястото на външния министър вече щяхме да сме отпътували за Атина." Ди Майо има среща с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан в Рим в сряда, след което ще поеме на 5-дневен дипломатически тур в Словения, Гърция и Германия, където ще обсъжда темата.

Същевременно Италия е обезпокоена, че други страни ще се възползват от нейната изолация и ще вземат част от пазарния й дял в туристическия сектор. Хърватия например в момента усилено рекламира своите "изчистени от коронавирус" плажове сред германските туристи.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 4

    Пренебрежителното отношение на ЕС към Италия отдавна не е новина. Не са новина и засилващите се антиЕС настроения там.
    Не е новина и, че Капитал заради монолингвизма на тружениците или по грантови причини преразказва света единствено чрез прочетеното в американските либерални медии.
    Малко неестествено е, защото в Италия има доста авторитетни издания - както проправителствени, така и десни, следенето на които би дало възможност на всеки, смятащ се за журналист, да се подготви по темата от първа ръка.

    И ако го беше направил, щеше да знае, че вчера в Рим на многохиляден митинг отново бе скандирано: "Конте, ходи си!" и "Избори!". Така че на ди Майо може да не му се наложи дълго да обикаля и да чука по затворените врати на ЕС.

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • - 2
    • + 1

    На ботуша вече е безопасно !

    Ама догодина ...

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 2

    Ако едно време бяха изолирали Китай, подобна криза нямаше да има в Европа. Третират ги като прокажени, защото в страната действително има много заразно болни хора. Вместо да протестират, трябва да бъдат отговорни.

    Кандидатите за управление се надпреварваха кой ще пробута по-голям дефицит на ЕС. Вместо да се подготвят за черни дни, те дълбаха дъното във времена на икономически просперитет. Сега ореваха света за помощ.

    Нередност?
Нов коментар